mikita 16.04.2007 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Witam Już sama nie wiem. Czy ta alcantra naprawdę taka rewelacyjna? A co ze skórą? brać cieńszą czy grubszą? jak kolor ecru sprawuje się na dłuższą metę? Będę wdzięczna za każdą opinię. O skórę już się kiedyś pytałam, ale dalej mam mętlik w głowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 16.04.2007 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 użytkuję i skórę i alkantarę (zamsz) i każdy z tych materiałów ma swoje wady i zalety skóra jest niestety zawsze zimna, ale nic w nią nie wsiąka tak łatwo, można wytrzeć i nic się nie dzieje, z alkantarą nie jest już tak wesoło, jest za to zawsze ciepła i przyjemna np podczas leżenia skórę mam w kolorze ecru i naprawdę sprawuje się super, czyści się też wyśmienicie na alkantarze znać też ślady układania się "włosa", niektórym to może przeszkadzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 16.04.2007 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 skóra jest niestety zawsze zimna, ale nic w nią nie wsiąka tak łatwo, można wytrzeć i nic się nie dzieje, z alkantarą nie jest już tak wesoło, jest za to zawsze ciepła i przyjemna np podczas leżenia skórę mam w kolorze ecru i naprawdę sprawuje się super, czyści się też wyśmienicie Nie jest tak zle jak mowisz z ta alcantarą. Alcantara dzieki dodatkom teflonu sie znakomicie... pierze. Mam alcantare od kilku lat w kolorze ecru i jak sie zabrudzi, sciagam pokrycie i najzwyczajniej wkladam ją do pralki na 30st . Nic sie z wlosem nie dzieje.Tam gdzie nie da sie zdjac "tapicerki" pierze sie recznie , gabka w cieplej wodzie z dodatkiem detergentow i wierz mi , ze wyglada jak nowa. Uwaga, zadnej chemii samochodowej czy dywanowej do alcantary a bedzie sluzyc dlugie lata i wygladac swiezo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 16.04.2007 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 świeżo wojtku świeŻo ja mam szarą alkantarę i nie musiałam jej jeszcze czyścić, nadal jest świeża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 16.04.2007 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 o w morde , pospiech nie tlumaczy, zeby swiezosc ze swierzbem mylic. dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akinom 16.04.2007 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 mam tą przyjemność użytkować kanapy w obu typach obić - skórze i alkantarze. Skórę mam w kolorze ecru - użytkuję rok i nic się z nią nie dzieje strasznego. Bardzo łatwa w utrzymaniu, łatwo się czyści (myję ją mydłem dove w płynie, a po wyschnięciu nacieram specyfikiem do skór z IKEA - kanapa i fotel są odżywione). Kolorek ciągle ma ten sam W obicu z alkantary mam kanape w kolorze czerwonym i też jest ok. Jednak bardziej wolę skórę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 16.04.2007 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 A alcantre myjecie jakims zwyklym detergentam- czyli jakim? 2112wojtek napisal, ze zadnych srodkow do dywanow. Wiec jakie- mydlo w plynie? Przymierzam sie do zakupu, a skory nie chce ze zwgledu na jej sliskosc i odczucie chlodu. Wiec hcyba zostaje mi wlasnie alcantra. A jacy producenci robia wypoczynki ze zdejmowanym pokryciem z alcantry? Do tej pory widzialam, ze zdejmowane pokrycia to raczej domena Ikea. A sofy od nich nie chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akinom 16.04.2007 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 skory nie chce ze zwgledu na jej sliskosc i odczucie chlodu. skóra śliska? być może lakierowana (ta pewnie jest śliska). Chłód chłodem da się do niego przyzwyczaić - ja już go nie odczuwam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 16.04.2007 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 skory nie chce ze zwgledu na jej sliskosc i odczucie chlodu. skóra śliska? być może lakierowana (ta pewnie jest śliska). Chłód chłodem da się do niego przyzwyczaić - ja już go nie odczuwam iga, popieram Twoją decyzję wojtek, jakoś nie bardzo sobie wyobrażam jak zamsz można uprać w pralce ..... ale widocznie mało rozgarnięta jestem .... sądziłam, że skóra nie lubi wody .... a może Ty myślisz o takiej materiałowej "podróbce" alkantary?? prawdziwej nie widziałam jeszcze zdejmowanej ale ja krótko żyję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 16.04.2007 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 O widzicie- nie tylko mnie to zdejmowane pokrycie zaskoczylo akinom skora (szczegolnie taka sarsza- juz "wyslizgana" ) sliska jest bardzo. Wiem, ze na nowych meblach nie jest tak zle Ale ja mam jeszcze jeden powod przeciw- moze to glupie, ale zbyt wrazliwa jestem i nie moglabym lezec na skorze. Podobnie przerazaja mnie owcze skor, ktore czesc osob stosuje jako dywaniki. Jakbym na to stapnela bosa stopa atak paniki murowany Ale jako osoba zarabiajaca kiedys sprzataniem domow weim jedno- wypoczynki skorzane rewelacyjnie sie czyci. Jak czlowiek pomysli ile kurzu wnika w jakis material to brrrrrrrrr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 16.04.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 izat . Podobnie jak Ty, tez mialem spore opory przed pierwszym praniem ze wzgledu na zamszowy wyglad.W koncu doszedlem do wniosku , ze raz kozie smierc i zaryzykowalem. Alcantara pomimo , ze wyglada łudząco podobnie jak zamsz,nie jest jednak skorą, jest tworzywem syntetycznym na bazie teflonu .Jeszcze do niedawna drozszym od skory. Przepis prania dla alcantary znalazlem w necie a potwierdzil to producent mebli. Nie mowie tez o zadnych podrobkach, bo wspolpracuje z firmami produkujacymi meble, wiec informacje mam niejako prosto ze zrodla. Osobiscie nie slyszalem o podrobkach alcantary, tym bardziej z tkaniny iga9 Wiekszosc firm dzisiaj produkujacych meble miekkie ma w swojej ofercie dowolne obicia, nie ma wiec problemow z ich wyborem. Wiekszosc też poduch i obić z alcantary ma zdejmowane pokrycie, wlasnie po to zeby dalo sie je prac W pralce zastosowalem zwyklego Vizira a siedziska wyszorowalem plynem do naczyń pt. Pur, tak jak mi zreszta doradzono ale mozna i zwyklym mydlem w plynie. Mozna to robic bez obaw. Dla niedowiarkow http://www.meble-davinci.pl/?q=Kolory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 16.04.2007 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=23602&sid=e45eedc617a6ade88274ff2b28d0203d no proszę, już o tym było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikita 17.04.2007 05:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 dziękuję bardzo za odpowiedzi i linka. Mam jednego małego ancymonka , ale z drugiej strony, czy takie "natarcie" przetrwałaby skóra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 17.04.2007 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 No jakby nie bylo skora moze przetwrac natarcie. Z biegiem lat wyciera sie w niektorych miejscach. Ale jak zabiezpieczysz ja specjalnymi melczkami nic nie powinno sie dziac. Mysle, ze skora jest najlepsza jesli ma sie w domu zwierzeta. Zwykla sofa 1 psiura wytrzyma. Ale juz ze 2 i do tego jakies koty- nie ma szans. A co myslicie o skorze ekologocznej? Ma duzo gorsze wlasciwosci niz prawdziwa? Bo ta moglabym chociaz ideologicznie zaakceptowac Jest tez duzo tansza. Tylko zazwyczaj cena nie idzie w parze z jakoscia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikita 17.04.2007 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 O skórze ekologicznej jest długi wątek poniżej. W podsumowanie - lepiej nie kupować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oxa 18.04.2007 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 A ja z trochę innej beczki Kupiłam piękny wypoczynek skórzany (dziecko alergik m.in. na kurz) niestety po 3 dniach wypoczynek wylądował w pokoiku na górze - powód? mały zaczął strasznie kaszlec Po wyniesieniu i wywietrzeniu pokoju jest spokój. Meble wietrzę już 2 miesiące i dalej czuc Wiem, że skóra pachnie zawsze, ale może po jakimś czasie mniej intensywnie? Czy impregnaty są "aromatyczne"? Może to zapach impregnatu tak go podrażniał? Umyc go? Co radzicie - posiadacze skór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiaasia1719499938 18.04.2007 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Kupiliśmy narożnik z alcantary dwa miesiące temu i jestem super zadowolona na razie. Czyści się bez problemu (czyszczę mokrą ściereczką, bez żadnego specyfiku) a jest z czego bo mój 3,5latek cały czas ją brudzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 18.04.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 oxa, zapach wywietrzeje ale to trochę potrwa moim zdaniem czyszczenie nic nie przyspieszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akinom 18.04.2007 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 oxa, zapach wywietrzeje ale to trochę potrwa moim zdaniem czyszczenie nic nie przyspieszy skórzaną kanapę mam od roku - zapach skóry nadal czuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 18.04.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 moją było czuć (tak że po wejściu do mieszkania był wyczuwalny zapach) około 3 miesięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts