Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wypoczynek ze skóry czy z alcantry?

mikita

Recommended Posts

A jacy producenci robia wypoczynki ze zdejmowanym pokryciem z alcantry? Do tej pory widzialam, ze zdejmowane pokrycia to raczej domena Ikea. A sofy od nich nie chce :roll:

Ja mam narożnik w kolorze ecru z alcantary firmy Gawin. Dodam ze mój narożnik ma właśnie zdejmowane pokrycia.

Użytkuję ten mebel krótko bo dopiero pół roku, ale jestem bardzo zadowolona i nie żałuje zakupu.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Ja mam sofę pokrytą żółtą alcantarą.

Powiem tak:

pierwszy rok zachwyt-milutka, mięciutka a jak dobrze sie czyści, plamy ze wszystkiego tłuszczu, krwi, długopisów...

2 rok- wciąż zachwyt - czyści się wspaniale a mam malutkie dziecko.

3 rok - zachwyt umiarkowany- sofę szoruje mąż bo cała się już zabrudziła i trzeba siły żeby doczyścić.

4-5 rok - zachwyt opadł, córka ma 5 lat to o wiele gorszy wiek na brudzenie niż wcześniej:-?

Uwielbia biegać na boso a potem skakać po sofie, uwielbia opierać się o nią rękami gdy akurat ma najbrudniejsze ręce...ogólnie to ona tą sofę uwielbia.

Ja już niestety mniej. Można ja doczyścić ale ile wysiłku to wymaga to ja już wiem.

I niestety moje pokrycie się nie zdejmuje :(

A kupiłam bo nie jestem w stanie przekonać się do leżenia-siedzenia "na zwierzęciu". Teraz pozostała mi już chyba tylko skóra ekologiczna...ale ta ponoć do bani.

Ostatecznie gdyby moja alcantara była zdejmowana i można by ją prać w pralce(szczęśliwcy którzy mają taką możliwość) to wybralabym ją raz jeszcze.

• 7 months później...
A ja z trochę innej beczki :D Kupiłam piękny :roll: wypoczynek skórzany (dziecko alergik m.in. na kurz) niestety po 3 dniach wypoczynek wylądował w pokoiku na górze - powód? mały zaczął strasznie kaszlec :cry: Po wyniesieniu i wywietrzeniu pokoju jest spokój. Meble wietrzę już 2 miesiące i dalej czuc :x Wiem, że skóra pachnie zawsze, ale może po jakimś czasie mniej intensywnie? Czy impregnaty są "aromatyczne"? Może to zapach impregnatu tak go podrażniał? Umyc go? Co radzicie - posiadacze skór? :-?

To nie skóra pachnie niestety, tylko użyte przy jej garbowaniu garbniki.

Skóry mają słaby zapach własny. Prawdopodobnie reakcja alergiczna jest związana właśnie z użytym garbnikiem. W takim przypadku nie wiele da się zrobić. Trzeba najzwyczajniej poczekać.

Są dostępne nautralizatory zapachów do skór, które mogą pomóc.

Więcej możesz przeczytać w artykule na temat zapachu skóry.

• 2 weeks później...
  • 4 years później...
Ja mam narożnik w kolorze ecru z alcantary firmy Gawin. Dodam ze mój narożnik ma właśnie zdejmowane pokrycia.

Użytkuję ten mebel krótko bo dopiero pół roku, ale jestem bardzo zadowolona i nie żałuje zakupu.

Nie możesz mieć mebli z Akcantary bo ona kosztuje 400 zł za metr, a kupiłeś byle co z Gawina, może pracownicy tą tkaninę tak nazwali. przejdź się do porządnego producenta mebli, to pokarze ci Alcantarę.