Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pielęgnacja bzu

Recommended Posts

Witam, moje pytanie dotyczy bzu: posadziłam młodziutkie drzewko w jesieni, teraz wypuszcza delikatne pączki, więc chyba spodobało mu się pod moim oknem:) Chciałabym się dowiedzieć, jak go pielęgnować, przycinać, nawozić itp. Domyślam się, ze na razie jest zbyt małe, ale warto coś wiedzieć na przyszłość:) Dzięki

Witam, moje pytanie dotyczy bzu

Dla ścisłości. Masz na myśli lilaki a nie bzy, prawda?

Nie gniewaj się, że znowu nie zgodzę sie z Tobą ale nie masz racji i nic na to nie poradzę :( .

Lilaki to są właśnie bzy (łac. Syringa L.)

Albo jeszcze inaczej: Każdy lilak jest bzem -- nie każdy bez jest lilakiem.

Powszechnie bzem (lilakiem) nazywa się gatunek Syringa vulgaris (synonimy polskie: bez pospolity, bez powszechny, bez lilak, bez turecki , lilak turecki). Ten gatunek posiada liczne ogrodowe odmiany, tzw. szczepione (np. 'Charles Joly', 'Krasawica Moskwy', 'M-me Lemoine' itd.).

Ponadto jest jeszcze wiele innych gatunków w ramach rodzaju Syringa L.

Nie mylić z dzikim bzem z rodzaju Sambucus L.. Rodzaj ten zawiera także liczne gatunki jak np. dziki bez czarny, dz. b. drzewiasty, dz. b. koralowy, dz. b. peruwiański, dz. b. kanadyjski itd.

..

To że coś się potocznie nazywa bzem nie znaczy ze nim jest. Syringa L. i Sambucus L. Nie są nawet spokrewnione. Lilaki zaczęto omyłkowo nazywać bzami gdyż mają podobną do nich strukturę pędu. Nic więcej ich nie łączy.

Widzę, że niewiele zrozumiałaś z tego co napisałem więc pozostań przy swoim zdaniu :D .

Dla innych lilak może być i będzie nazywany bzem (jest to uprawniona nazwa).

Powtarzam:

Każdy lilak jest bzem lecz nie każdy bez jest lilakiem.

Nie są lilakami bzy z rodzaju Sambucus L. (gatunki: dziki bez ).

..

Rodzaj Syringa - bez (lilak), ok 29 gatunków, trudnych do rozróżnienia, ok 230 odmian.

Rodzaj Sambucus - bzowina (bez) :D Nazwa bzowina przyjmuje się niechętnie, u nas dziko 3 gatunki (jeden jest rośl. zielną)

I to, i to bez, ale nie każdy to lilak

Rodzaj Syringa - bez (lilak), ok 29 gatunków, trudnych do rozróżnienia, ok 230 odmian.

Rodzaj Sambucus - bzowina (bez) :D Nazwa bzowina przyjmuje się niechętnie, u nas dziko 3 gatunki (jeden jest rośl. zielną)

I to, i to bez, ale nie każdy to lilak

Przecież też tak uważam i o tym wcześniej napisałem :) .

..

A ja se nie mogę? :wink:

Po to wymyślili bzowinę, coby się nie plątało. I co z tego, robinia będzie akacją, kasztanowiec kasztanem po wieki wieków.

A może zamiast bzowina powinno mieć inną tak samo uprawnioną nazwę jak np. bzina, hyćka, hyczka, kaszka polna, holunder, psi krzew, śmieciuszek i wiele innych (że o bzach z różnymi przymiotnikami nie wspomnę :) ).

..

wino ze śmierdziucha najlepsze na świecie, aż mi ślina pociekła po brodzie, baaaaardzo ciężkie, kolor ciemny granatowo-czerwony, specyficzny smak nie do określenia, został mi niestety tylko przepis :cry:

czarna bzowina? :lol: :lol: no nie

a mój bez ten pachnący jakoś kiepsko chyba prowadzę, bo jak ścinam gałęzie z kwiatami to zawsze zostają takie kikuty okropne