lopek 16.04.2007 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Witam, moje pytanie dotyczy bzu: posadziłam młodziutkie drzewko w jesieni, teraz wypuszcza delikatne pączki, więc chyba spodobało mu się pod moim oknem:) Chciałabym się dowiedzieć, jak go pielęgnować, przycinać, nawozić itp. Domyślam się, ze na razie jest zbyt małe, ale warto coś wiedzieć na przyszłość Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 16.04.2007 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Witaj Teraz to tylko podlewać, podlewać... jak już będzie kwitł to obcinać po przekwitnięciu, ot, cała robota. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 16.04.2007 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 No i likwidować z czasem te paskudne odrosty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 16.04.2007 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 No i likwidować z czasem te paskudne odrosty... Albo posadzić coraz częściej występujące w handlu bzy rozmnażane in-vitro. Nie wybijają z nich „dziki". .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lopek 16.04.2007 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Wielkie dzięki! W takim razie na razie się relaksuję I oczywiście będę uważać na odrosty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 16.04.2007 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Witam, moje pytanie dotyczy bzu Dla ścisłości. Masz na myśli lilaki a nie bzy, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lopek 17.04.2007 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Mam na myśli to, co popularnie nazywa się bzem:) Do końca nie wiem, co to jest "oficjalnie", bo nie kupowałam sama tylko dostałam w prezencie, ale dowiem się dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 18.04.2007 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Witam, moje pytanie dotyczy bzu Dla ścisłości. Masz na myśli lilaki a nie bzy, prawda? Nie gniewaj się, że znowu nie zgodzę sie z Tobą ale nie masz racji i nic na to nie poradzę . Lilaki to są właśnie bzy (łac. Syringa L.) Albo jeszcze inaczej: Każdy lilak jest bzem -- nie każdy bez jest lilakiem. Powszechnie bzem (lilakiem) nazywa się gatunek Syringa vulgaris (synonimy polskie: bez pospolity, bez powszechny, bez lilak, bez turecki , lilak turecki). Ten gatunek posiada liczne ogrodowe odmiany, tzw. szczepione (np. 'Charles Joly', 'Krasawica Moskwy', 'M-me Lemoine' itd.). Ponadto jest jeszcze wiele innych gatunków w ramach rodzaju Syringa L. Nie mylić z dzikim bzem z rodzaju Sambucus L.. Rodzaj ten zawiera także liczne gatunki jak np. dziki bez czarny, dz. b. drzewiasty, dz. b. koralowy, dz. b. peruwiański, dz. b. kanadyjski itd. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 18.04.2007 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 To że coś się potocznie nazywa bzem nie znaczy ze nim jest. Syringa L. i Sambucus L. Nie są nawet spokrewnione. Lilaki zaczęto omyłkowo nazywać bzami gdyż mają podobną do nich strukturę pędu. Nic więcej ich nie łączy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 18.04.2007 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 To że coś się potocznie nazywa bzem nie znaczy ze nim jest. Syringa L. i Sambucus L. Nie są nawet spokrewnione. Lilaki zaczęto omyłkowo nazywać bzami gdyż mają podobną do nich strukturę pędu. Nic więcej ich nie łączy. Widzę, że niewiele zrozumiałaś z tego co napisałem więc pozostań przy swoim zdaniu . Dla innych lilak może być i będzie nazywany bzem (jest to uprawniona nazwa). Powtarzam: Każdy lilak jest bzem lecz nie każdy bez jest lilakiem. Nie są lilakami bzy z rodzaju Sambucus L. (gatunki: dziki bez ). .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 18.04.2007 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Rodzaj Syringa - bez (lilak), ok 29 gatunków, trudnych do rozróżnienia, ok 230 odmian. Rodzaj Sambucus - bzowina (bez) Nazwa bzowina przyjmuje się niechętnie, u nas dziko 3 gatunki (jeden jest rośl. zielną) I to, i to bez, ale nie każdy to lilak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 18.04.2007 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Rodzaj Syringa - bez (lilak), ok 29 gatunków, trudnych do rozróżnienia, ok 230 odmian. Rodzaj Sambucus - bzowina (bez) Nazwa bzowina przyjmuje się niechętnie, u nas dziko 3 gatunki (jeden jest rośl. zielną) I to, i to bez, ale nie każdy to lilak Przecież też tak uważam i o tym wcześniej napisałem . .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 18.04.2007 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 A ja se nie mogę? Po to wymyślili bzowinę, coby się nie plątało. I co z tego, robinia będzie akacją, kasztanowiec kasztanem po wieki wieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 18.04.2007 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 A ja se nie mogę? Po to wymyślili bzowinę, coby się nie plątało. I co z tego, robinia będzie akacją, kasztanowiec kasztanem po wieki wieków. A może zamiast bzowina powinno mieć inną tak samo uprawnioną nazwę jak np. bzina, hyćka, hyczka, kaszka polna, holunder, psi krzew, śmieciuszek i wiele innych (że o bzach z różnymi przymiotnikami nie wspomnę ). .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 18.04.2007 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Może nie..Te przymiotniki są, hmmm.. trochę nieapetyczne.Ale jakie wino z tego śmierdziucha można zrobić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 18.04.2007 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 wino ze śmierdziucha najlepsze na świecie, aż mi ślina pociekła po brodzie, baaaaardzo ciężkie, kolor ciemny granatowo-czerwony, specyficzny smak nie do określenia, został mi niestety tylko przepis czarna bzowina? no nie a mój bez ten pachnący jakoś kiepsko chyba prowadzę, bo jak ścinam gałęzie z kwiatami to zawsze zostają takie kikuty okropne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lopek 18.04.2007 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Hi hi, i kto by pomyślał, ze mój malutki bezik wywoła taką dyskusję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artureski 18.04.2007 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Z czarnego bzu...bzowiny? Wino owszem zacne, można zrobić też niezły soczek, że o lemoniadzie nie wspomnę, a zapiekane kwiaty w cieście... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 19.04.2007 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 Mój bez, czarny, będzie miał w tym roku kwiatki. Niewiele, bo wsadzony w zeszłym. Na soczek nie wystarczy owoców, ale zapiekane w cieście... Hmmm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mętlik 20.04.2007 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Tak przy temacie bzów. Moje zostały zaatakowane przez osy -((. Siadają na młode gałązki i obgryzają je z kory. Te obgryzione uschły i musiałem je obciąć. Co zrobić, by je ochronić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts