Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KLINKIER PRODUCENT LODE - opinie

gabik9

Recommended Posts

Witam

z cegły klinkierowej LODE mam zrobione kominy. Stoją już półtora roku i nie widzę na nich żadnych wykwitów, ubytków.

Murarze nie narzekali na wymiary, nie zauważyłem też aby się nadmiernie rysowała. zostało mi kilka sztuk i kilka razy je już przenosiłem ale obejrzałem je wczoraj i nie widziałem aby się gdzieś ukruszyły, porysowały.

Przed murowaniem każda cegła była przecierana olejem (obficie) aby łatwo było usunąć pozostałości zaprawy.

Generalnie z tej cegły jestem zadowolony, zobaczymy co będzie po kilkunastu latach.

Witam

z cegły klinkierowej LODE mam zrobione kominy. Stoją już półtora roku i nie widzę na nich żadnych wykwitów, ubytków.

Murarze nie narzekali na wymiary, nie zauważyłem też aby się nadmiernie rysowała. zostało mi kilka sztuk i kilka razy je już przenosiłem ale obejrzałem je wczoraj i nie widziałem aby się gdzieś ukruszyły, porysowały.

Przed murowaniem każda cegła była przecierana olejem (obficie) aby łatwo było usunąć pozostałości zaprawy.

Generalnie z tej cegły jestem zadowolony, zobaczymy co będzie po kilkunastu latach.

Jaakim olejem ja nacierałeś i jaką fuge stosowałeś??

• 1 year później...

Witam.

W chwili obecnej w Castoramie klinkier "dziurawkę" można dostać już za 1,75. Chciałbym postawić z niej płot od frontu. Opinie sprzed roku są "takie sobie".

Dla porównania - Pomerania Wienerbergera jest u nas za 2,20 zł. Różnica spora, tym bardziej, że potrzebuję tego sporo.

Warto pokusić się na ten produkt?

Pozdrawiam.

mam z Lode kominy i słupki ogrodzeniowe murowane na zaprawie w kolorze grafit do klinkieru różnych firm (nazw nie pamiętam)....na kominach mam wykwity, na słupkach nie :roll:

spostrzeżenia:

- brać z jednej partii na całość i najlepiej i tak mieszać z różnych paczek przy murowaniu - tak się złożyło, że u mnie widoczna była różnica odcieni

-nie trzymały wymiarów

Ostatnio poprawili jakość, a konkretnie chodzi o wymiar - mam porównanie, bo 2 lata temu murawałem kominy i różnica na wysokości potwafiła wynosić nawet 4-5 mm.

Ostatnio murowałem słupy i jest zdecydowaniem równiejsza. Przyłączam się ponadto do wypowiedzi, że należy brać cegły z tej samej partii, bo potrafi być zauważalna różnica w odcieniach.

- brać z jednej partii na całość i najlepiej i tak mieszać z różnych paczek przy murowaniu - tak się złożyło, że u mnie widoczna była różnica odcieni

-nie trzymały wymiarów

Dzisiaj dokładnie przyjrzałem się tym cegłom w Castoramie i potwierdzam post Daggulki. Wśród wystawionych "pustaków" były 2 różne odcienie o 2-ch różnych rozmiarach (różnica ok. 3 mm bardzo widoczna) - wg sprzedawcy to ten sam typ klinkieru. Na moje pytanie jak zapobiec zakupowi 2-ch różnych odcieni stwierdził, iż najlepiej sprawdzać po jednej cegle z każdej palety (kupując całą paletę) lub dobierać sztuki ze sprawdzonych palet. Niestety, nie mam ochoty przebierać każdej sztuki, bo chcąc kupić 3 palety musiałbym spędzić tu cały dzień. Dam sobie więc spokój z tym producentem ...

Pozdrawiam.

• 7 years później...