Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowe mieszkanie - czy nie powinno kłaść się parkietu??

GrzesH

Recommended Posts

Witam

Na dniach zostaniemy z żoną szczęśliwymi posiadaczmi nowego mieszkania w bloku. Blok jest nowowy, data oddania to koniec maja...

Od jakiegoś czsu bylismy zdecydowani położyć parkiet w salonie (około 20 m2), w końcu drewno to drewno, jednak kilka dni temu rozmawiając w jednym ze sklepów sprzedawca przekonywał nas że na "nowe mury" parkietu drewnianego, popularneie mówiąc klepki, się nie kładzie, po pierwsze blok będzie osiadał a po drugie wilgoć może uszkodzić parkiet.... Pan poinformował nas że parkiet kładzie się od 3 do 5 lat po wybudowaniu. Powiedział że oczywiście może byc tak że parkietowi nic nie bedzie ale, jak sam powiedział, daje 75% na 25% za tym że coś będzienie tak jak powinno. Za to poradził żeby na początek położyć podłogę drewniana typu Balticflor czy Barlinek, taniej i samemu mozna położyć.

Jako że termin goni zwracam się z proźba do znawców tematu, co robić??

Co wybrać, Barlinek, Balticflor, Karelia czy może inny??

Bede wdzięczny za każda podpowiedź.

A ten pan słyszał ze przed położeniem parkietu można ( a nawet należy) wykonać pomiar wilgotności podłoża /pomieszczenia/ parkietu ? Jeżeli jest zbyt dużo wigoci suszy sie podłoże/pomieszczenie. Co do osiadania jeżeli w czasie osiadania peknie Ci podłoga to każdy materiał to pokaże. Wg mnie gośc Ci chce wcisnać cos innego i wymysla.

No to zgłupiałem..... Parkiet na 20m2 kosztowałby mnie tak 3500-4000 PLN deska około 2500 PLN, różnica jest duża.

I tak najwiekszy jest problem ze znalezieniem kogoś kto by parkiet położył i co najważniejsze doradził i nie zdarł z uczciwego człowieka... może znacie i polecicie kogoś z okolic Grójec- Mszczonów - Radom.

Pierwsze slysze ze w nowych domach czy blokach sie nie daje parkietu , ja bede miala parkiet w nowym domu firma produkujaca parkiet powiedziala ze najpier musza sprawdzic wilgotnosc a pozniej jak jest oki to klada parkiet

idz najlepiej do firmy ktora zajmuje sie produkcja parkietu oni powinni odrazu sami klasc parkiet wiec juz bede wiedzieli jak to zrobic profesjonalnie

swoja droga smiac mi sie chce bo naprawde nieslyszalam takiej bzdury zeby ludzie po latach mieszkania dopiero kladli parkiet a nie odrazu

nie słuchaj gościa - chce Ci wcisnąć coś innego.

Ja w całym mieszkaniu w dopiero co wybudowanym i oddanym bloku (oprócz kuchni i łazienek) położyłam parkiet i za nic w świecie nie zamieniłabym go na żadną deskę barlinecką czy coś innego.

Mieszkam w tym mieszkaniu 2 lata i parkiet cały czas jest na swoim miejscu, nic sie nie wybrzusza itd.

Drewno to drewno musi pracować, także w okresie grzewczym gdzieniegdzie pojawiaja sie lekkie szczeliny miedzy jedną a drugą klepką, ale latem nikną. To cały urkok (nie urok;) drewna.

Jeśli podoba Ci/Wam się parkiet to kupujcie parkiet.

Blok może osiadać do 7 lat tak nam powiedzial gość z ekipy remontowej.

PS. na wyciągnięcie ręki z mieszkania mam metro (w nocy słysze jak jedzie skład) to tym bardziej powinien budynek osiadać, bo drgania itd - jest ok. Czasami na ścianie pojawi się nowe pęknięcie, a parkiet wygląda jak świeżynka.

Polecam parkiet (mam go w mieszkaniu ponad 50 metrów:)

Wilgotność posadzki musi być mniejsz niz 2%. Jeśli wylewka zostanie zrobiona w kwietniu i prace murarskie to początkiem sierpnia bedzie sucha, przy starannym wietrzeniu. Jeśli nie to można ją osuszyc mechanicznie. Jeśli chodzi o cene parkietu to polecam firme z bardzo tanim i dobrym parkietem. http://www.parkiecik.pl