Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nawo?enie ziemi i fundamenty na podmok?ej dzia?ce

Gość Fofek

Recommended Posts

Gość Fofek

Witam,

Mam podobny problem do wielu z forumowiczów - mam podmokłą działkę, gliniastą, z dużą ilością "zielska" - 800 m.kw.

Chcę nawieźć ziemię (60-80 cm). I tu pytania:

- nawozić już teraz (buduję za 2 lata), na całą powierzchnię i nie przejmować się humusem - dopiero przy kopaniu fundamentów "wybrać" ziemię głębiej

- nawozić ale zdjąć wcześniej humus - z obrysu domu (opcja dość droga - sprzęt)

- może nawozić po dopiero po zbudowaniu fundamentów

- jaki rodzaj ziemi jest dobry na taką działkę (może mocno zapiaszczany?)

Interesują mnie efektywne kosztowo i praktyczne rozwiązania.

Z góry dziękuję

Fofek

1- humus jest zbyt cenny by go tracić w ten sposób. Ponadto jest prawnie chroniony i w związku z tym inwestor jest zobowiązany usunąć humus spod budowanego budynku, drogi itp.

2-Na tak wysokie podwyższenie (wygórowanie) powierzchni powinieneś uzyskać zgodę z urzędu miasta/gminy. Weź pod uwagę, że zakłócasz funkcjonowanie gospodarki wodnej w najbliższej okolicy której nie jesteś przecież właścicielem.

Pozdrawiam

Gość Fofek

Brzmi to poważnie, ale wszyscy sąsiedzi robią podobne zabiegi (abstrachuje, czy mają na to zezwolenia). W takim wypadku nie mogę zostać poniżej ich poziomu bo Mazury w środki miasta gwarantowane.

Czy drenaż w moim przypadku będzie wystarczający (obecnie woda jest na 50cm)? Może ktoś go wykonywał i może podzielić się opiniami.

Ja mam(miałem) podobny problem.Wykopałem dół pod fundament poszerzając go o ok.1.5m,zbudowałem fundament,obsypałem dookoła zostawiając miejsce na drenaż(konieczny w twoim przypadku).Musisz tylko w projekcie podnieść zero budynku o warstwę dosypywanej ziemi.Tylko nie zrób tak jak ja,że część ziemi z wykopu wrzuciłem z powrotem-nigdy tego nie rób bo glina pęcznieje i rozpycha mury.No chyba,że pozostawisz pomiędzy ścianą fundamentową a ziemią przestrzeń.Ale najlepiej zrobić badania geologiczne (100-200zł)i dobry drenaż i nie będzie konieczności podnoszenia terenu i nie słuchaj rad dobrych znajomych,czytaj Muratora i rób jak piszą.Dużo zaoszczędzisz. 8)

Gość Fofek

Dzięki za rady, wykopanie przed nawiezieniem brzmi sensownie ale chyba powstanie małe jeziorko. Bedę to zapewne wiedział po badaniach geotechnicznych. A propos odpływu wody na sąsiednie działki to w znaczenj części jest to jeszcze teren mało zurbanizowany, nieodrolniony. Tak naprawdę tylko na mojej ulicy trwaja prace i podwyższanie terenu, o którym wspomniałem.

Przy okazji czy badania geotechniczne obejmują np. wnioski dla architekta jakiego rodzaju fundamenty budawać, czy też architekt musi wyciągnąć takie wnioski na podstawie danych liczbowych dostarczonych w takim badaniu?

Ja bylem w podobnej sytuacji. Moja dzialka lezala ponizej gruntow sąsiadow, zimia gliniasta i duzo starych jesionow.

Tam gdzie mial stac dom zostalo po wycieciu drzew duzo korzeni. Wypchnelem 1.5 m w gląb cala gline i wymurowalem sciany fundamentowe z bloczkow, a do srodka zasypalem piachem (30 kamazow).

z zewnątrz obsypalem rowniez piachem. Pozdrawiam.

Drenaż jest fajny, tylko gdzie tą wodę odprowadzić? Woda nie popłynie pod górkę. Trzeba znaleźć odbiornik, w którym poziom wody będzie niższy od poziomu odwadnianego i z tym może być duży problem. Chyba że będziesz pompował ale to już inna historia.

Ziemia może się ubije przez 2 lata, ale kto tam przez ten okres wejdzie. Jak będzie trochę gliny to bagno murowane. Lepiej wyciągnąć budynek do góry z uwzględnieniem nasypu , wymurować i na końcu obsypać ziemią.