agarafi 16.04.2007 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Witam wszystkich, przyglądam się wszystkim na forum od dawna,ale jakoś nie było wcześniej okazji się pokazać Dopiero teraz powoli zaczynamy remontować nasz stary dom, wprowadzamy się na poddasze. Zaczynamy od wymiany dachu. I mamy problem, aby obliczyć ile właściwie plus/minus będziemy potrzebować dachówki na nasz dach? Projekt jest stary z 1950r. i nigdzie nie jest opisane ile m2 ma nasz dach. Może jestem ślepa ale nie orientuję się w tym zupełnie. Na innych stronach znalazłam wzór EPD (Efektywna Powierzchnia Dachu) ale czy to jest to o co mi chodzi? Ktoś się może orietuje jak obliczyć taką powierzchnię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 16.04.2007 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Hmm trzeba wejsc na dach sciagnac wymiary i policzyc. trzeba pamietac o kazdym szczegole takim jak wykusze i inne wygibasy ktore poprawaija wyglad domu ale podwyzszaja koszty dachu. Moze w Twojej okolicy jest taki sam dom ktory byl niedawno remontowany i wlasciciele maja wymiary albo projekt w lepszym stanie tzn ma wymiary dachu. Pomysl moze warto tez wymienic wiezbe dachowa... Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agarafi 16.04.2007 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 wykusze zostaną zlikwidowane na rzecz okien dachowych.Wymiary są widoczne z planu jednak nie ma jednego konkretnego metrażu, ile wszystko razem wynosi.Szerokość domu 8,10, długość 10,4wysokość kalenicy 4,2mCzy istnieje jakiś prosty sposób obliczenia m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 16.04.2007 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Prawidlowo z wykuszami ale czy dom nie straci na wygladzie?! A moze w projekcie jest rzut wiezby. Z tym rzutem mozesz sie udac do hurtowni i tam Ci policza. A dach masz dwu czy cztero spadowy? Aha nigdy nie kupisz idealnej liczby dachowek wiec mozesz zastosowac stary chwyt i zamowic wiecej i oddac to co Ci zostanie. Jest tez inna mozliwosc zatrudnij firme i niech Ci zrobia kompleksowa usluge/oni pomierza zamowia materialy itp/ nie wiem jak to teraz z vatem jest ale moze sie okazac ze taniej bedzie kupic remont dachu jako usluge z vat7%... A jak kupujesz sama materialy to vat 22 placisz i juz chyba nie ma mozliwosci odliczenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agarafi 16.04.2007 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Nie straci bo to jest bliźniak i obok sąsiadka już 3 lata temu zrobiła nowy dach i wyrzuciła wykusze. Wygląda to ok. Dach jest dwupadowy. Byłam już w 2 hurtowniach ale jakoś dziwnie mi to liczyli, za każdym razem inaczej wyszło. Dlatego pytam na forum czy ktoś się zna na tym Dzięki za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 16.04.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Ej a sasiadka nie ma faktur ani nic takiego zeby byly liczny ktore pozwola na okreslenie liczby dachowek, dachowek zewnetrznych, wentylacyjnych itp... Jeszcze jedno jak bedziesz robic to pamietaj o dobrej obrobce kominow zeby potem nie cieklo... A to ze rozne liczby wychodza to norma cholerni budowlancy... pomysl o firmie... Powodzenia i udanego remontu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agarafi 16.04.2007 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Sąsiadka to ,,starsza pani z pieskiem". Mąż się tym zajmował i ona nie wie, co i jak. Ale poradzę sobie, spoko. Popatrze co i jak, jutro powinnam juz wiecej wiedzieć. Na moje oko to dach ma jakieś 140 m2. Znalazłam firmę która położy mi dachówkę za 35zł. Byłam obejrzeć inne dachy i pogadać z ludzmi- są zadowoleni. No ale to i tak wydatek rzędu 25.000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts