pascal2 16.04.2007 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Mieszkanie 2 pokojowe (43m2)w bloku - zamieszkałe przez 2 osoby.W łazience junkers gazowy, do kuchni ciepła woda dostarczanaz łazienki rurą długości ok 8m.Planujemy zakup zmywarki. Obiady gotujemy 3-4 razy w tygodniu.Ogrzewanie - C.O, elektryka - instalacja trójfazowa (w trakcie realizacji) Mam 2 możliwości proszę pomóżcie mi wybrać: 1. Montujemy pod zlewozmywakiem przepływowy podgrzewacz.Z tego co wyczytałem tutaj na forum taki ok 5,5 KW powinienwystarczyć. Koszty instalacji: 660zł (200zł podgrzewacz + 460złzamówienie dodatkowych 3,5KW w energetyce) 2. Pozostawienie instalacji taka jak jest w tej chwiliczyli dostarczanie ciepłej wody do kuchni z łazienki.Jako koszt dochodzi wymiana rury z ciepłą woda na nową. Czy jest szansa że rozwiązanie z podgrzewaczem będzie tańsze, bądźniewiele droższe w eksploatacji niż ogrzewanie na gaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 16.04.2007 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 a zmywarka sama wody nie grzeje?a jeżeli już to podgrzewacz w taryfie nocnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 16.04.2007 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Witam,Musisz okreslic jakie sa twoje zyczenia / oczekiwania.Chcesz komfortu czy mniejszych rachunkow?Zmywarka nie jest tu zadnym argumentem, ona sobie poradzi (grzeje pradem) wiec pradu i tak zuzyjesz wiecej (za to znacznie mniej wody).Mieszkalem z Junkersem w lazience przez 20 lat, jest niekomfortowo ale to nie jest tragedia.Nie bedziesz myl recznie naczyn, w ogole majac zmywarke w kuchni idzie malo wody. Tak wiec straty zwiazane z grzaniem wody pradem (ten podgrzewacz) nie beda az tak duze. No, ale jednak beda, no i te koszty samego podgrzewacza.Ja bym sobie odpuscil i zostawil jak jest.To jest oczywiscie moja opinia.PozdrawiamMirekPS.A moze tak: zostaw na razie tak jak jest (ze zmywarka) i popatrz jak Ci sie bedzie zylo, jak dalej bedzie Cie denerwowalo oczekiwanie na ciepla wode - wstawiasz ogrzewacz i heja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 17.04.2007 04:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 hmmm a może autorowi wątku chodzi o te 8 metrów rury z łazienki - że będzie się marnowała ciepła woda niespecjalnie bym się tym przejmował - - w 8 metrach rury 1/2 cala mieści się ~jakiś 1 litr wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pascal2 17.04.2007 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 a zmywarka sama wody nie grzeje? a jeżeli już to podgrzewacz w taryfie nocnej? Chodziło mi o przepływowy podgrzewacz, więc taryfa nocna nie ma sensu .. A moze tak: zostaw na razie tak jak jest (ze zmywarka) i popatrz jak Ci sie bedzie zylo, jak dalej bedzie Cie denerwowalo oczekiwanie na ciepla wode - wstawiasz ogrzewacz i heja! Chodzi o to że teraz robie remont generalny, i trochę szkoda będzie te nowe rury z łazienki do kuchni za kilka miesięcy usuwać. hmmm a może autorowi wątku chodzi o te 8 metrów rury z łazienki - że będzie się marnowała ciepła woda Dokładnie tak. Interesują mnie trzy sprawy, w związku z ogrzewaczem przepływowym w kuchni: 1. Estetyka - tu na pewno na plus; brak ciągnącej się rury pod sufitem (sufitu podwieszanego nie chcę) 2. Wygoda - tu chyba na plus - bo od razu leci ciepła woda i łatwiej regulować temperaturę wody. Tylko czy te 5,5 kw na pewno starczy aby strumień był wystarczająco mocny?? 3. Ergonomia - tu właśnie nie wiem - ile mnie to miesięcznie więcej wyjdzie i czy wogóle? pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie sprawą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 17.04.2007 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 chyba ekonomia i pewnie zabulisz więcej przy prądzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mira0 17.04.2007 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 W naszym mieszkanku ciepłą wodę mamy z junkersa i wcale nie odczuwam żadnej uciążliwości przy jej uzytkowaniu. Do kuchni prowadzi ją miedziana rurka w ścianie, czas przepływu ciepłej wody do kranu w kuchni to są sekundy (junkers kupiony w 2000 r. - odkręcenie wody uruchamia płomień). Miesięczny koszt gazu dla 2 dorosłych osób - 30 zł (gotuję prawie codziennie, nie posiadam zmywarki, nie mam hopla na punkcie oszczędzania ciepłej wody).Wiem, że w przypadku starych term gazowych (takich z palącym się non stop płomieniem) i starych, oblepionych od środka kamieniem rur z wodą to już nie wygląda tak różowo. Doświadczenie z przepływowymi podgrzewaczami mam niewielkie, stąd nie mogę się w tym temacie wypowiadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 17.04.2007 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Witam,To moze kup sobie maly pojemnosciowy podgrzewacz, schowany w szafce zamiast przeplywowego? Powinno byc troche taniej.Nie mam doswiadczen z przeplywowym podgrzewaczem tak duzej mocy.Te wszystkie male podgrzewacze wiszace nad kranami to porazka.Jesli chodzi o koszty pradu vs. gaz to na pewno zaplacisz drozej, malo jest paliw tanszych niz gaz (jest np. wegiel ....)Ja tam bym zostawil te rury i podgrzewacz gazowy. Pewne, sprawdzone rozwiazanie, tanie bo nie musisz nic kupowac i tanie bo grzanie gazem.Co dla Ciebie wazniejsze? Wyglad (brak rur?) czy koszty?Za prad zaplacisz z pewnoscia wiecej niz za ta wode zmarnowana w rurach - zwlaszcza jak bedziesz mial zmywarke.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts