Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepła woda w kuchni w bloku?

Recommended Posts

Mieszkanie 2 pokojowe (43m2)w bloku - zamieszkałe przez 2 osoby.

W łazience junkers gazowy, do kuchni ciepła woda dostarczana

z łazienki rurą długości ok 8m.

Planujemy zakup zmywarki. Obiady gotujemy 3-4 razy w tygodniu.

Ogrzewanie - C.O, elektryka - instalacja trójfazowa (w trakcie realizacji)

Mam 2 możliwości proszę pomóżcie mi wybrać:

1. Montujemy pod zlewozmywakiem przepływowy podgrzewacz.

Z tego co wyczytałem tutaj na forum taki ok 5,5 KW powinien

wystarczyć. Koszty instalacji: 660zł (200zł podgrzewacz + 460zł

zamówienie dodatkowych 3,5KW w energetyce)

2. Pozostawienie instalacji taka jak jest w tej chwili

czyli dostarczanie ciepłej wody do kuchni z łazienki.

Jako koszt dochodzi wymiana rury z ciepłą woda na nową.

Czy jest szansa że rozwiązanie z podgrzewaczem będzie tańsze, bądź

niewiele droższe w eksploatacji niż ogrzewanie na gaz?

Witam,

Musisz okreslic jakie sa twoje zyczenia / oczekiwania.

Chcesz komfortu czy mniejszych rachunkow?

Zmywarka nie jest tu zadnym argumentem, ona sobie poradzi (grzeje pradem) wiec pradu i tak zuzyjesz wiecej (za to znacznie mniej wody).

Mieszkalem z Junkersem w lazience przez 20 lat, jest niekomfortowo ale to nie jest tragedia.

Nie bedziesz myl recznie naczyn, w ogole majac zmywarke w kuchni idzie malo wody. Tak wiec straty zwiazane z grzaniem wody pradem (ten podgrzewacz) nie beda az tak duze. No, ale jednak beda, no i te koszty samego podgrzewacza.

Ja bym sobie odpuscil i zostawil jak jest.

To jest oczywiscie moja opinia.

Pozdrawiam

Mirek

PS.

A moze tak: zostaw na razie tak jak jest (ze zmywarka) i popatrz jak Ci sie bedzie zylo, jak dalej bedzie Cie denerwowalo oczekiwanie na ciepla wode - wstawiasz ogrzewacz i heja!

a zmywarka sama wody nie grzeje?

a jeżeli już to podgrzewacz w taryfie nocnej?

Chodziło mi o przepływowy podgrzewacz, więc taryfa nocna nie ma sensu ..

A moze tak: zostaw na razie tak jak jest (ze zmywarka) i popatrz jak Ci sie bedzie zylo, jak dalej bedzie Cie denerwowalo oczekiwanie na ciepla wode - wstawiasz ogrzewacz i heja!

Chodzi o to że teraz robie remont generalny, i trochę szkoda będzie te nowe rury z łazienki do kuchni za kilka miesięcy usuwać.

hmmm a może autorowi wątku

chodzi o te 8 metrów rury z łazienki - że będzie

się marnowała ciepła woda

Dokładnie tak. Interesują mnie trzy sprawy, w związku z ogrzewaczem przepływowym w kuchni:

1. Estetyka - tu na pewno na plus; brak ciągnącej się rury pod sufitem (sufitu podwieszanego nie chcę)

2. Wygoda - tu chyba na plus - bo od razu leci ciepła woda i łatwiej regulować temperaturę wody. Tylko czy te 5,5 kw na pewno starczy aby strumień był wystarczająco mocny??

3. Ergonomia - tu właśnie nie wiem - ile mnie to miesięcznie więcej wyjdzie i czy wogóle?

pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie sprawą :)

W naszym mieszkanku ciepłą wodę mamy z junkersa i wcale nie odczuwam żadnej uciążliwości przy jej uzytkowaniu. Do kuchni prowadzi ją miedziana rurka w ścianie, czas przepływu ciepłej wody do kranu w kuchni to są sekundy (junkers kupiony w 2000 r. - odkręcenie wody uruchamia płomień). Miesięczny koszt gazu dla 2 dorosłych osób - 30 zł (gotuję prawie codziennie, nie posiadam zmywarki, nie mam hopla na punkcie oszczędzania ciepłej wody).

Wiem, że w przypadku starych term gazowych (takich z palącym się non stop płomieniem) i starych, oblepionych od środka kamieniem rur z wodą to już nie wygląda tak różowo.

Doświadczenie z przepływowymi podgrzewaczami mam niewielkie, stąd nie mogę się w tym temacie wypowiadać.

Witam,

To moze kup sobie maly pojemnosciowy podgrzewacz, schowany w szafce zamiast przeplywowego? Powinno byc troche taniej.

Nie mam doswiadczen z przeplywowym podgrzewaczem tak duzej mocy.

Te wszystkie male podgrzewacze wiszace nad kranami to porazka.

Jesli chodzi o koszty pradu vs. gaz to na pewno zaplacisz drozej, malo jest paliw tanszych niz gaz (jest np. wegiel ....)

Ja tam bym zostawil te rury i podgrzewacz gazowy. Pewne, sprawdzone rozwiazanie, tanie bo nie musisz nic kupowac i tanie bo grzanie gazem.

Co dla Ciebie wazniejsze? Wyglad (brak rur?) czy koszty?

Za prad zaplacisz z pewnoscia wiecej niz za ta wode zmarnowana w rurach - zwlaszcza jak bedziesz mial zmywarke.

Pozdrawiam

Mirek