magdula 16.04.2007 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 witam wszystkich sportowców!!! mam pytanko: czy łatwiej nauczyc sie jezdzic na nartach czy na snowboardzie? wiem, ze juz lekko po sezonie, ale mam zamiar wlasnie zaopatrzyc sie w sprzet( po sezonowe obnizki ) i tak wlasnie sobie mysle czy to tylko kewstia wyboru , czy moze dla poczatkujacych prosciej zaczac od nart lub snowboardu? pozmozcie!!! prosze o opinie! pozdrawiam magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdula 17.04.2007 22:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 nikt mi nie pomoze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 18.04.2007 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 A ile wiosenek liczysz?Dla młodych -snowboard.Dla średnich i starszych narty.Chodzi o kręgosłup.Po za tym na obecnych nartach (łopatach) nauczysz się jeździć w tri miga.Deska jest na początku ciężkim tematem ale potem daje więcej adrenaliny.A sezon jeszcze trwa.Całkiem niedawno jeszcze byłem na nartach.Znajomi byli w ten weekend na nartach i wcale nie na lodowcu czy w innych Alpach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdula 19.04.2007 00:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 dzieki tedii za odpowiedz! nie wiem na co bardziej sie kwalifikuje, bo wiosenk mam prawie 27 moze cos zasugerujesz jako osoba juz doswiadczona. w zyciu nie jezdzilam na nartach lub snowboardzie. wydawalo mi sie, ze trudniej na nartach, bo trzeba zgrac dwie narty tak by sie nie rozjezdzaly ale moze to tylko tak skompikowanie wyglada. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 19.04.2007 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 ... wydawalo mi sie, ze trudniej na nartach, bo trzeba zgrac dwie narty tak by sie nie rozjezdzaly ale moze to tylko tak skompikowanie wyglada. pozdrawiam Nic się nie martw. Na nartach jeździ się przy świetle takze kobiety nie mają problemu by utrzymać nogi razem A powaznie to jest dokładnie jak napisał Tedii Na nartach zjeżdżasz pługiem już po 10 minutach a i wyciag to pikuś. Na desce początki są cieżkie. Ale w tym wieku polecam jednak dechę. Sam niedawno stałem przed takim wyborem Na nartach pojeżdzisz koło 40stki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdula 20.04.2007 00:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 jabko zartownis jestes!!! no to jak mowicie, ze w moim wieku trzeba odwaznie to zaryzykuje i wybiore snowboard tylko jak nauka zajmie mi dluzej niz jeden sezon to pociagne was do odpowiedzialnosci a tak wogole jabko co w koncu wybrales? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 25.04.2007 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Zacznij od deski bo jak się nauczysz na nartach to nie bedziesz miała cierpliwości i zapału na deskę Na nartach nauczyłem się śmigać w 2 tygodnie po czym doszedłem do wniosku że skoro już jestem w górach i z nartami idzie mi tak dobrze to postanowiłęm spróbowac z deską. No i porażka. W następnym sezonie tez próbowałem i dalej mi nie wychodziło. Deska jest dużo trudniejsza technicznie. Na nartach szczególnie carvingowych bardzo łatwo jest zacząć jeździć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdula 25.04.2007 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 decyzja podjeta! zaczynam od dechy juz kupilam w tamtym tygodniu. buty i wiazania tez. musze jeszcze dokupic google i kask( chyba sie przyda) no i rekawiczki. i zaczynam dzialac od nastepnego sezonu pozdrawiam magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 25.04.2007 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Prezyda się kask i jakieś ochraniacze na kolana a na zbity tyłek jakieś smarowidła;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdula 25.04.2007 23:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 na obolaly tyłek mam dobrego masazyste a o ochraniaczach na kolana nie pomyslałam. beda potrzebne? kask to na pewno kupie, bo zycie mi jeszcze nie zbrzydło a tak wogóle to polecisz jakies dobre firmy z dobrymi kasami i ewentualnie ochraniacze? pozdrawiam magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof2 28.04.2007 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 na obolaly tyłek mam dobrego masazyste I to jest sedno sprawy!! dobry masażysta. Narty uważam ,ze dobrze wybrałaś, na pewno mozna szybciej jeździć na nich niż na desce. kaska jak najbardziej , natomiast te ochraniacze na kolana?? uważam za zbyteczne. Polecam sklepy Intersportu, sprzedawcy mają niezłą wiedzę ,przynajmniej w Bielsku tak jest. Powodzenia na stoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdula 28.04.2007 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 Krzysztofie2 mowisz, ze ochraniacze zbyteczne? tak własnie sobie myslałam, ze leci sie do tylu w razie upadku. twierdzisz, ze narty lepsze? niestety ja juz mam snowboard. no trudno nauka zajmie mi pewnie wiecej czasu, ale będe miała tą satysfakcję, ze zaczęłam od czegoś trudniejszego i to opanowałam(zobaczymy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof2 29.04.2007 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Krzysztofie2 mowisz, ze ochraniacze zbyteczne? tak własnie sobie myslałam, ze leci sie do tylu w razie upadku. twierdzisz, ze narty lepsze? niestety ja juz mam snowboard. no trudno nauka zajmie mi pewnie wiecej czasu, ale będe miała tą satysfakcję, ze zaczęłam od czegoś trudniejszego i to opanowałam(zobaczymy ) ale heca źle przeczytałem Twój post , myślałem że kupiłaś dechy-narty. Właściwie nie ma to większego znaczenia, ważny jest ruch na na świeżym powietrzu. Hmm trudno powiedzieć co jest trudniejsze do opanowania, pisząc ,że można szybciej jeździć na nartach miałem na myśli osiągnięcie większych prędkości. krążą opinie ,że snowboard jest bardziej kontuzyjny-upadki do tyłu. Szkoda tylko ,ze się sezon kończy- pozostaje w Polsce Kasprowy-byłem tydzień temu i było super!! Później pozostają już Alpy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 02.05.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Ja jak na razie zbastowałem z deską- może jak schudnę z 15 kg to mnie będą mniej bolały wywrotki i wtedy się znów napalę na snowboard;-) Z tymi ochraniaczami to tak trochę na wyrost napisałem ale ja i moja żona po 2 h na stoku z deską mieliśmy zbite tyłki i nadwyrężone nadgarstki. Co do przewracania się do tyłu czy do przodu to na początku różnie to bywa i choć prędkości nie sa wiekie to ilosc wywrotek robi swoje. W kazdym razie zakwasy murowane;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdula 05.05.2007 02:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 mam juz wiązania i buty. próba na "sucho" zrobiona szukam jeszcze kasku i gogli. chyba skusze się jeszcze na ochraniacze na nadgarstki. i jestem gotowa!!! tylko czekac na śnieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 05.05.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Skoro tak bardzo napalasz się na deskę to proponuję poćwiczyć w czasie tego lata na desce windsurfingowej. To dopiero jest odjazd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdula 05.05.2007 22:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Sporty wodne nie sa moja mocna strona. Chyba ze pokocham snowboard to sprobuje windsurfing. W koncu to tez deska. Jak opanuje balansowanie na snowboardzie powinnam szybko opanowac te druga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 05.05.2007 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Magdula na twoje pytanie jest tylko jedna odpowiedź: SNOWBOARD na początku faktycznie jest trudniej niż na nartach i ważne aby się nie przerazić stłuczeniami - twój masażysta powinen być szczęśliwy )) ochraniacze na kolana są wg mnie zbyteczne - natomiat kask i ochraniacze na nadgastki mile widziane (ja jeżdzę bez ale kupię w tym sezonie) orczyk to duże wyzwanie - szcególnie w pierwszy dzień - ale to jest też do przebrnięcia bardzo ważne są buty i deska - jeżeii to masz dobrze dobrane to w 2-3 dni powinnaś opanować jazdę na tyle aby zjechać czerwoną trasą (powoli) PS ja pojechałem na snoboard w poprzednim sezonie - kiedy wracałem telefoniecznie zamówiłem deskę i na następny weekend śmigałem już na swojej. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdula 07.05.2007 00:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 dzieki wszystkim za odpowiedzi. widze, ze wiekszosc poleca snowboard i dobrze, bo juz mam . deche kupilam online, buty i wiazania(po przymiarce w sklepie) rowniez online. wyszlo duzo taniej, a jakosc chyba ok. pozdrawiam magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 01.08.2007 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Ku przestrodze: koniecznością jest kask. dowiedziałam się o tym jak rąbnęłam tylną częścią głowy o prawie lód. Jeden z boleśniejszych upadków jakie w życiu miałam. Następnym razem też mi się nie poszczęściło bo podcięłam się tym razem do przodu i upadłam na wyprostowane ręce. Trudno jadąc ze stoku upadać na zgięte, szczególnie jak spadek jest znaczny. No i była wizyta w szpitalu bla, bla. nie złamałam łokcia, ale powaznie go nadwyrężyłam. od tamtej pory mam uraz. Nadal jednak twierdzę, że decha jest lepsza od nart, ale po tym wszystkim ja się zdecydowałam na narty (mam piękny kask oczywiście) noi na stoku teraz wkurzają mnie wszyscy z dechami ---- zapychają stoki, a jedz z takim na orczyku nie mogę się już doczekac sezonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts