Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka wysokośc okien balkonowych/tarasowych?

fasola25

Recommended Posts

Odpowiadałem na:

czy okna o wysokości 235 cm nie bedą za niskie w salonie o wysokości 280 cm?

Myślę, że 35 cm jest jeszcze do zaakceptowania (sam mam tyle), ale 45 już nie. No chyba, że to jakieś specjalne okno (długie, wstęgowe), albo ma powstać jakiś szczególny efekt architektoniczny.

Ten fragment ściany jest najsłabiej oświetlony w całym pomieszczeniu, jeśli oczywiście nie ma okien w innych ścianach.

Odpowiadałem na:

czy okna o wysokości 235 cm nie bedą za niskie w salonie o wysokości 280 cm?

Myślę, że 35 cm jest jeszcze do zaakceptowania (sam mam tyle), ale 45 już nie. No chyba, że to jakieś specjalne okno (długie, wstęgowe), albo ma powstać jakiś szczególny efekt architektoniczny.

Ten fragment ściany jest najsłabiej oświetlony w całym pomieszczeniu, jeśli oczywiście nie ma okien w innych ścianach.

generalnie taka wysokość okien (balkonowych i zwyklych) ma być w całym domu, wysokość 2,8 tez bedzie wszedzie

okna beda dośc duże i dajace chyba sporo swiatła (np w salonie cała długość okien balkonowych to 9 metrów)

zastanawiam się raczej nad wygladem takiego rozwiazania, a nie nad oświetleniem ściany nad oknem, bo na brakj światła w pomieszczeniach raczej nie bede narzekać

poza tym planuje jakieś zasłony, które pewnie bedą wisieć na karniszach - a to pewnie optycznie troszkę zmniejszy te odległości

sama juz nie wiem co o tym mysleć :(

U nas jest troszkę ponad 2,80 a drzwi tarasowe mają 2,30. Nad drzwiami jest sufit podwieszany, ale jak jeszcze go nie było to tez wydawało mi się ok, w końcu i tak tam wiesza się karnisz, więc można go po prostu przesunąć wyżej.

sprawdziłam w Twoim dzienniku i rzeczywiście wyglada to bardzo dobrze - chyba niepotrzebnie sie przejmuję tą odległością

pozdrawiam

U nas jest troszkę ponad 2,80 a drzwi tarasowe mają 2,30. Nad drzwiami jest sufit podwieszany, ale jak jeszcze go nie było to tez wydawało mi się ok, w końcu i tak tam wiesza się karnisz, więc można go po prostu przesunąć wyżej.

sprawdziłam w Twoim dzienniku i rzeczywiście wyglada to bardzo dobrze - chyba niepotrzebnie sie przejmuję tą odległością

pozdrawiam

no widzisz :wink: