Agacisko 17.04.2007 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Mam pytanko, w którą stronę zapala się światło w górę czy w dół. Chodzi mi o jakiś standard a nie upodobanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaczolTM 17.04.2007 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Cześć. Według mnie powinno się zapalać do dołu. Chodzi tu o zadbanie czystości i estetyki. Gdyby było odwrotnie to na wystających elementach włącznika osiadał by kurz i inne nieczystości, poza tym środek gniazdka jest bardziej widoczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 17.04.2007 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Jest dokładnie odwrotnie jak pisze Paczol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 17.04.2007 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Każdy może mieć jak mu się podoba. Ważne by w całym domu było tak samo a jeszcze lepiej jak gospodarz wie jaki ma układ. Nie ma też problemu aby było na bok nalewą stronęalbo na prawą . Jak komu się podoba. A żarówka i tak będzie świecić tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 17.04.2007 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Każdy może mieć jak mu się podoba. Ważne by w całym domu było tak samo a jeszcze lepiej jak gospodarz wie jaki ma układ. A co ze schodowymi i krzyżowymi, które są raz tak raz tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 17.04.2007 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 No, to trzeba robić tak, żeby były jednakowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 17.04.2007 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 No, to trzeba robić tak, żeby były jednakowo Nie po to są schodowe i krzyżowe, żeby potem latac i ustawiać je tak, żeby było wszędzie jednakowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 17.04.2007 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Nie bardzo rozumiem? Schodowe i krzyżowe mają sprężynki pod przyciskami i przycisk nie zmienia swojego położenia, tylko zawsze jest ułożony tak samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 17.04.2007 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Zawsze są jakieś wyjątki od reguły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 17.04.2007 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Nie bardzo rozumiem? Schodowe i krzyżowe mają sprężynki pod przyciskami i przycisk nie zmienia swojego położenia, tylko zawsze jest ułożony tak samo Niestety mylisz się. Moje schodowe i krzyżowe nie mają żadnych sprężynek... Myślę, że Tobie o jakieś inne chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 17.04.2007 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Przyciski to akurat muszą mieć, bo inaczej miałbyś tylko gołe styki i ramkę dookoła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_PL 17.04.2007 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Nie bardzo rozumiem? Schodowe i krzyżowe mają sprężynki pod przyciskami i przycisk nie zmienia swojego położenia, tylko zawsze jest ułożony tak samo Niestety mylisz się. Moje schodowe i krzyżowe nie mają żadnych sprężynek... Myślę, że Tobie o jakieś inne chodzi. ...i racja , bo nie mogą mieć, albo inaczej po co?? ale nie o tym było zapytanie - ja się nie spotkałem z jakimś standardem, ale z obserwacji własnych zapalam(włączam) zawsze klikając w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 17.04.2007 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 (o sprężynkach) ...i racja , bo nie mogą mieć, albo inaczej po co?? Właśnie po to, żeby wciskając taki wyłącznik, przycisk pozostawał cały czas w jednej pozycji. Dokładnie tak jak na przycisku dzwonkowym, albo schodowym czasowym. Oczywiście to nie jest obligatoryjne, że jak schodowy to musi mieć sprężynkę i już... Nie musi, ale jak ma, to tak jest wygodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_PL 17.04.2007 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 hmmmmm - jakoś mnie to nie przekonało, ale co tam - może masz rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 18.04.2007 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Właśnie po to, żeby wciskając taki wyłącznik, przycisk pozostawał cały czas w jednej pozycji. Dokładnie tak jak na przycisku dzwonkowym, albo schodowym czasowym. A Ty masz przełącznik schodowy, czy przekaźnik bistabilny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 18.04.2007 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Właśnie po to, żeby wciskając taki wyłącznik, przycisk pozostawał cały czas w jednej pozycji. Dokładnie tak jak na przycisku dzwonkowym, albo schodowym czasowym. A Ty masz przełącznik schodowy, czy przekaźnik bistabilny? Właśnie. Masz oświetlenie zrpbione nie wyłacznikami schodowymi i krzyżowymi. Przy schodowych musi być raz na górze raz na dole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 11.05.2007 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Cześć. Według mnie powinno się zapalać do dołu. Chodzi tu o zadbanie czystości i estetyki. Gdyby było odwrotnie to na wystających elementach włącznika osiadał by kurz i inne nieczystości, poza tym środek gniazdka jest bardziej widoczny. Kiedyś wymagano, aby światło wyłączało się przy naciskaniu dolnej części klawisza. Było to podyktowane tym, ze w razie jego uszkodzenia i porażenia osoby włączającego, to przy osuwaniu się na ziemię bezwiednie przełączy wyłącznik odłączając napięcie. Jednak ja po pierwsze nie słyszałem o takich uszkodzeniach wyłączników, które spowodowałyby taki wypadek, a po drugie obecnie są doskonalsze sposoby zabezpieczania instalacji przed takimi zdarzeniami. Dlatego kwestia ustawienia klawiszy jest kwestią gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sunao 11.05.2007 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Ja mam w całym domu wyłącznie wyłączniki dzwonkowe Bardzo szybko się do tego przyzwyczailiśmy... Pozdrawiam, Sunao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 11.05.2007 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Ja mam w całym domu wyłącznie wyłączniki dzwonkowe Bardzo szybko się do tego przyzwyczailiśmy... No i fajnie. Napisz tylko którą stronę przyciskacie - dolną czy górną, bo o to tu chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacisko 02.11.2007 07:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 PaczolTM - bardzo Ci dziękuję za profesjonalne podejście do tematu. Teraz uważam, że masz całkowitą rację. Parę miesięcy temu kłóciłam się z moim mężem, że powinno być odwrotnie , ale on nie potrafił podać żadnych logicznych argumentów na poparcie swojej tezy. W moim rodzinnym domu było inaczej i teraz przypominam sobie, że rzeczywiście trzeba było ścierać kurz z włączników. Teraz tego nie muszę robić niby nic, ale bardzo ułatwia życie. dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts