Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kontakty - kto wie...

Agacisko

Recommended Posts

Nie bardzo rozumiem? Schodowe i krzyżowe mają sprężynki pod przyciskami i przycisk nie zmienia swojego położenia, tylko zawsze jest ułożony tak samo :)

Niestety mylisz się. Moje schodowe i krzyżowe nie mają żadnych sprężynek... Myślę, że Tobie o jakieś inne chodzi.

Nie bardzo rozumiem? Schodowe i krzyżowe mają sprężynki pod przyciskami i przycisk nie zmienia swojego położenia, tylko zawsze jest ułożony tak samo :)

Niestety mylisz się. Moje schodowe i krzyżowe nie mają żadnych sprężynek... Myślę, że Tobie o jakieś inne chodzi.

...i racja , bo nie mogą mieć, albo inaczej po co??

ale nie o tym było zapytanie - ja się nie spotkałem z jakimś standardem, ale z obserwacji własnych zapalam(włączam) zawsze klikając w dół.

(o sprężynkach)

...i racja , bo nie mogą mieć, albo inaczej po co??

Właśnie po to, żeby wciskając taki wyłącznik, przycisk pozostawał cały czas w jednej pozycji. Dokładnie tak jak na przycisku dzwonkowym, albo schodowym czasowym.

Oczywiście to nie jest obligatoryjne, że jak schodowy to musi mieć sprężynkę i już... Nie musi, ale jak ma, to tak jest wygodniej.

Właśnie po to, żeby wciskając taki wyłącznik, przycisk pozostawał cały czas w jednej pozycji. Dokładnie tak jak na przycisku dzwonkowym, albo schodowym czasowym.

A Ty masz przełącznik schodowy, czy przekaźnik bistabilny?

Właśnie.

Masz oświetlenie zrpbione nie wyłacznikami schodowymi i krzyżowymi.

Przy schodowych musi być raz na górze raz na dole

• 4 weeks później...
Cześć. Według mnie powinno się zapalać do dołu. Chodzi tu o zadbanie czystości i estetyki. Gdyby było odwrotnie to na wystających elementach włącznika osiadał by kurz i inne nieczystości, poza tym środek gniazdka jest bardziej widoczny.

Kiedyś wymagano, aby światło wyłączało się przy naciskaniu dolnej części klawisza. Było to podyktowane tym, ze w razie jego uszkodzenia i porażenia osoby włączającego, to przy osuwaniu się na ziemię bezwiednie przełączy wyłącznik odłączając napięcie.

Jednak ja po pierwsze nie słyszałem o takich uszkodzeniach wyłączników, które spowodowałyby taki wypadek, a po drugie obecnie są doskonalsze sposoby zabezpieczania instalacji przed takimi zdarzeniami.

Dlatego kwestia ustawienia klawiszy jest kwestią gustu.

• 5 months później...

PaczolTM - bardzo Ci dziękuję za profesjonalne podejście do tematu. Teraz uważam, że masz całkowitą rację.

Parę miesięcy temu kłóciłam się z moim mężem, że powinno być odwrotnie :oops: , ale on nie potrafił podać żadnych logicznych argumentów na poparcie swojej tezy. W moim rodzinnym domu było inaczej i teraz przypominam sobie, że rzeczywiście trzeba było ścierać kurz z włączników. Teraz tego nie muszę robić :D

niby nic, ale bardzo ułatwia życie.

dziękuję i pozdrawiam