Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy glebogryzarka da radę z takimi zielskami?

Recommended Posts

Słuchajcie, nie mogę jakoś dorwać nikogo z traktorem, albo chcą jakieś koszmarne pieniądze za przeoranie działki. U mnie jest strasznie poprzerastana wierzchnia warstwa ziemi, taka plątanina korzeni, że trzeba czasem skakać po szpadlu, żeby go wbić :cry: I co, tylko traktor mi zostaje? Czy mogę powalczyć glebogryzarką? Nie martwi mnie, że trzeba się naszarpać (męża wyślę 8) , a potem mogę przekopywać), tylko nie wiem, czy glebogryzarka wystarczy, chociaż żeby jakoś trochę rozluźnić tę pierwszą warstwę.

No dobra, i co z tym po glebogryzarce? Rozmnożysz perz i inne zielska rozłogowe, pociętego w życiu nie wybierzesz i skończy się na Roundupie. Szarpanina gratis ( no i szanuj męża swego...) A nie prościej prysnąć Roundupem na zielone, miesiąc odpuścić, korzenie zgniją (to też próchnica) i spokojnie przekopać?

Mirku, pryskałam na jesieni (chyba wczesną jesienią, a może to latem było - w każdym razie to były dość młode chwasty, które wyrosły po wielkiej suszy), przy słonecznej pogodzie, po paru tygodniach uschło. I wcale nie jest łatwiej :( Jakby tych korzeni nie ruszyło wcale. To co mi radzisz? :roll:

• 3 months później...

Dopiero zaczynam walkę z chwastami. Działka ok. 1000 m2, ziemia bardzo twarda, ciężko wbić szpadel i chyba trzeba będzie przeorać (ciekawe jak się tam wyrobi traktorek skoro już stoi dom i szopka).

Dwa pytania:

Roundupem pryskać lepiej na jesień czy wiosną?

Zaorać po oprysku i wybraniu zielska?