Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proszę o poradę w sprawie tynku zewnętrznego na ściany z Porothermu 44 - jednowarstwowe oczywiście.Myślę o tynku silikonowym ze względu na właściwości ale to kiedyś.Na razie musimy dom otynkować "na szaro" czyli tym pierwszym podstawowym tynkiem, aby móc zamieszkać.Jeśli finanse pozwolą chcielibyśmy na to położyć tynk silikonowy, ewentualnie inny (akryl czy silikatowy).

Moje pytanie:jaki tynk podstawowy?jak Wy właściciele domów ze ścianami jednowarstwowymi zrobiliście?Czy od razu kładliście akryl czy coś pod spód?

:wink:

https://forum.murator.pl/topic/76882-tynk-na-%C5%9Bcian%C4%99-jednowarstwow%C4%85-ten-pierwszy/

zrób tynk cem.-wap. dobrym piaskiem, tzn. jak najbardziej miałkim , pod tynk oczywiście obrzutka cementowa tzw.szpryc :D

w przyszłości będziesz mógł położyć na tak otynkowany dom cokolwiek tylko

zechcesz ,najpierw pomalujesz odpowiednim podkładem a potem akryl albo co tam uznasz za stosowne.

Oczywiście jeśli wcześniej nie pomalujesz tego pierwszego tynku. :)

Nie pakuj sie w kleje z siatką , bo takie dorady na pewno będą.

No właśnie.Widziałam już domy z porothermu otynkowane na biało gdzie znać było pod tynkiem pustaki tj. prześwitywały do tego stopnia że można je było policzyć :cry: Ci, co ocieplają domy nie mają takiego problemu.

Nie wiem na czym polegał błąd w takim przypadku.