Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak w temacie. Chodzi o zakres cenowy bo sie nie orientuję. Robota pewnie prosta, chyba i można samemu, ale jak ma to przykryć chudziak, to lepiej by nie robiła tego osoba "zielona" w temacie. Chcę wziąc kogoś na parę godzin, żeby po zagęszczeniu piachu w fundamentach rozplanował, wykopał, rozłożył, połączył i wyprowadził piony.

Dla utrudnienia dodam, że nie mam projektu kanalizy. Mogę naszkicować na podstawie własnych ustawień sanitariatów, bo nawet w projekcie domu sprawa rozmieszczenia wc, umywalek itd jest przecież trochę umowna. Zostawiłem przepusty na wysokość bloczka w ścianach fundamentowych "mniej więcej" :wink: no i szambo będzie parę metrów od domu. Panowie hydraulicy, ile taka robótka? Czy lepiej umawiac się za całość tzn potem kanaliza w domu, podłączenie do szamba itp? Co o tym myślicie?

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Umówiłem się z "szeregowym" hydraulikiem - znajomym znajomego. Ma wziąć "naturalną" dniówkę budowlaną :wink: czyli 100 zł plus materiał. Mam nadzieję że zrobi dokładnie
  • 2 weeks później...

Oby tylko hydraulik nie połozył głownego pozionu z rury Pcv 110 .....takie przypadki tez widziałem oszczednosc materiału. Poza tym rury maja byc typu S czyli pomaranczowe. Jezeli zas chodzi o ceny to bez komentarza......

Pozdrawiam

daje się 160 żeby się nie zatkały "gęstym" a pomarańczowe są mocniejsze - sypiesz na to piach i lejesz chudziak (u mnie 15cm betonu) trochę to ciśnie te rurki a jakby pękły to szkoda byłoby lać wodę pod swój dom

Główna pozioma jest pomarańczowa 160. Zacząłem się po fakcie zastanawiać jakie dał kolanko do rury od pionu z poddasza. Czy nie za ostre. Ale sprawdze w fakturze zakupu albo odkopie zanim będzie chudziak :wink:

No i trzeba czymś elastycznym uszczelnić wyjście na zewnątrz. Może spec pianką do kręgów betonowych

o żesz k...a mać, dałam za to 1200 zł i to szara rura z zakrętem 90 stopni....ale durna baba ze mnie... :x

:o To rzeczywiscie był to fachowiec. Zawsze rura S i 160 poza tym zadnych kolan 90 stopni tylko dwa 45 stopni. To sa bardzo wazne detale.

Pozdrawiam

Jeżeli ktoś kiedykolwiek to robił to powinien wiedzieć że główna 160/pomarańczowa i żadnych kolanek 90.

Natomiast rury fi 100 stosuje się przy odejściu z kuchni (ja np przewidziałem sobie zlew w garażu i też stamtąd puściłem pomarańczową fi 100)

Ale główny poziom oczywiście 160.

Jeżeli ktoś kiedykolwiek to robił to powinien wiedzieć że główna 160/pomarańczowa i żadnych kolanek 90.

Natomiast rury fi 100 stosuje się przy odejściu z kuchni (ja np przewidziałem sobie zlew w garażu i też stamtąd puściłem pomarańczową fi 100)

Ale główny poziom oczywiście 160.

zgadza sie jak widac nie wszyscy fachowcy o tym wiedzą:))

Pozdrawiam

u mnie już podłoga praaaawie na gotowo(wylewki wszelkie zrobione), ale co do rur.... zapłaciłam 1600 :evil: (oczywiście robocizna +materiał pażdziernik 2006- mam nadzieję, że oprócz tych pomarańczowych te kolanka są dobre (na zdjęciu wyjście garażem na zewnątrz)

http://images21.fotosik.pl/278/2120487deecd9c33m.jpg

u mnie już podłoga praaaawie na gotowo(wylewki wszelkie zrobione), ale co do rur.... zapłaciłam 1600 :evil: (oczywiście robocizna +materiał pażdziernik 2006- mam nadzieję, że oprócz tych pomarańczowych te kolanka są dobre (na zdjęciu wyjście garażem na zewnątrz)

http://images21.fotosik.pl/278/2120487deecd9c33m.jpg

Witam.

Trójniki 160x160 kąt 45 stopni do tego kolano 45 stopni także 160....... wszystko w jak najlepszym porzadku. Nie rozumiem tylko skad ten gniew? Uważa Pan, że przepłacił? Cena ok

[

Witam.

. Nie rozumiem tylko skad ten gniew? Uważa Pan, że przepłacił? Cena ok

:D jestem rodzaju żeńskiego :D

a co do zapłaty... :) wolałabym mniej :wink: (tym bardziej, że jak na razie mam tu najwyższą 8) )

i cieszę się, że nie będę zrywać posadzek :wink: