Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szczyty szczytow..............!!!

YreQ

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wysłałam projekt do firmy budowlanej i dostałam wycenę - 25 tys za stan surowy (hmmm, taniutko -ucieszyłam się naiwnie)... na spotkaniu okazało się, że do 25 tys trzeba doliczyc dla właściciela firmy 5 tys zł miesiecznie za .... NADZÓR!!! (bo tych robotników droga pani to trzeba cały czas pilnowac!!). Dodam, że kierownik budowy miał być ode mnie i przeze mnie opłacony :lol:

W mojej miejscowości, geodeta wytyczył budynek na nowym osiedlu dokładnie na osi przyszłej drogi. Sprawa się rypła, jak już budynek stał.

Poniósł wszyskie koszty rozbiórki i postawienie nowego budynku we właściwym miejscu.

Nowe tyczenie zrobił chyba gratis. Tego jednak na 100% nie wiem.

Widzę, że prym wiodą geodeci :wink:

My przed kupnem zmierzyliśmy naszą działkę. Była ok. Działka jest druga od drogi. Sąsiad podobno swoją też zmierzył, a ja nie widziałem powodu aby mierzyć wszystkie działki we wsi. Zabraliśmy się więc do przekładania drenów razem z sąsiadem (po 90mb na każdą działkę) i wykopaliśmy sobie studnie na czas budowy.

Jak do sąsiada przyszedł geodeta tyczyć dom to okazało się, że dom nie mieści się na działce. Zaczęliśmy więc mierzyć działki i okazało się, że geodeta, który je tyczył walnął się na długości o 6,6m !!! Przy czym nasza działka trzymała parametry, sąsiada niestety nie.

Koszty były następujące: ponowne przełożenie części drenów na naszej działce 1500 zł....sąsiad ma teraz dwie studnie a ja żadnej :cry: . Pojechałem do geodety, który tyczył nam działki 1,5 roku temu. Popatrzył w papiery i przyznał się, że po wytyczeniu pierwotnym działek gmina zmieniła plan i geodeta zapomniał przepalikować :o

Najlepsze jest jednak to, że facet spokojnie mógł iść w zaparte (minęło 1,5 roku, ktoś mógł poprzestawiać paliki), a zapytał jakie poniosłem koszty i oddał gotówke :p Rurkę z wodą pociągniemy pod płotem.

Pierwszy dzień murowania ścian nośnych parteru. Przyjeżdżam wieczorem na budowę i na pierwszy rzut oka coś jest nie tak. Murarz "nie zauważył" w projekcie dwóch wyjść na taras (2,7m i 1,8m). Jego wytłumaczenie: "myślałem, że to są normalne okna..." Od tamtej pory bez wpadek...

Murarz włożył mi odwrotnie zbrojenie w szalunek podciągu. Tzn. obrócił je o 180st.

Na zwróconą uwagę: kościół tak zbroiłem i stoi.

Nie wytrzymałem i książkę mu pod nos z przykładowym ułożeniem zbrojenia. A On na to: w książce jest błąd.

Po kilku dniach rozstaliśmy się.

Facet był po technikum budowlanym. Na każdym kroku powtarzał do swoich pomagierów: ja was nauczę porządnej roboty.

Murarz włożył mi odwrotnie zbrojenie w szalunek podciągu. Tzn. obrócił je o 180st.

Na zwróconą uwagę: kościół tak zbroiłem i stoi.

Nie wytrzymałem i książkę mu pod nos z przykładowym ułożeniem zbrojenia. A On na to: w książce jest błąd.

Po kilku dniach rozstaliśmy się.

Kościół to pewnie stoi ... z pomocą Boską :roll:

No i u mni też się coś znajdzie.

Kilka lat temu wymienialiśmy w mieszkaniu okna. Panowie przyszli, pomierzyli swoimi czarodziejskimi miarkami i poszli. Za 2 tygodnie przyjeżdżają, wymontowyją stare okna i próbują wmontować nowe. Ale nestety, upsss, okna się nie mieszczą. 10 cm za wysokie. A więc co robią? Wywalają mi kawałek ściany i kontynuują osadzanie okien. Na wieść o tym lecę na mieszkanie i każę im demontować. Nie chcą. Chcieli mi dać rabat, o nie ze mną takie numery, zabierać i dawać nowe - wymiarowe.

Na nowe czekałam kolejne 2 tygodnie. To co wyburzyli wcześniej leżało na podwórku i chcieli spowrotem to wmurować. Jeszcze raz - to nie u mnie. Pojechali do składu i kupili nowe bloczki. Okna OK.

Z nowych przebojów:

1. Architekt miał zlicować ścianę frontową - usunąć wykusze, dzięki czemu dom byłby krótszy. Zamiast tego zlicował ścianę , ale równo z wykuszami. Teraz mam dom 1 metr dłuższy. A to już jakieś 10 m2 :evil:

2. Ten sam architekt w tym samym projekcie - Na jednej z elewacji miałam jedno okno małe , jedno duże. Nie podobało mi się. Poprosiłam o zmianę - chcę mieć 2 takie same - małe. Zmienił , są takie same, ale oba duże. :roll:

No ... my na początku drogi budowalnej, ale... :D

Geodeta wytyczył nam działke, wkopał kamienie. Zjawiamy się na mały rekonesans po kilku dniach... a tam słupków brak... :o :-? Dzierżawca sąsiedniego pola w czasie zabiegów agrotechnicznych, z lekka zapuścił się na nasze włości i WYORAŁ na 4 kamienie...!!! Punkty trzeba było wyznaczać jeszcze raz - 1 punkt 100zł - pieniędzy jeszcze nie odzyskałiśmy... :(

W firmie mojej zostały wylane posadzki z betonu B-20. Wiązały już chyba z trzeci dzień. Beton twardy jak kamień. Wszystko było oki, ale raptem majster zaczął patrzeć na mnie spode łba. Okazało się, że jeden z murarzy powiedział mu, że ja kazałem te posadzki filcem przetrzeć :lol: .

Ten dowcipniś kilka dni później nabawił się robactwa na przyrodzeniu. Fachowcy orzekli, że rozcieńczalnik sprawę załatwi. No i wysmarował się rozcieńczalnikiem karbomidowym. Po zabiegu padł na kupę żwiru i wrzeszczy: majster wody! Tak go paliło :lol: . Traf chciał, że chwilowo wody nie było. Ten jednak tak się darł, że majster podał mu wiadro z mleczkiem wapiennym. Zabieg pomógł w 100% :lol: (podobno).

Szczyty szczytów??? ...płyta G-K na suficie wisiała na 20 (słownie: dwudziestu!) wkrętach!!! Cud! Wisiała!!! Albo innym razem.... telefon od stałego klienta: panie Romanie są okna do obróbki... po wymianie... ile za sztukę? ja: xx zł za szt. Ok. może pan wchodzić! ...jadę do klienta.... patrzę a oczy większe od głowy dostaję (podobno) ...wyglądało ta jakby ciągnikiem i liną z zewnątrz wyrywali te stare okna! Czegoś podobnego jeszcze w życiu nie widziałem! ...stawkę podniosłem o 100% ...firma od okien chciała za obróbkę 3x więcej od mojej pierwotnej stawki... i nie dziwię się ja na tym nie zarobiłem...

No i wysmarował się rozcieńczalnikiem karbomidowym. Po zabiegu padł na kupę żwiru i wrzeszczy: majster wody! Tak go paliło :lol: . Traf chciał, że chwilowo wody nie było. Ten jednak tak się darł, że majster podał mu wiadro z mleczkiem wapiennym. Zabieg pomógł w 100% :lol: (podobno).

Mleko z gipsem podobno pomaga... ale na inną męską przypadłość :lol: A ta kuracja to chyba w ramach antykoncepcji... zalecana przez Romka G. :wink:

a u mnie ktos wpadl na taki pomysł, aby przez pół domu ciągnąć komin 14 x 27 cm a w polowie, zmienić go na 14 x 14 i jeszcze przesunąć w bok :(

Czyli taki komin od dołu :

http://img133.imageshack.us/img133/8960/pict6012fh0.jpg

pozniej zrobili tak :

http://www.rzeszowiak.pl/komin/PICT6009.JPG

• 2 weeks później...

Witam, dawno mnie tu nie było.............a tu historie krew w żyłach ( i nie tylko :wink: ) mrożące. Piszcie dalej , ja też będę.......... i zaglądać i pisać.

Nawiasem mówiąc, jak czytam o geodetach - tutaj i w innych wątkach - to zaczynam wierzyć, że mój mąż geodeta - to ostatni ideał stąpający po ziemi :D :D :D

Dorzucam szczycik związany z budową a dotyczący wyceny banku pod kredyt.

Według kosztorysu z 2005 roku - haha- nasz budujący się domek oszacowano na 412 tys. bez instalacji :o . Wartość działki wzrosła od zeszłego roku, a analityk w centrali w Warszawie wyliczył, że wartość nieruchomości wybudowanej pod klucz( + działka rzecz jasna) na dzień 9 maja b.r. to 360 tys. :o Jeżeli odejme od tego działke to wyjdzie mi, że dom mam postawić za 280 tys. przy obecnych cenach :D :D :D :evil:

Jak to się ma do mnie ? Otóż tak, że musiałabym ubezpieczyć kolosalnie brakujący wkład własny, że im więcej do tej pory ciągnęłam ze środków własnych tym mniej wkładu własnego wniosłam wg. bankowca. Generalnie od 2 miesięcy wartość mojej nieruchomości maleje, bo za dużo ładuję w nią swojej a nie banku kasy.

No cóż ....przy obecnie szalejących cenach mój przypadek jest ewenementem w skali kraju..........dzięki "rzetelnej analizie fachowca z banku" :evil: , ale jeżeli TACY ludzie biorą sie do roboty i to w ten sposób... za grube pieniądze, to czy zwykłemu murarzowi trochę bezczelności się już nienależy??? :evil: :evil: :cry: Oj, dają mi przy tej budowie popalić.

Dorzucam szczycik związany z budową a dotyczący wyceny banku pod kredyt.

Według kosztorysu z 2005 roku - haha- nasz budujący się domek oszacowano na 412 tys. bez instalacji :o . Wartość działki wzrosła od zeszłego roku, a analityk w centrali w Warszawie wyliczył, że wartość nieruchomości wybudowanej pod klucz( + działka rzecz jasna) na dzień 9 maja b.r. to 360 tys. :o Jeżeli odejme od tego działke to wyjdzie mi, że dom mam postawić za 280 tys. przy obecnych cenach :D :D :D :evil:

Jak to się ma do mnie ? Otóż tak, że musiałabym ubezpieczyć kolosalnie brakujący wkład własny, że im więcej do tej pory ciągnęłam ze środków własnych tym mniej wkładu własnego wniosłam wg. bankowca. Generalnie od 2 miesięcy wartość mojej nieruchomości maleje, bo za dużo ładuję w nią swojej a nie banku kasy.

No cóż ....przy obecnie szalejących cenach mój przypadek jest ewenementem w skali kraju..........dzięki "rzetelnej analizie fachowca z banku" :evil: , ale jeżeli TACY ludzie biorą sie do roboty i to w ten sposób... za grube pieniądze, to czy zwykłemu murarzowi trochę bezczelności się już nienależy??? :evil: :evil: :cry: Oj, dają mi przy tej budowie popalić.

Nam rzeczoznawca wycenił dom bez piwnicy - na naszą uwagę stwierdzili, że to przecież bez znaczenia :o :evil:

No to niech mi kurde zrobią tą piwnice za darmo :evil:

Oczywiście działka wyceniona na jakieś aktualnie 50% wartości :-?