Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy tak można?

Gość

Recommended Posts

Witam wszystkich.

W projekcie mam fundament szerokości 25cm ,na którym ma być ściana 24+12cm styropianu ,a chciałbym ścianę wykonać z Ytongu 36 cm ,jak tego dokonać.Czy trzeba już zacząć od przeróbki fundamentu ,czy wystarczy wypośrodkować ustawienie bloczków ytong. Może dodam że strop i dach ma być cieżki ,monolit strop,dach dachówka ceramiczna.

Z góry dziekuję za podpowiedzi i pozdrawiam.

Tomku napisz w którą stronę było u ciebie przewieszenie od wewnątrz czy od zewnątrz ,czy może wypośrodkować.Proszę napisz

jeszcze czy w związku z tym zmieniły Ci sie gabaryty zewnętrzne budynku.

Nie młotku, tak nie można. Zadawaj pytania w temacie bo g. mnie interesuje twój problem, ale dowiedziałem się o tym dopiero tu zaglądając, przez co naraziłeś mnie na stratę czasu. Rusz łepetyną i oszczędź go innym na przyszłość precyzując mniej więcej co chcesz w temacie.

On 2002-02-26 13:03, TomekM wrote:

Mozna. Ja miałem ten sam problem, ale popytałem kilku niezależnych osób (konstruktorów, budowlańców, kierownika budowy) i wszyscy potwierdzili, ze przewieszenie 12,5 cm nie przeszkadza.

Chciałbym zobaczyć jak owi doradcy murują pierwszą warstwę. Spodziewam się trudności przy jej poziomowaniu.

U mnie - ściana fundamentowa 25cm, ściana parteru Ytong 36,5cm - przewieszenie jest minimalne 1-1,5 do wewnątrz, reszta na zewnątrz. Pierwszą warstwę fachowcy trochę faktycznie podpierali, ale nie narzekali. Problem rozwiązałby styropian 10cm ocieplający fundament zamocowany przed murowaniem pierwszej warstwy. Ja dałem cieńszy i dlatego trzebabyło podpierać.

Do Anonima:

- tego od "młotka" i "g.": To nie jest forum gazeta.pl, tu nie wyzywa się ludzi i nie rzuca gównem (chyba dobrze odczytałem Twoje "g.") - nawet gdy się ma rację - a jedynie zwraca im uwagę. Ale co racja, to racja ...

- tego, który zaczął wątek: sugeruj w tytule problem, szanuj czas innych.