Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

:roll: :D Jak tak się zastanowić, to gdzie prędzej skończysz życie w razie pożaru samochodu, gdy garaż jest w bryle domu, czy 4m od domu?

Komusze wymysły, aby łapówy brać za wydanie pozwolenia na budowę za ominięcie przepisu.

Nie wiem czy ten przepis jeszcze obowiązuje, ale widzi się że ten przepis jest omijany przy wydawaniu pozwoleń na budowę.

on nie ma być 4 metry od domu tylko OSIEM :(, co oznacza, ze na 12 arowej kwadratowej działce nie ma szans na zmieszczenie domu i garażu :roll:

no chyba, żeby dom był węższy niz jest

ale skoro już jest to węższy nie będzie :p

ok poszukałam

par. 12 ust. 7. rozp. min. infr. z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

Budynek inwentarski, budynek gospodarczy ze ścianą z otworami okiennymi lub drzwiowymi nie mogą być sytuowane w odległości mniejszej niż 8 m od ściany istniejącego budynku mieszkalnego, budynku zamieszkania zbiorowego albo budynku użyteczności publicznej, dla których wydano decyzję o pozwoleniu na budowę na sąsiedniej działce

to trochę zmienia postać rzeczy 8)

czy to prawda, że jest taki wymóg? podobno z uw. na przepisy przeciwpożarowe :-?

Ja mam garaż wolnostojący 3,5 m od domu i 1,5 m od działki sąsiada.

O ile do tych 1,5m potrzebna była zgoda sąsiada to do tych 3,5m nikt w urzędzie się nie doczepił.