Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewniane schody

aneczeleczka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 93
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ile waszym zdaniem mogą kosztować? Stopni jest około 25. Oto zdjęcie:

Bardzo proszę o cenę choćby w przybliżeniu - np. czy w 5 tys powinnam się zmieścić?

http://img207.imageshack.us/img207/3645/dsc00169cv8.jpg

5 tys ? chyba z osb ? będziesz szczęśliwa jak znajdziesz poniżej 10 tys

Też się właśnie nad tym zastanawiamy. Na razie jesteśmy na etapie projektu, ale przecież już w trakcie adaptacji dobrze byłoby wiedzieć, jakie mają być schody, czy drewniane, czy betonowe. A może dla porównania ktoś napisałby, ile kosztują takie "zwykłe" wylewane, tylko obkładane drewnianymi stopniami?

Aneczeleczka,

ja za swoje schody- 16 stopni + spocznik + poręcze + balustrada zapłacę 6 tys zł. Schody będą z jesionu, proste, ażurowe (czyli bez betonu pod spodem), dość szerokie (125 cm). Spocznik na półpietrze o wymiarach 2,50 x 1,20 m wylany z betonu będzie obłozony drewnem.

Widziałem, że Twoje schody są chyba węższe, odpadają poręcze i konstrukcja nośna więc nie powinnaś zapłacić więcej niż 7-8 tys.

A może to tylko pobozne życzenia a ja znalazłem tanią ofertę?

My zrobilismy schody betonowe, przy okazji budowy stanu surowego - wszystkie ekipy zawierały je w cenie (2002 rok).

Mamy 16 stopni i podest (spocznik) 1 m x 2 m. Stopnie szerokości 97 cm, wysokości 17 cm, a głębokości 30 cm.

Właśnie jestem na etapie wyceny - najtaniej (?) znalazłam za 4000 zł z robocizną za trepy i podstopnie z bejcowaniem na "wiśnię" (bez poręczy, bo chcę z kwasówki...) Z jaworu. Znacie to drewno?

Z jaworu. Znacie to drewno?

A jakże, znam, to odmiana klonu. Piekne drzewo, rosły kiedyś przy moim domu, godzinami przesiadywaliśmy na nich oglądając z góry świat. Z tego co wiem- to twarde drewno, jasnego koloru. Ciekaw jestem efektu- jak będą wyglądały Twoje schody.

Kuuurcze, to ja już nic nie rozumiem. dwa lata temu koleżanka zamawiała schody - fakt, dębowe i gięte - ponad 20 tysięcy, jej rodzice - też dębowe, kilkalnaście tysięcy. Oglądaliśmy z miesiąc temu schody na targach, z buku bejcowanego chyba - facet też zaśpiewał 15-20 tysięcy...

Wiecie co, rozśmieszyły mnie te ceny. Bo to tylko śmiać się można.

Niech się wypchają te cieśle wszystkie! Nie zamierzam dawać kilkunastu tysięcy za schody! Na głowę nie upadłam i nie zamierzam ukrywać jak niektórzy że pluję pieniędzmi. Nie wiem kto w takim razie takie schody robi, chyba albo skończeni bogacze albo biedni kredytobiorcy :-?

Kłaść drewno za taką kasę i potem jeszcze ja biedna szara pracująca mysz codziennie klęcząca na tych cudach i polerująca je i chuchająca aby nikt przypadkiem nie upuścił nic na te cenne schody. Nie dzięki, postoję.

Już tydzień temu zdecydowaliśmy się na piękne i tanie rozwiązanie - ciemnobiałe płytki z Cersanitu, takie same jak w salonie.

Jeśli kiedyś się zdarzy że nagle zarobię mnóstwo kasy to wtedy będę zdzierać może :lol: Teraz to śmieszne.

No myślałam, że mówimy o schodach drewnianych, a nie tylko obkładanych drewnem. Mnie właściwie zależałoby na porównaniu ceny schodów żelbetonowych ze stopniami drewnianymi (ale kosztów całości, a nie tylko tego drewnianego obłożenia) z ceną schodów całkowicie drewnianych - jak kto woli samonośnych ;)