Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

działka jej podział i bank...

yaricp

Recommended Posts

witam

chcę dokonać zakupu sporej działki ok. 3500m2 w całości z kredytu; plan mam taki że za około 2-3 lata dokonuję podziału i połowę sprzedaję, spłacając w dużej mierze kredyt

pytanie: jak się zabezpieczyć w umowie z bankiem, aby bank nie zabronił mi podziału działki? i tak sprzedaż tej części poszłaby na spłatę kredytu...

czy ktoś kto ma doświadczenie może mi powiedzieć jakie są zagrożenia w moim planie?

yaric

:roll:

rozumiem, że kredyt ma zostać zabezpieczony na nowo zakupionej działce?

otóż po podziale hipoteka zostanie wpisana w pełnej wysokości na nowo powstałych działkach - tzn. jeżeli na zakup działki 3500 m2 weźmiesz kredyt powiedzmy 50tys. zł to na taką kwotę zostanie na niej ustanowione zabezpieczenie (hipoteka); w przypadku jej podziału każda wyodrębniona po podziale działka będzie miała wpisaną hipotekę w kwocie 50 tys zł (chyba że wierzyciel wyrazi zgodę na zwolnienie jednej z nich z obciążenia hipotecznego; w tej konkretnej sytuacji nie sądzę, aby bank na to poszedł);

Patrz: art. 76 ustawy z dn. 6 lipca 1982 r. o księgach wieczystych i hipotece (tekst jedn. Dz. U. z 2001 r. Nr 124 poz. 1361 z późn. zm.)

tak więc Twój plan jest do zrealizowania, ale pod warunkiem, że zabezpieczeniem kredytu na zakup tej dzialki 3500 m2 będzie jakaś inna posiadana przez Ciebie nieruchomość;

rozumiem, że kredyt ma zostać zabezpieczony na nowo zakupionej działce?

tak więc Twój plan jest do zrealizowania, ale pod warunkiem, że zabezpieczeniem kredytu na zakup tej dzialki 3500 m2 będzie jakaś inna posiadana przez Ciebie nieruchomość;

tak, na całej działce

niestety nie mam innego zabezpieczenia, więc pytanie czy bank zgodzi się na sprzedaż zabierając całą kasę z połowy działki?

bank sie zapewne zgodzi na sprzedaż połowy, ale hipotekę wykreśli z obu działek po zapłacie całości zadłużenia

pytanie: kto Ci kupi działkę z wpisaną hipoteką?

Chyba że w przeciągu tych 2-3 lat, tj do momentu planowanej przez Ciebie sprzedaży jednej z działek powstałej po podziale, wartość calej inwestycji (tzn. 3500 m2) aż tak bardzo wzrośnie (powiedzmy dwukrotnie); kiedy cena sprzedawanej działki osiągnęłaby wysokośc wpisanej hipoteki, Ty się umawiasz z nabywcą, że cena nabycia zostanie od razu wpłacona na poczet spłaty kredytu,

ale nalezy pamiętać, że przy kredycie hipotecznym są jeszcze dodatkowe koszty, chociażby prowizja banku za wcześniejszą spłatę kredytu (niektóre nie mają), opłata do ksiąg wieczystych za wykreślenie hipoteki itp.