wisla4 16.07.2009 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Sam projekt zrobiony jest bardzo niestarannie – teraz już nie pamiętam wszystkiego, ale np. na jednym rysunku jest zaznaczone okno dachowe, a na innym już nie ma… Nam się udało wyłapać sporo tego typu rzeczy (wydaje mi się, że takie niedoróbki mogłyby opóźnić wydanie pozwolenia na budowę – w każdym razie w naszym urzędzie projekt sprawdzili bardzo dokładnie, i wzywali nas na wyjaśnianie jeszcze jakichś kwestii, i przez to czas oczekiwania na pozwolenie wydłużył się o kilka tygodni). A sam dom – jest niesamowicie praktyczny, i daje duże możliwości zmian w układzie wnętrz – i to takich, do których wystarczy akceptacja kierownika budowy (nie potrzeba brać do tego architekta). Wydaje mi się, że warto rozważyć poniesienie ścianki kolankowej. No i warto zastanowić się nad kominem – tym od kominka – wepchnąć go bardziej w stronę pokoju, żeby później kominek nie wystawał za bardzo na salon. No i wykusz – pod balkonem – to chyba największa i najbardziej efektowna zmiana. To takie rzeczy do ustalenia jeszcze przed rozpoczęciem budowy. Ja ten projekt uwielbiam, i nie widziałam fajniejszego. No, ale ja nie jestem obiektywna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k.b.w 06.10.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Czy są osoby budujące ten domek? http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=428&IdKolekcji=&id_grupy=0&typ_budynku=&nazwa=codzienny&symbol=&powierzchnia_od=od&powierzchnia_do=do&powierzchnia_zab_od=od&powierzchnia_zab_do=do&typ_budynku_dom=brak_dom&typ_budynku_garaz=brak_garaz&x=0&y=0&nr=4 Znalazłam tylko budujących inne warianty tego projektu. pozdrawiam KVV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JLWW 02.12.2009 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Witam, Podłącze się pod temat Czy ktoś na południu PL (okolice Krakowa, Oświęcimia, Tychów, Bielska, Katowic) buduje lub wybudował wg projektu CODZIENNY C117B ? Bardzo podoba się nam ten projekt i jesteśmy w 99% zdecydowani ale chcielibyśmy zobaczyć DOM na żywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iprk 27.12.2009 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 Witam, Podłącze się pod temat Czy ktoś na południu PL (okolice Krakowa, Oświęcimia, Tychów, Bielska, Katowic) buduje lub wybudował wg projektu CODZIENNY C117B ? Bardzo podoba się nam ten projekt i jesteśmy w 99% zdecydowani ale chcielibyśmy zobaczyć DOM na żywo. Czy udało Ci się zlokalizować budowę wg tego projektu w tym rejonie? Chętnie zobaczyłbym domek w okolicach Tarnowa czy Krakowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzoana22 27.12.2009 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 Niestety nie, nadal szukam bardzo mi się podoba ten projekt ale trochę dziwi mnie fakt że nie mogę znaleźć nikogo kto buduje dokładnie ten wariant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iprk 01.01.2010 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 No właśnie, jest dosyć uczęszczane forum budowy COdziennego, ale niestety nie w wariancie "b"...:http://forum.muratordom.pl/codzienny-c117-z-muratora-opinie,t81298-900.htm?highlight=codzienny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JLWW 19.02.2010 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 zbychu700 Jak postępy na budowie? masz może założony dziennik budowy? Jak już wspominałem wcześniej bardzo podoba mi się ten projekt jest idealny dla nas, dziwi mnie tylko nadal jeden fakt - to że tak mało osób buduje wg tego projektu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkolodziej 21.04.2011 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Kolego zbychu 700 daj więcej fotek, jesteśmy ciekawi jak dom wygląda w dalszym etapie realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zejnowski 25.10.2011 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Ja również jestem ciekawy realizacji bo sam się zastanawiam jak live wygląda ten domek... jak ktoś ma to niech wrzuca zdjęcia, przy okazji podpowie co warto zmienić jego zdaniem co zostawić itd. itp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina-71 11.06.2012 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 Hmmm.... to może spróbuję troszkę odświeżyć wątek? Będziemy budować 117b! Właśnie dostaliśmy WZ - czekaliśmy "tylko" miesiąc - teraz po PnB - ciekawie kiedy tak naprawdę zaczniemy??? Domek wydaje się sympatyczny i funkcjonalny. Jak dla nas ma wszystko co potrzeba tak więc zmiany, którw wprowadziliśmy nie były duże. Może jednak odezwie się "praktyk", który już wybudował domek? Wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjw 18.07.2012 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Dla zainteresowanych Codziennym 117b budujemy go na Pomorzu. Jeśli ktoś chciałby coś więcej dowiedzieć się to zapraszam do naszego dziennika budowy lub do kontaktu bezpośredniego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina-71 19.07.2012 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 No witam ponownie. My w końcu dostaliśmy WZ i odrolniliśmy ziemię - dokumenty złożone na PnB ciekawe ile to u nas potrwa?! A możesz napisać jak wyszedł Ci ten garaż? Trochę zmałpowaliśmy jedną krokiew nad garażem, żeby można było z zakupami jednak swobodnie wysiąść. A i nasi synkowie mają dość intensywny sposób opuszczania wozu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjw 19.07.2012 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Niestety nie mogę jeszcze napisać o doświadczeniach z garażem ponieważ ani razu do niego jeszcze nie wjechaliśmy. Na razie służy za szeroko rozumiane pomieszczenie socjalno-magazynowe - wszystkie ekipy składują tam swoje materiały, robią sobie stołówkę itp. Nawet jakby był pusty to i tak nie da się wjechać bo wjazd na działkę jest w trakcie wykańczania - ekipa kładzie bruk przed bramą. Później trzeba będzie jeszcze położyć kafelki w garażu więc myślę, że jakiś miesiąc, dwa jeszcze trzeba poczekać aby go wypróbować. Mam nadzieję, że moje dotychczasowe porady przydały się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina-71 20.07.2012 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Oj tak, zdecydowanie! (Patrz - garaż). Dałam sobie też spokój z kominami ale podnieśliśmy o jeden pustak tj ściankę nie kominy:D, a naszej pani architekt udało się zamienić schody na takie ze spocznikiem. Tak więc wyszło niewiele zmian ale to chyba dobrze, najgorzej przekombinować. A teraz żeby mieć kolejny powód do zmartwień - to cholerka jakiś duży mi się wydaje! Sama wybrałam to mam! Nie wiem, może blokersi tak już mają - najpierw chce się przestrzeni a potem.....? Ale i tak mi się podoba! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjw 20.07.2012 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Zobaczysz jak dom będzie już budowany - wtedy stwierdzić że jednak troszkę mały My schody też mamy ze spoczynkiem - zabiegowe to dla mnie pomyłka. Nie pamiętam jak było w projekcie ale już teraz zastanówcie się nad ścianką która zamknie klatkę schodową i odzieli ją od wiatrołapu. U nas przez schody wyszło z nią trochę problemów i dopiero teraz ją postawiliśmy z płyt OSB i g-k. Może jak teraz to przemyślicie to unikniecie kombinowania. No chyba, że rezygnujecie z tej ścianki ale jak dla mnie to powinna być żeby nikt na górze nie słyszał hałasów jak ktoś wchodzi do domu. W końcu wiatrołap powinien być zamknięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina-71 30.07.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Ja to bym chciała stwierdzić, że mały jak przyjdzie zapłacić za centralne:D! Wiesz, nie bardzo łapię z tym wiatrołapem. Na pewno musi być zamknięty zgadzam się w 100%. Schody mieszczą się w klatce - tu niewiele się zmieniło. Z czym mieliście kłopot? Tak jak mówiłam - nie ma jak w realu - ty widzisz więcej! A jeśli można jeszcze - gdzie budujecie? Bo wybieramy się nad morze............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjw 30.07.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Z tym wiatrołapem to ciężko wytłumaczyć pisząc, generalnie to warto od razu wziąć pod uwagę zamknięcie klatki schodowej i już. A budujemy się pod Malborkiem więc to nie nad samym morzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina-71 23.08.2012 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 No i po urlopie! Dostaliśmy pozwolenie na budowę!!!!! I to po trzech tygodniach - uwierzycie?! Budowa zgłoszona - w piątek wszystko będzie prawomocne! Pan geodeta umówiny, ekipa też będzie razem z koparką. Tylko decyzji o kredycie ciągle brak:(. Ciekawe kto zapłaci:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamosx 30.09.2012 01:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 No i po urlopie! Dostaliśmy pozwolenie na budowę!!!!! I to po trzech tygodniach - uwierzycie?! Budowa zgłoszona - w piątek wszystko będzie prawomocne! Pan geodeta umówiny, ekipa też będzie razem z koparką. Tylko decyzji o kredycie ciągle brak:(. Ciekawe kto zapłaci:confused: Witam, Dawno tu nie zaglądałem - prawie rok temu szukałem tak jak Ty, kogoś, kto budował/buduje C117b (coś mało nas takich na tym forum ale chyba rośmiemy w siłę...). Postanowiłem podzielić się tu na forum spostrzeżeniami "s praktyki" - może inni popełnią mniej błędówniż ja .... Moja budowa jest w fazie wykańczania ( inwestorzy - czyli ja i żona - również;. Tak na gorąco: Tak jak zauważył mjw - trzeba przemyśleć jak zamknięty będzie wiatrołap od strony schodów (z projektu nic nie wynika). Zwróc uwagę na to architektowi, który adaptował projekt. Zapytaj go poprostu "jak to" zabudować". Ta zabudowa jest m.in. ściśle związana z rodzajem schodów na jaki się zdecydowałaś . Druga sprawa to kominy - jeżeli będą systemowe - to zapewne ich wymiary w obrysiie będą mniejsze niż te w projekcie (murowane z cegły) - ma to znaczenie zwłaszcza w łazience na dole - gdzie kanał wentylacyjny jest prowadzony pewien odcinek w ściance dzielącej tę łazienkę i pokój na dole (nie wiem czy Cię to dotyczy - być może masz inny układ pomieszczeń niż w projekcie oryginalnym) Kolejna sprawa to konstrukcja więźby daszku nad wejściem - co innego na rysunkach poglądowych ( belka na filarahc, płatwie i krokwie) - co innego w projekcie - dochodzą jętki na płatwiach a nie ma poprzecznej belki która moim zdaniem nadaje temu daszkowi swoisty urok (udało mi się w ostatniej chwili jakoś zmienić wykonanie i mam tą belke ale i tak architekt powiedział, że jętki muszą zostać (umieścił je wyżej) , żwłaszcza, że dach będzie kryty dachówką ceramiczną (znaczny ciężar) Co do kominka - przesunęliśmy komin od kominka maksymalnie ile się dało w stronę kalenicy (to maksimum ogranicza otwór drzwiowy w sypialni na poddaszu i konstrukcja wężby)) - umieszczamy kominek z lewej strony komina (nie przed).tTraci się trochę na efektywnośći przewodu kominowego - ale dzięki temu przesunięciu można lepiej zagpspodarować ścianę (w mojej opinii). Kolejny temat do rozpatrzenia to piony na instalację wod-kan - czy na pewno tak jak w oryginalnym projekcie ? No i pozostałe standardowe uwagi: m.in. trzeba dokładnie określić przed przystąpieniem do prac budowlanych grubość ocieplenioa na podłodze i jego umiejscowienie (pod czy nad wylewką) - czy sufity w pomieszczeniach na dole podwieszane czy nie - po to aby okeślić wysokość ścian i otworów dzrzwiowych i okiennych i nie zmieniać tego w trakcie budowy - bo może byc to już niemożliwe. Generalna uwaga: wszystko co możliwe trzeba przemysleć i ustalić na jak najwcześniejszym etapie budowy - zaoszczędzi Ci to stresu i "na szybcika" podejmowanych, nie do końca przemyslanych decyzji. A jak pojawi się jednak koniecznośc dokonania zmian w trakcie budowy - zawsze zastanów się jakie ona będzie niosła konsekwencje dla innych elementów domu (i mieszkańców) - przeważnie wykonawcy mają doradżtwo w d.... - idą po najmniejszej lini oporu i mają na względzie tylko to co wykonują i to też nie wszyscy (zwłaszcza, jeżeli budowę prowadzi kilka różnych ekip - jedni mają w nosie co będą robili inni). Przykład : (Inwestor do murarza):Wie pan, te ściay są krzywe, (Murarz do inwestora): Panie, tyle to się wyrówna tynkiem ! (Inwestor do murarza): No dobra. Minęły 4 miesiące (Tynkarz do Inwestara): Wie pan - te ściany są krzywe... (Inwestro do tynkarza): Murarz mówił, że to się wyrówna tynkiem. (Tynkarz do inwestora) Ja to mogę spróbować wyrównać ale pójdzie więcej materiału i ściany będą grubsze niż w projekcie - w niektórych miejscach to nawet i sporo. Będzie pan musiął zamówić szersze (droższe) ościeżnice no i zmniejszy się ta i tak już mała łazienka na parterze. Będzie pan musiał zweryfikować, czy wanna, którą ma Pan w planie zamontować tu w tej wnęce będzie w dalszym ciągu pasować... (Inwestor): ?????!!!!!!! O k...wa ! Może to niezbyt optymistyczne zakończenie mojego wpisu ale szczerze życzę Ci powodzenia (również z bankiem) i jak najmniej problemów z budową (no i pamiętaj, że budowa jest ważna ale rodzina i zdrowie najważniejsze - czasami trzeba odpuścić sobie rozpamiętywanie niedoróbek i prowadzenie awantur z wykonawcami , a już napewno rozpamiętywać, że coś mogło się przemyśleć lepiej) pozdrawiam serdecznie będę tu zaglądał od czasu do czasu j i jeżeli będę mógł coś podpowiedzieć to na pewno się odezwę. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamosx 30.09.2012 01:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Oczywiście zrobiłem błąd, w bardzo ważnym zdaniu: jest:"a już napewno rozpamiętywać, że coś mogło się przemyśleć lepiej" powinno być: "a już napewno nie rozpamiętywać, że coś mogło się przemyśleć i lepiej" pozdrawiam jeszcze raz nie mniej serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts