piotr.... 18.04.2007 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 sprawa wyglada nastepująco, jedna czesc działki mocno nasloneczniona gleba pieszczysta druga bardziej zacieniona gdyz rosna na niej 50 letnie sosny mniej wiecej co 1-1,5 m kazda (ale jalowce sadzil bym jakies metr od nich a po drugiej stronie znajduje sie droga), po przeczytaniu roznych opinni w internecie postanowilem na tej bardziej zacienionej sadadzic jalowce OBELISK ze wzgledu na to iz rosna szerzej i CHYBA bardziej radza sobie z polcieniem, na drugiej czesci dzialki tej bardziej naslonecznionej ze wzgledu na ograniczenie miejsca wymyslilem sobie BLUEARROW maja korzen palowy czyli dobrze powinny poradzic sobie na piachu (poziom wod gruntowych jest wysoko moze dzieki temu bedzie im latwiej)a teraz PYTANIA - czy dobrze to wymyslilem czy moze lepiej na ta strone z polcieniem rowniez zasadzic blue arrow - co ile cm sadzic bluearrow a co ile obelisk - wszelkie rady i opinie bardzo mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 18.04.2007 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Jałowce te nie różnią się znacząco pod wzgledem wymagań glebowych ani nasłonecznienia.Istotniejszym ewentualnie może być ich pokrój, wysokość i szerokość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.... 18.04.2007 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 a czy roznia sie te dwa gatunki np wysokoscia lub tempem wzrostu? a moze lepsze w te miejsca bylby jakies inne jalowce? no i najwazniejsze jak je sadzic (bluearrow i obelisk) czyli ile cm od siatki i ile od siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inseem 19.04.2007 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 myslalem zeby sadzic bluearrow co 50 cm i 30 cm od plotu ale slyszalem ze trzeba jeszcze gesciej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 19.04.2007 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 Jałowiec skalny 'Blue Arrow' osiąga po 10 latach około 0,5 m szerokosci i do 2-3 m wysokości.Jałowiec chiński 'Obelisk' osiąga po 10 latach około 0,8 m szerokości i około 3-3,5 m wyśokości. Odmiana ta początkowo rośnie wąskim stożkiem a w starszym wieku przyjmuje formę szeroką i nieregularną. W jakich odległościach sadzić to sami sobie „wykoncypujcie" w zależności od tego co chcecie osągnąć i w jakim czasie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inseem 19.04.2007 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 pinus na Twojej stronie znalazlem zdjecie pieknego zywoplotu z blue arrow, moze wiesz co ile cm tutaj sa posadzone? wyglada naprawde tak jak mi sie marzy u mnie na dzialce:) http://www.pinus.net.pl/foto/juniperus_scopulorum_blue_arrow_v.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 19.04.2007 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 pinus na Twojej stronie znalazlem zdjecie pieknego zywoplotu z blue arrow, moze wiesz co ile cm tutaj sa posadzone? wyglada naprawde tak jak mi sie marzy u mnie na dzialce:) http://www.pinus.net.pl/foto/juniperus_scopulorum_blue_arrow_v.jpg Ten jest posadzony gęsto, co 40 cm ale można troche rzadziej np. co 50 cm. Gęściej posadzony szybciej się zszywa (łączy). Ponadto jałowce 'Blue Arrow' i ''Skyrocket'' proponuję sadzić do około 10 cm głebiej niz rosły w szkółce (w pojemniku). Dotyczy to zwłaszcza w przypadku lepszych gleb (lub nawożenia), gdyż jałowce te z reguły płytko się korzenią i w starszym wieku mogą się wywracać pod wpływem wiatru. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inseem 20.04.2007 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 o nie blue arrow tez:( to ja zrezygnowalem ze sky rocketa (ktory rosnie szybciej i szerzej) bo slyszalem wlasnie ze plytko sie korzeni, a o blue arrow wyczytalem ze ma korzen palowy i nie ma z nim takich problemow jak ze sky rocketem:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 20.04.2007 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 o nie blue arrow tez:( to ja zrezygnowalem ze sky rocketa (ktory rosnie szybciej i szerzej) bo slyszalem wlasnie ze plytko sie korzeni, a o blue arrow wyczytalem ze ma korzen palowy i nie ma z nim takich problemow jak ze sky rocketem:( A gdzie wyczytałeś, że 'Blue Arrow' ma korzeń palowy? Owszem jest znacznie mniej „wywrotny" ale to raczej z powodu swojej mniejszej wysokości i szerokości. Cięty (z boków) ''Skyrocket'' też jest mniej skłonny do przewracania się i rozwalania, ale komu się chce go ciąć np. w żywopłocie .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inseem 20.04.2007 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 o tutaj http://www.krzewy.pl/Jun_blue/juniperus_blue.htm "Wytwarza głęboki, palowy system korzeniowy, stad też źle znosi przesadzanie, umożliwia za to wzrost wokół siebie innym grupom roślin. Korzystnie reaguje na zwiększone ilości wapnia w glebie." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.... 21.04.2007 06:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 to chyba zdecyduje sie na sadzenie co 50 cm i jakies 40 cm od plotu mam nadzieje ze jednak maja palowy korzen:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inseem 23.04.2007 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 no i jak to jest w koncu z tym korzeniem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 23.04.2007 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Toż to ten sam gatunek, z góry się ciut różni, ale korzeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.... 23.04.2007 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 ech a ja sie juz zdecydowalem na ten blue arrow a teraz boje sie ze sie przewroci:( pozostaje mi wsadzac go 10 cm glebiej (choc mam watpliowsci czy np pien nie bedzie gnil??) i liczyc ze na moim piachu nie bedzie mial wyjscia tylko mocno sie korzenic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 23.04.2007 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 ech a ja sie juz zdecydowalem na ten blue arrow a teraz boje sie ze sie przewroci:( pozostaje mi wsadzac go 10 cm glebiej (choc mam watpliowsci czy np pien nie bedzie gnil??) i liczyc ze na moim piachu nie bedzie mial wyjscia tylko mocno sie korzenic. Nie będzie gnił. Chociaż, jeżeli masz piach to nie musisz nawet sadzić specjalnie głębiej. Na kiepskiej glebie i tak musi się głębiej korzenić bo nie ma przecież innego wyjścia szukając wody i pokarmu . 'Blue Arrow' nie powinien Ci się przewrócić. Jest przecież węższy i niższy od ''Skyrocket'a''. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.... 23.04.2007 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 tzn jest z 40 cm ziemi a co do wysokosci to i tak mam zamiar go sciac na wysokosci jakis 2-2,5m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts