Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jałowiec OBELISK i BLUEARROW ---->zywoplot

Recommended Posts

sprawa wyglada nastepująco, jedna czesc działki mocno nasloneczniona gleba pieszczysta druga bardziej zacieniona gdyz rosna na niej 50 letnie sosny mniej wiecej co 1-1,5 m kazda (ale jalowce sadzil bym jakies metr od nich a po drugiej stronie znajduje sie droga), po przeczytaniu roznych opinni w internecie postanowilem na tej bardziej zacienionej sadadzic jalowce OBELISK ze wzgledu na to iz rosna szerzej i CHYBA bardziej radza sobie z polcieniem, na drugiej czesci dzialki tej bardziej naslonecznionej ze wzgledu na ograniczenie miejsca wymyslilem sobie BLUEARROW maja korzen palowy czyli dobrze powinny poradzic sobie na piachu (poziom wod gruntowych jest wysoko moze dzieki temu bedzie im latwiej)a teraz PYTANIA :)

- czy dobrze to wymyslilem czy moze lepiej na ta strone z polcieniem rowniez zasadzic blue arrow

- co ile cm sadzic bluearrow a co ile obelisk

- wszelkie rady i opinie bardzo mile widziane :)

Jałowiec skalny 'Blue Arrow' osiąga po 10 latach około 0,5 m szerokosci i do 2-3 m wysokości.

Jałowiec chiński 'Obelisk' osiąga po 10 latach około 0,8 m szerokości i około 3-3,5 m wyśokości. Odmiana ta początkowo rośnie wąskim stożkiem a w starszym wieku przyjmuje formę szeroką i nieregularną.

W jakich odległościach sadzić to sami sobie „wykoncypujcie" w zależności od tego co chcecie osągnąć i w jakim czasie.

..

pinus na Twojej stronie znalazlem zdjecie pieknego zywoplotu z blue arrow, moze wiesz co ile cm tutaj sa posadzone? wyglada naprawde tak jak mi sie marzy u mnie na dzialce:)

http://www.pinus.net.pl/foto/juniperus_scopulorum_blue_arrow_v.jpg

Ten jest posadzony gęsto, co 40 cm ale można troche rzadziej np. co 50 cm.

Gęściej posadzony szybciej się zszywa (łączy).

Ponadto jałowce 'Blue Arrow' i ''Skyrocket'' proponuję sadzić do około 10 cm głebiej niz rosły w szkółce (w pojemniku). Dotyczy to zwłaszcza w przypadku lepszych gleb (lub nawożenia), gdyż jałowce te z reguły płytko się korzenią i w starszym wieku mogą się wywracać pod wpływem wiatru.

..

o nie blue arrow tez:( to ja zrezygnowalem ze sky rocketa (ktory rosnie szybciej i szerzej) bo slyszalem wlasnie ze plytko sie korzeni, a o blue arrow wyczytalem ze ma korzen palowy i nie ma z nim takich problemow jak ze sky rocketem:(

A gdzie wyczytałeś, że 'Blue Arrow' ma korzeń palowy? Owszem jest znacznie mniej „wywrotny" ale to raczej z powodu swojej mniejszej wysokości i szerokości.

Cięty (z boków) ''Skyrocket'' też jest mniej skłonny do przewracania się i rozwalania, ale komu się chce go ciąć np. w żywopłocie :-?

..

ech a ja sie juz zdecydowalem na ten blue arrow a teraz boje sie ze sie przewroci:( pozostaje mi wsadzac go 10 cm glebiej (choc mam watpliowsci czy np pien nie bedzie gnil??) i liczyc ze na moim piachu nie bedzie mial wyjscia tylko mocno sie korzenic.

ech a ja sie juz zdecydowalem na ten blue arrow a teraz boje sie ze sie przewroci:( pozostaje mi wsadzac go 10 cm glebiej (choc mam watpliowsci czy np pien nie bedzie gnil??) i liczyc ze na moim piachu nie bedzie mial wyjscia tylko mocno sie korzenic.

Nie będzie gnił. Chociaż, jeżeli masz piach to nie musisz nawet sadzić specjalnie głębiej. Na kiepskiej glebie i tak musi się głębiej korzenić bo nie ma przecież innego wyjścia szukając wody i pokarmu :) .

'Blue Arrow' nie powinien Ci się przewrócić. Jest przecież węższy i niższy od ''Skyrocket'a''.

..