Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kiedy wstawić drzwi garażowe?

Recommended Posts

kiedy zamontować drzwi garażowe Hormanna: przed tynkowaniem ścian wewnętrznych, czy po?

Wstawiam okna i chciałbym zamknąć budynek i założyć alarm. Dopiero póżniej instalacje, tynki i wylewki.

Monter bramy powiedział, że zazwyczaj bramę montuje się po tynkach wew. wtedy ściany są równe, ale można też przed.

no tak, ale tynkowanie ma być na końcu, a teraz muszę zamknąć budynek, żeby mi okien nie zasuneli.

Będę musiał chyba jakoś zabezpieczyć te drzwi przed tynkarzami.

Witam

Malo kto tak robi . Najpierw robi sie instalację elektryczną ,potem tynki bez glifów.(nie musisz sie martwic ze tynkarze cos zniszczą lub złodzieje ukradną) .Następnie zamykasz budynek wstawiając okna ,drzwi i bramę oraz alarm. Tynkarze wchodzą jeszcze raz na kilka godzin i robią ci glify .

no tak, ale tynkowanie ma być na końcu, a teraz muszę zamknąć budynek, żeby mi okien nie zasuneli.

Witam

Malo kto tak robi . Najpierw robi sie instalację elektryczną ,potem tynki bez glifów.(nie musisz sie martwic ze tynkarze cos zniszczą lub złodzieje ukradną) .Następnie zamykasz budynek wstawiając okna ,drzwi i bramę oraz alarm. Tynkarze wchodzą jeszcze raz na kilka godzin i robią ci glify .

Technologicznie może i dobrze ale... Mój elektryk, mimo mojego ostrzeżenia, rozpoczął pracę przed zamknięciem budynku i stracił kilkadziesiąt metrów przewodów oraz włożoną pracę. Zmam wypadek gdzie złodzieje poobcinali końcówki przewodów wystające z puszek, bo reszta przewodów była już przykryta tynkiem. U mnie garaż był zamknięty po stanie surowym otwartym (na zimę). Zawsze jest trochę stempli i desek do wykorzystania w tym celu. Mogłem w nim zostawić swoje narzędzia ogrodnicze.

zabij otwór dechami, albo 2 płyty OSB a od środka krzyżak przykręcony do glifów. Tyle że wtedy muszą wszyscy wchodzić przez drzwi wejściowe (jeżeli masz).

Ogólnie polecam drzwi i bramę wstawiać po tynkach i wylewkach, a do tego czasu w miejscu bramy dechy a drzwi - drzwi tymczasowe.