Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PIEC TEZAM Z TCZEWA

twerd

Recommended Posts

• 2 years później...
CZY KTOŚ UŻYTKUJE PIEC TEZAM Z TCZEWA

Od trzydziestu jeden lat palę na Tezamie, w tym roku nastąpi zmiana pieca. Nie wiem z czego go wtedy zrobili, że przetrwał grzejąc do 180m2 węglem i resztkami drewna, papierem. Kilka napraw tylnej zasuwy, nowy ruszt przedni, nigdy nie przeciekał. Palono raczej ciągle w zimę, bez wygaszania. Po podwyższeniu domu do 3 pięter jest tak potworny ciąg, że nie da się już tego pieca utrzymać w ryzach, nieszczelności drzwiczek robią swoje.

• 2 weeks później...

Ojciec i ja mamy 2 identyczne piece z Tezamu Tczew (24KW), użytkowane od 1992 roku (rok produkcji 1988). Sprawują się nieźle, część ciepła idzie w komin dobrze go wygrzewając (pozorna strata ciepła, lecz dodam, że w owych domach (identyczne ok. 180m) nigdy nie były czyszczone kominy) w zimie palone węglem (bo koks się nie sprawdza, idzie jak słoma) oraz drewnem i tortami (w lecie na wodę). Piece użytkowane przez okrągły rok, w zimie normalnie, latem jako podgrzewacze wody z bojlerami przepływowymi (jeden 200l i 50 metrów miedzianej wężownicy, drugi 160l i 25 wężownicy). Wymienione 2 krotnie przegrody komory spalania (te małe drzwiczki od popielnika, nie mylić z głównymi na których zamontowana klapka powietrza) poza tym ruszt wodny to idealna sprawa kocioł ma już 17 lat przebiegu i ruszt nietknięty.

Zastanawiam się tylko czy kocioł nie ulegnie jakiemuś uszkodzeniu (mozna nazwać zuzyciu) oraz jaki ew. wtedy wybrać, chciałbym dolniaka (np dakon dor lub junkers supraclass), ale górniak spali i odpady i drewno i węgiel a dolniak chyba aż taki tolerancyjny nie jest. Nadmienię, że kocioł na eko-groszek mnie nie przekonuje, sterowanie elektroniczne odpada, dmuchawy nei chcę, wszystko działa ok. na grawitacji, a temp. kotła pilnuje miarkownik ciągu, w lecie kocioł pracuje na temperaturze ustawionej na 95 stopni, nagrzanie wody zajmuje do 30 minut.

• 1 year później...
Mój sasiad ma piec z Tezamu, taki prosty , bez nawiawu i działa mu bez zarzutow juz 2 rok. Ja szukałem z podajnikiem, tez mieli ale... strasznie duze kobyły, brak mozliwosci przeniesienia wylotu spalin, brak rusztu wodnego co zdyskawifikowało ten piec. NIby maja wybor, i widzialem na placu piece zamawiane do Malopolski wiec jestem w szoku.