Kryspin 19.04.2007 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 W budowanym domu chciałbym założyć sobie polsat cyfrowy (brak możliwości kablówki) I teraz mam pytanie jakie są możliwości i czy wogóle są żeby jedna antena i dekoder starczyły po rozdzieleniu sygnału na 3 odbiorniki TV ?? Dzisiaj jestem co przwda na etapie kładzenia instalacji elektrycznych, telefonicznych ,netowych itd ale to chyba najwłaściwszy moment żeby stworzyć taką sieć kabli TV żeby potem nie było problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 19.04.2007 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 http://www.dipol.com.pl poradnik - jak okablować dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 19.04.2007 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 do każdego pomieszczenia z telewizorem kabel antenowy z satelity + skrętka komputerowa do każdego z tych pomieszczeń z satelitarnego odbiornika "głównego" a ha jeden dekoder nie wystarczy w kazdym pomieszczeniu ma byc dekoder ale da sie to zalatwic na jednym abonamencie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 19.04.2007 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 a ha jeden dekoder nie wystarczy w kazdym pomieszczeniu ma byc dekoder ale da sie to zalatwic na jednym abonamencie ale tylko w cyfrze + bo polastu niestety nie da sie podzielic spliterem!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alski 19.04.2007 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 Na Polsacie jednym abonamentem ? Napisz jak ,wiem że na Cyfra + można , ale co do Polsatu to mialem informacje że nie. Byłbym wdzieczny za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 19.04.2007 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 ale tylko w cyfrze + bo polastu niestety nie da sie podzielic spliterem!! a mądrego to i dobrze posłuchać racja niedowidze i ten polsat mi zwiał w takim przypadku 1 ferguson na pokoj z telewizorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 19.04.2007 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 qurna no to pech... a już myślałem że da radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 19.04.2007 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 Podaje info dla cyfry+ dla polsatu ponoć nie można tak zrobić... -Skrętka /lub w najgorszym wypadku zwykły kabel tele/ do każdego z pokojów z TV - kabel antenowy do każdego z TV - zasilanie do splittera+ sam splitter ofkoz z kartami dostępu (ke?) - konwerter typu Twin lub większy mocowany na antenie - tuner przy każdym z odbiorników TV Przykładowy koszt dla trzech TV około 1000-1200zł już z tunerami /tymi tańszymi/ Opisuje z pozycji laika,sam chce tak zrobić,podaje za informacjami "pana od instalacji TV" który mnie odwiedzi "w najbliższym możliwym czasie" :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapatut 19.04.2007 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 A ja zapytam jakie programy można jeszcze ściągnąć w Polsce korzystając ze zwykłej anteny naziemnej np. takiej: http://www.dipol.com.pl/sx/pl/katalog/Antena_telewizyjna_VHF_7-elementowa_Dipol_7-6-12_A0710.htm lub takiej: http://www.dipol.com.pl/sx/pl/katalog/Antena_telewizyjna_UHF_19-elementowa_Dipol_19-21-69_DIGITAL_A1911.htm ? Pytam, gdyż teraz w bloku mam i w domku będę miał właśnie Polsat cyfrowy - do oglądania w salonie, no i fajnie by było gdyby w pokojach na poddaszu można było ściagnąć chociażby TVP1, TVP2, Polsat, TVN, może TVP3. Da radę tymi antenami ? Którą jeśli już ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RaStro 19.04.2007 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 qurna no to pech... a już myślałem że da radę Jest to możliwe, ale nie da się tego wykonać poprzez zastosowanie splitera karty tak jak w cyfrze ponieważ karta i dekoder mają jakiś wspólny kod. Cały problem polega na tym żeby ten od wydobyć z dekodera. Niestety z nowych dekoderów, tego się nie da zrobić (nikt tego jeszcze nie dokonał), więc należy się zaopatrzeć w stary dekoder, to jest jakiś Sagem ale modelu nie podam. Mając taki dekoder trzeba zakupić stosowny abonament dla tego dekodera. Potem jest już z górki, przy pomocy tego starego rzęcha da się jakoś wyciągnąć ten nieszczęsny kod. Mając ten kod można postawić na komputerze program, który będzie z karty przy pomocy czytnika odczytywał dane i je przekazywał albo przez sieć, albo przez kable szeregowe (trzeba mieć kartę wieloportową, gdyż inaczej była by to sztuka dla sztuki). Natomiast gdy przesyłamy przez sieć to obok dekoderów muszą niestety stać komputery, które będą z sieci czytać kody i wysyłać je do dekodera, chociaż ponoć istnieją dekodery, które potrafią korzystać z kodów rozprowadzanych w sieci. Uwaga!!! Ja nigdy tego nie konfigurowałem, ale kolega ma taki serwer, żeby jego kumple w Irlandii mogli sobie pooglądać... dla cyfry działa, dla Polsatu też, ale musiał zdobyć stary dekoder. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 19.04.2007 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 A ja zapytam jakie programy można jeszcze ściągnąć w Polsce korzystając ze zwykłej anteny naziemnej np. takiej: http://www.dipol.com.pl/sx/pl/katalog/Antena_telewizyjna_VHF_7-elementowa_Dipol_7-6-12_A0710.htm lub takiej: http://www.dipol.com.pl/sx/pl/katalog/Antena_telewizyjna_UHF_19-elementowa_Dipol_19-21-69_DIGITAL_A1911.htm ? Pytam, gdyż teraz w bloku mam i w domku będę miał właśnie Polsat cyfrowy - do oglądania w salonie, no i fajnie by było gdyby w pokojach na poddaszu można było ściagnąć chociażby TVP1, TVP2, Polsat, TVN, może TVP3. Da radę tymi antenami ? Którą jeśli już ? Masz tu liste nadajnikow w całej polsce i znajdz sobie co mozna odbierac na twoim terenie. http://radiopolska.pl/wykaz/polskatv.php Pierwsza antena odbiera kanały 6-12 a druga antena 21-69. Ale zeby polaczyc kilka anten do kupy potrzebujesz zwrotnice...i nie tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamari 20.04.2007 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 @RaStro Piszesz prawdopodobnie o sharingu. Działa w ten sposób i Cyf** i Pol**t. Do odbioru trzeba mieć tylko tuner sat z kartą sieciową np Dbox lub komputer i tuner sat z odpowiednim softem. Tylko, że nie jest to legalne. Co innego jak konfigurujesz sprzęt w celach "edukacyjnych". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RaStro 20.04.2007 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 @RaStro Piszesz prawdopodobnie o sharingu. Działa w ten sposób i Cyf** i Pol**t. Do odbioru trzeba mieć tylko tuner sat z kartą sieciową np Dbox lub komputer i tuner sat z odpowiednim softem. Tylko, że nie jest to legalne. Co innego jak konfigurujesz sprzęt w celach "edukacyjnych". Ale Cyf* da się w domku przy pomocy cardSplittera natomiast Pol* da się tylko tak rozdzielić. (w ramach domku wystarczy mieć komp z kartą wieloportową i odpowiednie okablowanie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jogi8 21.04.2007 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 qurna no to pech... a już myślałem że da radę Tu się nie denerwuj bo cyfrę już można dzielić a z info które mam właśnie z dipola to w najbliższym czasie mają mieć urządzenia do polsatu także zanim się wprowadzisz napewno będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts