szymon 25.02.2002 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2002 Czy istnieje prawo lub inna forma określająca czyj jest który płot? Słyszałem o "regule prawego płotu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.02.2002 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2002 Rozważ sytuację że sąsiad powie ze nie potrzebuje płotu i co wtedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 26.02.2002 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2002 Reguła prawej strony płotu była kiedyś zapisana w prawie (o ile wiem). Obecnie jest to jedynie uzależnione od tego czy dogadasz się z sąsiadem. Mój sąsiad już skończył budowę domu i ja stawiam ogrodzenie po prawej stronie mojej działki pomimo, że nie grodzę jeszcze całości mojego terenu (dobrosąsiedzka przysługa). Sąsiad odwdzięcza się obserwując mój teren. Ustaliłam z nim też jakiego rodzaju to będzie ogrodzenie biorąc ównież pod uwagę moje i jego propozycje (jest więc siatka powlekana i podmurówka). Sąsiad nie ma obowiązku ani stawiać płotu po prawej stronie, ani ponosić kosztów jego wybudowania. Jedyny obowiązek jaki nakłada prawo to wspólna obu sąsiadów dbałość o utrzymanie płotu w dobrym stanie. Ostatnio NSA orzekł (około 2 tygodni temu ten wyrok był w "Rzeczpospolitej"), że nie można żądać od sąsiada zwrotu części kosztów poniesionych na budowę, rozbudowę czy renowację płotu. Z tego wynika, że jeśli się dogadasz z sąsiadem to możecie dzielić koszty utrzymania ogrodzenia po połowie, budować ogrodzenie reguła prawej strony, etc. Jeśli jednak nie dogadasz się z sąsiadem to nie ma w tym zakresie odpowiednich przepisów prawnych pozwalających wyegzekwować od sąsiada cokolwiek w tym zakresie. pozdrowienia Agnicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 26.02.2002 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2002 Mój sąsiad niech tylko posprząta przy płocie, to ja resztę zrobię sam.Ostatnio musiałem "jego" popchnąć przy okazji Ostrówkiem 2m w głąb, bo stary płot już się skrzywił pod naporem badziewia.Siedlisko szczurów, ale to leń patentowy i pijak i chyba przyjdzie z tej strony nasadzić duuuuuużżżżyyyych choinek i tui. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.02.2002 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2002 Kurde tacy badziewiarze są najgorsi. Wszystko się im przydaje. Ale w 99% to ci sami ludzie którzy wyrzucają śmieci to rowów przy lesie. Niestety trzeba poczekać aby pokolenie o takiej mentalności wyzdychało to może będzie w końcu w Polsce czysto i schludnie. No jes t jeszcze możliwość by ich powybijać, trzabyło pchać ten płot jak ten pożal się boże sąsiad pod nim stał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 27.02.2002 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2002 I myślisz, że oni wymrą, przecież uczą tego samego swoje dzieci !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts