SX_ 19.04.2007 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 WitamTak jak w temacie. Mam podpisaną umowę z Energą na przyłącze oraz projekt przyłącza wodociągowego. Na działce znajduje się już fundament, na którym będę kontynuował budowę, słup pod prowizorkę oraz studnia. I teraz pytania:1. Czy decydować się na przyłącze prowizoryczne energii, czy też od razu zgłaszać o docelowe? Przy docelowym to chyba musi być już projekt instalacji, ale w moim przypadku przyłącze będzie kablowe, słup stoi przy granicy mojej działki i rzucany kabel nie będzie przechodził przez czyjś teren. Jak to jest? I co załatwiać krok po kroku?2. Mam studnię, która powinna wystarczyć do celów budowy. Czy robić od razu przyłącze wodociągowe, czy przypadkiem może ono być zrobione dopiero jak będzie stan surowy? W przypadku wodociągów sytuacja jest podobna jak w pkcie. 1. Wodociąg biegnie wzdłuż granicy mojej działki od mojej strony.Planowane rozpoczęcie budowy lipiec 2007, może czerwiec, w tym roku do zrobienia tylko podpiwniczenie (pełne) ponieważ ze względu na małe rozmiary działki, nie będzie (chyba) możliwości postawienia oddzielnego garażu. Ale to już na marginesie.Czyli co załatwiać krok po kroku, które przyłącze przed stanem surowym, które później, z jakimi kosztami się liczyć, ile się czeka na samo już przyłączenie? Pytam ponieważ chcę przewidzieć odpowiednie wpusty na kabel elektryczny, przyłacze wodociągowe i kanalizacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/77002-mam-prawomocne-pozwolenie-na-budow%C4%99-co-dalej/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 19.04.2007 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 2. Mam studnię, która powinna wystarczyć do celów budowy. Czy robić od razu przyłącze wodociągowe, czy przypadkiem może ono być zrobione dopiero jak będzie stan surowy? Ja co prawda i tak musze poczekać na podłączenie do sieci wodociągowej, ale u mnie ilość pobranej wody jest równocześnie kwalifikowana jako ilość odprowadzanych ścieków, dlatego woda ze studni/zbiornika jest tańszą opcją budowlaną. Sprawdź jak to jest u Ciebie, ale warto wziąć pod rozwagę.[/i] Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/77002-mam-prawomocne-pozwolenie-na-budow%C4%99-co-dalej/#findComment-1737606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SX_ 19.04.2007 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 2. Mam studnię, która powinna wystarczyć do celów budowy. Czy robić od razu przyłącze wodociągowe, czy przypadkiem może ono być zrobione dopiero jak będzie stan surowy? Ja co prawda i tak musze poczekać na podłączenie do sieci wodociągowej, ale u mnie ilość pobranej wody jest równocześnie kwalifikowana jako ilość odprowadzanych ścieków, dlatego woda ze studni/zbiornika jest tańszą opcją budowlaną. Sprawdź jak to jest u Ciebie, ale warto wziąć pod rozwagę.[/i] Ze studni i tak będę korzystał na budowie, pytając o wodociągi miałem na myśli to czy robić jakieś wpusty itp. czy najpierw przyłacze a potem budowa. A co do ścieków to kanalizacji u mnie jeszcze nie ma będzie zrobiona do końca 2008 roku (z tego co wiem) więc na razie problem odpada. Gdy chciałbym się wprowadzić, co jest równoznaczne z odbiorem budynku (a to daleka droga), a kanalizacja nie będzię jeszcze zrobiona to będę musiał postawić tymczasowe szambo. Ale to tez chyba nie problem. Chciałbym się skupić na tym czy najpierw prowizorka elektryczna czy od razu docelowa i ile się czeka na docelową, oraz przyłącze wodociągowe, ale i tak na budowie będę korzystał ze studni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/77002-mam-prawomocne-pozwolenie-na-budow%C4%99-co-dalej/#findComment-1737773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 19.04.2007 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 Ja zaraz po tym jak dostałem pozwolenie.... pojechałem na wczasy To było takie zamknięcie spraw papierkowych i nabranie sił przed głównym starciem. Przy okazji wolnego czasu mozna było przed rozpoczęciem pewne sprawy logistycznie zaplanować. No i pozwolenie musiało się uprawomocnić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/77002-mam-prawomocne-pozwolenie-na-budow%C4%99-co-dalej/#findComment-1737805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 19.04.2007 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 prąd - skrzynke mogą Ci postawić już docelową, ale taryfa będzie i tak na tzw. prąd budowlany , docelowy prąd można mieć dopiero po wykonaniu instalacji wewnętrznej , jej pomiarach , protokołach itp....Przyłącze wodne dobrze jest zrobić po stanie surowym , bo i tak trzeba mieć gdzie zamontować wodomierz ( można zrobić studnię wodomierzową, ale to chyba nie ma sensu ) jak masz studnie i pompę to doskonale sie to sprawdzi na budowie, naprawdę trzeba sporych ilości wody i ta z wodociągu kosztowałaby drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/77002-mam-prawomocne-pozwolenie-na-budow%C4%99-co-dalej/#findComment-1737815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam153 19.04.2007 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 ja zostawiłem w ławie otwory na przyłącze wodne i kanalizacyjne. i co? wyszło tak, że wejście do budynku z siecią wod-kan i tak jest w innym miejscu niz na poczatku zakladalem, wiec moglem sobie to darować. Przyłącze wod -kan i energetyczne zrobilem na etapie podpiwniczenia, zeby miec wlasna wode juz i nie zebrac od sasiadów, chociaz to dobrzy ludzie i nie pozalowali mi. co do oplaty za wode to ja mam tak ugadane z zakladem komunalnym, że płacę tylko za wodę a jak będzie budowa zakończona to wtedy bedę też płacił za ścieki. Mam też założony drugi tak jakby podwodomierz, który będzie mi liczył ile zużyłem wody do celów gospodarczych bez ścieków np. podlewanie ogrodu, mycie auta itd. Musze tylko za ten dodatkowy wodomierz płacić powiedzmy 2 złote miesięcznie dodatkowej opłaty. Zastanów się więc czy tak by się nie dało załatwić. Studnia na cele budowlane to tez niemały wydatek. Począwszy od podpiwniczenia do końca prac z cementem itp. zuzyłem około 50 m sześiennych wody. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/77002-mam-prawomocne-pozwolenie-na-budow%C4%99-co-dalej/#findComment-1737820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SX_ 19.04.2007 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedzi.Studnię mam na działce więc wykop, itp odpada. Mimo, że ma 20 lat działa ręczna pompa. Wydajności nie sprawdzałem, ale chyba wyda na budowę (nie znam się). Czyli ad. pkt 1. Skrzynka docelowa tak z "prądem budowlanym" po zrobieniu instalacji wewnętrznej nastapi przekwalifikowanie przyłącza z prowizorycznego na docelowe bez ingerencji w instalcję w skrzynce, no może wymienią licznik z jednotaryfowego na dwu (bo taki zamówiłem w umowie).Ad. 2. Studnia z pompą wystarczy, więc przyłącze wodociągowe odkładam do momentu wykonania podpiwniczenia a wszelkie wpusty itp. mam wykonać tak jak to zostało przewidziane w umowie z Wodociągami. Pkt. 3. Kanalizacja na razie szambo, po wybudowaniu kanalizacji miejskiej przyłącze "na koszt wodociągów" - jakoś tak to jest. Dobra i teraz jeszcze jedno pytanko:Co z ogrodzeniem, kiedy je robić, przed przyłączami, o których mowa w pktach 1 i 2 czy mogę już np. teraz korzystając z prądu sąsiada a potem żeby poprowadzić kabel do domu i rurę do wody zrobi się podkop pod ogrodzeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/77002-mam-prawomocne-pozwolenie-na-budow%C4%99-co-dalej/#findComment-1737917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 19.04.2007 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 Dobra i teraz jeszcze jedno pytanko: Co z ogrodzeniem, kiedy je robić, przed przyłączami, o których mowa w pktach 1 i 2 czy mogę już np. teraz korzystając z prądu sąsiada a potem żeby poprowadzić kabel do domu i rurę do wody zrobi się podkop pod ogrodzeniem? Chodzi o docelowe ogrodzenie ? To na samiuteńkim końcu zrób. Jak Ci grucha albo inny cat przestawi ze 3 razy słupki to Ci się ciśnienie zwiększy A tak zawsze można rozebrać dla ułatwienia dany kawał w 15 minut, koszt tymczasowego nie jest aż tak duży, zwłaszcza, że nie trzeba ogrodzić całej działki. A czy ogrodzenie w ogóle robić dopiero co było dyskusja, poszukaj w archiwum. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/77002-mam-prawomocne-pozwolenie-na-budow%C4%99-co-dalej/#findComment-1738061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts