Karolla 19.04.2007 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 Witam,proszę o pomoc tych bardziej doświadczonych. Rozmawiałam z geodetą w sprawie sporządzenia mapy do celów projektowych i tak w rozmowie wyszło, ze zaczął pytać mnie skąd będę brała projekt. Myślałam o pracowni, która mieści się w Warszawie, na co on powiedział, że dużo lepiej jest znaleźć projektanta, który jest z gminy lub powiatu, w którym posiadam działkę. Podobno dużo szybciej wszystko załatwi bo ma znajomości w urzędach i zna ich specyfikę pracy, wymagań itp. Tak się zastanawiam czy faktycznie ma rację czy po prostu napędza klientelę swojemu znajomkowi. Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 19.04.2007 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 jeśli ktoś kupuje "gotowca" potrzebny jest mu potem architekt do adaptacji projektu gotowego. Podejrzewam, że chcesz kupić gotowy projekt w jakiejś firmie pośredniczącej, która za dodatkową opłątą zapewnia inne usługi. My wybraliśmy opcję: projekt kupiony bezpośrednio z pracowni autorskiej, architekt do adaptacji miejscowy. I tu architekt może załatwić za Ciebie papiery (wliczając sobie w koszt usługi) lub dostajesz wykaz dokumentów do załatwienia i gdzie. Podobno dużo szybciej wszystko załatwi bo ma znajomości w urzędach i zna ich specyfikę pracy, wymagań itp Co do pierwszego to nie wiem. Co do znajomości specyfiki i wymagań - tu się zgodzę. Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolla 19.04.2007 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 Nasz projekt będzie przerabiany na podstawie gotowca, ale chcemy wprowadzić wiele zmian co spowoduje, że będzie to raczej projekt indywidualny. W każdym razie wielkie dzięki za odpowiedź i radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ego 22.04.2007 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Jestem architektem i powiem Ci po krotce,że geodeta miał racje.Musisz pamiętac o tym iż kupując typowkę czy korzystając z usługi projektanta z daleka tak na prawdę ze wszystkimi problemami zostajesz sama. Obowiązuje prawo budowlane wraz z pozostałymi rozporządzaniami dość precyzyjnie określające większość problemów inwestycyjnych i wymaganych dokumentów ale w rzeczywistości wygląda to zupełnie inaczej. Tak na szybko parę trywialnych przykładów.Urząd ma prawo wymagać projektu włączenia do drogi, na Śląsku w kilku gminach wymaga się np. Analizy zgodności z planem miejscowym.Niespodzianek może być więcej, choć nie musi.Kwestią do zastanowienia nie są już finanse, ale jest czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 23.04.2007 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Jeśli chcesz mieć duże i istotne zmiany w projekcie - wystarczy wystąpić o zgodę na piśmie od autora projektu. Jak zasugerował ego, skupcie się na załatwieniu sprawy. Szkoda czasu, żeby Wydział Architektury odrzucał projekt (i pozostałe dokumenty) zamiast go zatwierdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts