Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dylemat - wybór projektanta względem lokalizacji działki!

Recommended Posts

Witam,

proszę o pomoc tych bardziej doświadczonych. Rozmawiałam z geodetą w sprawie sporządzenia mapy do celów projektowych i tak w rozmowie wyszło, ze zaczął pytać mnie skąd będę brała projekt. Myślałam o pracowni, która mieści się w Warszawie, na co on powiedział, że dużo lepiej jest znaleźć projektanta, który jest z gminy lub powiatu, w którym posiadam działkę. Podobno dużo szybciej wszystko załatwi bo ma znajomości w urzędach i zna ich specyfikę pracy, wymagań itp. Tak się zastanawiam czy faktycznie ma rację czy po prostu napędza klientelę swojemu znajomkowi. Co wy na to?

jeśli ktoś kupuje "gotowca" potrzebny jest mu potem architekt do adaptacji projektu gotowego. Podejrzewam, że chcesz kupić gotowy projekt w jakiejś firmie pośredniczącej, która za dodatkową opłątą zapewnia inne usługi.

My wybraliśmy opcję: projekt kupiony bezpośrednio z pracowni autorskiej, architekt do adaptacji miejscowy. I tu architekt może załatwić za Ciebie papiery (wliczając sobie w koszt usługi) lub dostajesz wykaz dokumentów do załatwienia i gdzie.

Podobno dużo szybciej wszystko załatwi bo ma znajomości w urzędach i zna ich specyfikę pracy, wymagań itp

Co do pierwszego to nie wiem. Co do znajomości specyfiki i wymagań - tu się zgodzę. Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach.

Jestem architektem i powiem Ci po krotce,że geodeta miał racje.

Musisz pamiętac o tym iż kupując typowkę czy korzystając z usługi projektanta z daleka tak na prawdę ze wszystkimi problemami zostajesz sama.

Obowiązuje prawo budowlane wraz z pozostałymi rozporządzaniami dość precyzyjnie określające większość problemów inwestycyjnych i wymaganych dokumentów ale w rzeczywistości wygląda to zupełnie inaczej.

Tak na szybko parę trywialnych przykładów.

Urząd ma prawo wymagać projektu włączenia do drogi, na Śląsku w kilku gminach wymaga się np. Analizy zgodności z planem miejscowym.

Niespodzianek może być więcej, choć nie musi.

Kwestią do zastanowienia nie są już finanse, ale jest czas.

Jeśli chcesz mieć duże i istotne zmiany w projekcie - wystarczy wystąpić o zgodę na piśmie od autora projektu.

Jak zasugerował ego, skupcie się na załatwieniu sprawy. Szkoda czasu, żeby Wydział Architektury odrzucał projekt (i pozostałe dokumenty) zamiast go zatwierdzić.