Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co zjada moją sosnę????

Recommended Posts

jak z czarną głową to napewno nie borecznik

Nie będę bardzo się spierał, ale larwy borecznika rudego mają chyba jednak czarną głowę. Trudno z tego niedokładnego opisu konkretnie stwierdzić co to za larwa i o jakiego owada chodzi. Może jakieś żwójkówki ?

U borecznika rudego zimują jaja lub larwy. Wylęgów larw z jaj można spodziewać się z początkiem maja, ale tegoroczna zima i wiosna mogły przyśpieszyć ten proces.

Nie jestem tak daleko zaawansowany w tematyce szkodników leśnych, stąd moja ciekawość co to byłby za szkodnik o tej porze na sosnach?

jak z czarną głową to napewno nie borecznik

Wiem, że chcesz uchodzić za specjalistę od ochrony roślin i udzielasz płatnych porad w tym zakresie ( http://www.pogotowieogrodnicze.pl/ ) ale nie masz racji. Czyżbyś nigdy jako specjalista od szkodników roślin nie widział borecznika rudego?

Prof.dr Gabriel Łabanowski (entomolog i autor wielu publikacji na temat szkodników roślin) tak opisuje larwę borecznika rudego:

"Larwa dlugości 23-25 mm, z czarną błyszczacą głową, o ciele zmiennie ubarwionym, jest najczęsciej szarawozielona, z czarnym odcieniem i jasnym pasem wzdłuż grzbietu oraz ciemnymi pasami bocznymi, często w postaci plam; brodawki ma małe i czarne, wyrastają z nich czarne kolce".

Takie tez larwy borecznika rudego występują na licznych zdjęciach oraz takie zawsze widywałem w naturze (w tym roku jeszcze nie miałem takiej okazji :-? ).

W ubiegłym roku larwy borecznika rudego miały jeszcze czarne łby :) .

..

@ksyrpo

Na tym forum informacji udziela się prawdziwych, wedle posiadanej wiedzy przez odpowiadajacych i w dobrej wierze.

Nie rozumiem dlaczego chciałeś innych wprowadzić w błąd odnośnie tego szkodnika sosny :wink: A może dopiero teraz dowiedziałeś się jak wygląda larwa borecznika rudego :wink: :lol:

Wiem, że masz zwyczaj „kołować" ludzi na róznych forach aż wreszcie zwrócą się do Ciebie, na stronę www, po płatną poradę a tam znajdą :

„Porada (diagnoza przy pomocy SKYPE) od 20 PLN, płatne z góry na konto BREBank S.A.m-Bank 91 1140 2004 0000 3202 3549 3384 z podanym imieniem i nazwiskiem w tytule wpłaty".

lub ofertę stałej „opieki" fitosanitarnej nad ogrodem w ramach płatnego NEWSLETTERA.

Wiem, że jestem bezwzględny ale lubię jasną i uczciwą grę :) .

..

• 5 months później...