Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co jest grane? Czy stanieją materiały?

Recommended Posts

W połowie lutego kupiłam styropian Platinum+ Termoorganiki za 160 zł netto, teraz jest za 225 zł netto :roll:, a to dopiero początek sezonu dociepleń - co będzie na jesień?

Terminy realizacji 1-1,5 miesiąca w zależności od typu styropianu :o . Szok.

We Wrocławiu nie było źle, bo lokalnie produkował Styropol, ale jak magazyny poszły niedawno z dymem, to terminy koszmarnie się wydłużyły.

Ja z 2 tygodnie temu kupowałem Porotherm Wienerbergera 30-tke po 7,5zł, wczoraj usłyszałem że jest juz po 12zł, a ma zdrożeć do 16zł!! Zdążyłem też kupić dachówke ceramiczną Robena po 42zł ze starej dostawy, ale wiem że sprzedawali juz po przeszło 50zł.

Co będzie z reszta materiałów boje się pomyśleć, sen z powiek spędza mi jeszcze drożejący strop i cement...

Największy problem jest z materiałami budulcowymi, do budowy ścian. Inne materiały jak piasek, zwir czy cement podrożały ale są dostępne. Mnie udało się po znajomości bez kolejki załatwić beton komórkowy. Resztę rzeczy zamówiłam lub kupiłam w normalnym trybie. Przestrzegam przed zakupami w Czechach. Moze i cena troche rózni się od polskiej, jednak jakość jest paskudna. Kupiłam czeską cegłę, która miała być na kominy, każda ma jakąś wade a towar był "I klasy". Co prawda cegłę mozna wykorzystac do budowy ścianek wewnętrznych, ale nie spełniła moich oczekiwań. Juz nic nie kupie w czechach, gdzy u nich tez zaczyna się taki bum budowlany jak u nas i poszli w ilość a nie w jakość. Poza tym zyczę wiele znajomości i wytrwałości w budowaniu domu.

witam

Poroton kupowaliśmy po 4,3 zł ze 2-3 miesiące temu. Teraz około 7 złotych.

Bloczki betonowe podrożały o około 70 groszy na sztuce.

Cement niedawno poszedł 2 zł w górę na worku 25 kg.

Ehhhh ciężkie czasy... Ale jest motywacja. Domek rośnie jak na drożdżach. :D

Pozdrawiam

Witam

i pozdrawiam dzielnych budowniczych :)

Czy gdzieś mozna dostać suporeks po 9 zł ?

------ gdzieś tak słyszałam.....

Każda najmniejsza zmiana na plus byłaby mile widziana...

A zwłaszcza, że wreszcie hurtownie przyjmują zamówienia! Oby!!!

Proszę o wieści !

• 2 weeks później...