Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czym wykończyć otwory drzwiowe??

Aguś83

Recommended Posts

Czym i jak wykończyć otworzy drzwiowe? :-? Zrezygnowałam z 2 par drzwi w przedpokoju, znajdujących się po przeciwnej stronie, bo bardzo zagracały mieszkanie i za dużo ich było w jednym miejscu. Teraz zostały mi nieciekawe otwory wejściowe, przez które wchodzi się do pokoju gościnnego i dalszej części przedpokoju. Zastanawiam się jak efektownie je wykończyć? Nie mogę niestety znaleźć żadnych fajnych pomysłów :( Może macie jakieś rady i fotki z ciekawymi rozwiązaniami?? Proszę o inspiracje :D

Dzięki za podpowiedzi! Sama wymyśliłam na początku, że można by zrobić łuki i obłożyć kamieniem albo imitacją kamienia. Ale nigdzie nie widziałam takiego wykończenia i nie wiem jak się za to zabrać- np. z czego zrobić np łuki? I czy wygląda to ładnie. A jak czegoś nie zobaczę, to ciężko mi jest to sobie wyobrazić :-? Może macie jakieś fotki, na których mogłabym zobaczyć jak takie rozwiązanie się prezentuje :D

Wojtek mógłbyś rozwinąć myśl: "dodałbym kratę kutą". :-? Jak to wygląda??

Prosze uprzjemie, juz rozwijam!

Krata powinna być z lekkim zadęciem barokowym, ze stylizowanym liściem akantu i kiścią grona winnego, szamerowanego 24 karatowym zlotem. Łuk portalu nalezy zwienczyć owalem z wyrytym nań herbem rodowym, podpartym figlarnie sredniowiecznymi przyporami na antycznych stellach.

Wersji rustykalnej pozwolisz, ze nie bede już rozwijal.

A tak powaznie, to dobrze byloby wiedziec pierwej jakaż to sciana owych drzwi pozbawiona zostala była ? Jaka jest wysokość wnetrza? Jaka jest estetyka przyjeta we wnetrzu?

Bo radzic sobie mozna w nieskonczonosc z efektem jak powyzej rowniez.

. Wysokość przedpokoju to 255 cm.

Nooooo, to łuk bedzie pasowal jak ulał.

Zupelnie jak u Karwowskich w "Czterdziestolatku" :p :p

PS To bardzo dobrze ,ze jeszcze nie wiesz jaka bedzie estetyka wnetrza,bo mozesz nawet zrobic luki jak w Altamirze albo Mauretanii.

pozdrawiam serdecznie :D

he he dobre te łuki. jak w sredniowiecznych klasztorach :wink:

najłatwiej i najprosciej kupić futryny regulowane do drzwi bezprzylgowych.

np. takie typu porta system.

http://img266.imageshack.us/img266/9286/p4070456je6.jpg

No właśnie taką futrynę ja wstawię u siebie pomiędzy salonem a częścią sypialną domu :o)