Pandino_DG 19.04.2007 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 Dawno temu, chyba jeszcze w ubiegłym wieku zaczeliśmy kupować z żoną katalogi z projektami domów. Oglądaliśmy i oglądaliśmy ale nic więcej z tego nie wynikało. Aż tu nagle dwa lata temu spadła na nas radosna wiadomość - jest do kupienia działka ! W dodatku tanio i dobrej lokalizacji. Jeszcze tego samego dnia podpisaliśmy umowę przedwstępna a dwa tygodnie później tj z początkiem czerwca 2005 zostaliśmy właścicielami ziemskimi Wtedy odszukaliśmy zgromadzone wcześniej i prawie już zapomniane katalogi no i okazało się że jest tam to czego potrzebujemy - projekt domu o imieniu Pandino !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pandino_DG 19.04.2007 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 W związku z tym iż w tzw. międzyczasie urodziła się nam córka plany budowlane się nam trochę przesuneły. W końcu w styczniu tego roku postanowilismy - budowę czas zacząć. No ale zanim dom zacznie rosnąć trzeba wykonać mniej widowiskowe czyności czyli całą papierkologie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pandino_DG 20.04.2007 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Najpierw zakupiliśmy "nasz" projekt czyli Pandino właśnie - 1700 zł. Był koniec stycznia 2007. Następnie zaczeliśmy poszukiwania architekta który nam zaadaptuje ten projekt do naszej działki. Wobec barku rozeznania oraz dość mętnych rekomendacji co do osoby architekta wybrałem poprostu z książki telefonicznej kilku panów z Dąbrowy Górniczej. Ten do którego udało sie mi dodzwonić jako pierwszemu (co wbrew pozorom nie było łatwe gdyż większość numerów jest stacjonarna) i miał wolne "moce przerobowe" został "naszym" architektem. Umowiliśmy się z Panem architektem, że dostarcze mu wszytkie dokumenty jakie posiadam a załatwieniem wszystkiego co brakuje zajmie się on osobiście.Dzięki tej dodakowej usłudze koszt adaptacji był większy niż standardowo no ale za to niczym więcej się nie musiałem zajmować i tarcić czas w różnych urzędach a jak wiadomo czas to pieniądz. Obecnie (kwiecień 2007) czekamy na wydanie pozwolenia na budowę przez UM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pandino_DG 20.04.2007 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 W czasie gdy projekt "sie adaptował" rozpocząłem poszukiwania materiałów - była połowa marca 2007. No i tu nastąpiło gwałtowne zderzenie z rzeczywistością - permanentny brak wszystkiego i wszędzie, a jak już jest to nijak się to ma do kosztorysu który był sporządzony dla cen ze stycznia 2007. Typowy przykład - pustak MAX 220 cena z przed 3 m-cy to nieco ponad dwa złote. A teraz 2,3 a nawet 4-krotnie więcej i w dodatku nie ma. Jedyne co jest w tym wszystkim pewne to, że przy następnej dostawie będzie drożej niż było poprzednio. No poprostu MASAKRA. Ciułam więc po trochu tu 880 sztuk po 4,40 tam, 1000 po 5,60 albo 800 po 6,70 a tu jeszcze ponad 1000 brakuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pandino_DG 20.04.2007 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Drugi problem to fundamenty (dom jest częściowo podpiwniczony) - w projekcie miały być fundamenty wylewane ale jak się okazało cena szalunków dla takich wysokich fundamentów i cena robocizny (jak już ktoś się zgadzał to zrobić) przerasta wprost moją fantazję (przynajmniej w tym zakresie). Tak więc stanęło (po uzgodnieniu z architektem) że można zmienić na bloczki betonowe - no i niestety tu jak wszędzie cena bloczków też szybko wędruje w górę - więc znów przeżywam szok cenowy. Profilaktycznie więc przestałem się dziwić cenom materiałów budowlanych nawet jak na allegro MAX'a zobaczyłem po 10 zł sztuka z dopiskiem "atrakcyjna cena" - jak tak dalej pójdzie to jedną sztukę będzie można kupić w cenie jaką niegdyś miała cała paleta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pandino_DG 20.04.2007 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Od tego wpisu (mam nadzieję) dziennik bedzie uzupełniany na bieżąco. Obecnie jesteśmy na etapie zakupu desek na szalunki oraz stempli. Ceny tu jakby bardziej przyjazne ale z dostępnością też niewesoło. Na razie mamy kilka namiarów więc jestem dobrej myśli - tymbardziej że nadal nie mamy pozwolenia na budowę toteż czas zbyt mocno nas nie goni. Z tego co jest już zapewnione to mamy zakupioną stal zbrojeniową oraz namiary na koparkę (pan od koparki chciał nawet już odrazu zabrać się za wykopki ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pandino_DG 20.04.2007 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Dzwoniłem do składu budowlanego - mieli dostarczyć pustaki na plac budowy wczoraj ale jak się okazuje ruch w interesie jest tak duży że najwcześniej dostawa bedzie w poniedziałek. Nie podoba sie mi ta sytuacja - z powodu tego "boomu" budowlanego szacunek dla klienta ze strony sprzedawców jest na znikomym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pandino_DG 20.04.2007 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 W weekend zrobię pierwszą fotkę "z placu budowy" - stan z przed rozpoczęcia prac (nie licząc wycięcia drzew). Przy okazji podaje kilka parametrów dotyczących naszego projektu: - projekt gotowy o nazwie Pandino (biuro ArchiGRAPH) - dom parterowy, częściowo podpiwniczony i z użytkowym poddaszem - powierzchnia użytkowa 153 m2 - w piwnicy kotłownia i pralnia - na parterze kuchnia z salonem, gabinet, łazienka i WC - na poddaszu 3 sypialnie i łazienka oraz garderoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pandino_DG 21.04.2007 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 A to fotki: Widok na południe http://th.interia.pl/51,gad43e6fc2037276/i422984.jpg Widok na północ http://th.interia.pl/51,gad43e6fc2037276/i422977.jpg Komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pandino_DG 26.04.2007 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 No i sało się - MAMY POZWOLENIE NA BUDOWĘ Komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pandino_DG 26.04.2007 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 Ha - dzisiaj chyba jest dzień dobrych wiadomości. Przyjechały długo oczekiwane MAX-y Można zaczynać budowanie Komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pandino_DG 13.05.2007 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Wytyczony budynek http://th.interia.pl/51,gad43e6fc2037276/i444210.jpg Komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pandino_DG 28.05.2007 16:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Prace wreszcie ruszyły. Było troche problemów z wykonawcą tak, że w poniedziałek 21 maja 2007 rozpoczął prace ktoś inny niż to było planowane i jak narazie do poziomu zero. Co bedzie potem zobaczymy. Poniżej efekt prac (zalne ławy) po tygodniu działań w terenie. W sumie na ławy wyszło 22 m3 betonu B-20 (po 250 zł za metr ) widok od ulicy http://th.interia.pl/51,gad43e6fc2037276/i457208.jpg widok z boku http://th.interia.pl/51,gad43e6fc2037276/i457209.jpg Komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pandino_DG 29.05.2007 05:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Minął kolejny dzień na budowie. Zotały zdjęte szalunki i zaizalowane ławy. Dzisiaj rozpocznie się murowanie ścian piwnic. Komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pandino_DG 30.05.2007 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Kolejny dzień budowania - murarze się uwijają w jeden dzień wymurowali prawie 1/3 murów w piwnicy. Oby tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pandino_DG 31.05.2007 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Dziś ekipa murarzy zrobiła mury do okoła budynku i do pełnej wysokości. Jutro ma być zrobiony środek. Potem trzeba zaizolować i zasypać piachem część niepodpiwniczoną no i zalać chudym betonem. Kolejny etap to zalanie płyty nad piwnicą - takie są plany. Zobaczymy jak będzie - szef ekipy odgraża się że za 2 tygodnie poziom "0" bedzie gotowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pandino_DG 01.06.2007 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 Jak narazie wszystko idzie zgodnie z planem - panowie kończą murować ściany piwnicy. Tylko dlaczego idzie na to tyle cementu - wyrobili juz połowę tego co było przewidziane na cały dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pandino_DG 03.06.2007 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 Ściany piwnic wymurowane: Widok od ulicy: http://th.interia.pl/51,gad43e6fc2037276/i462229.jpg Widok z boku: http://th.interia.pl/51,gad43e6fc2037276/i462217.jpg Panowie murarze robia sobie długi weekend. Więc prace bedą wznowione za tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pandino_DG 17.06.2007 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Prace związane z poziomem "0" dobiegaja końca. Pozostało jeszcze zaizolować fundamenty izolają cieplną i przeciwwilgociową oraz ułozyć drenaż i zasypać fundamenty.Poniżej kilka fotek: Szalunek pod strop nad piwnicąhttp://th.interia.pl/51,gad43e6fc2037276/i473446.jpg Zalana płyta na poziomie "0"http://th.interia.pl/51,gad43e6fc2037276/i473448.jpg ... i to samo w innym ujęciuhttp://th.interia.pl/51,gad43e6fc2037276/i473449.jpg[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pandino_DG 19.06.2007 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Przez jakiś czas nie zajmowałem sie aktywnie zakupami i było fajnie. Ale znów wróciłem do rzeczywistości Styropian FS30 po 270 za m3 a cement po 680 za tone - jak tak dalej pójdzie to zamieszkamy w naszym domu za jakieś 10 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts