3241mirek 20.04.2007 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Witam. Czas obudować kominek. I jest problem. Co wybrać na belke kominkową? Zrobić ją z drewna czy też z marmuru. Słyszałem że drewno pod wpływem ciepła potrafi popękać. Czy szanowni formuwicze mogliby się podzielić swoimi informacjami na ten temat. Nadmienię że belka będzie z dębu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Korciula 20.04.2007 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Mam drewnianą dębową belkę nad kominkiem. Niestety o użytkowaniu nie wiele mogę powiedzie, bo w kominku paliłam 3 razy do te pory. Nam taką belkę zaproponowali fachowcy którzy kominkow zrobili juz sporo. Poza tym chyba chodzi też o to by belka pasowala do kominka i zeby Ci się podobała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3241mirek 20.04.2007 06:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 No tak masz rację ale mogę zrobić belkę z marmuru lub innego kamienia. Ale jest bardzo droga. Dlatego moje pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 20.04.2007 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Wszystko zależy od charakteru i stylu kominka. To że belka nawet pęknie, wcale nie zmniejsza jej wartości, a często dodaje wręcz uroku.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 20.04.2007 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Belka tylko z zewnątrz wygląda jak monolityczna kłoda. Często jest wykonana z OSB i tylko front i góra są pokryte szlachetnym materiałem. Prawidłowo belka w przekroju ma kształt C i jest wykonana z klejonki czyli nie powinna się wypaczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts