Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

posadzka z żywice epoksydowej

malmuc

Recommended Posts

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 5 months później...
Poczytajcie w zrób to sam mój wątek "akwarium tymi ręcami". Tam wykorzystałem żywicę do zrobienia akwarium, gorszych warunków w domu nie przewiduję. Są opisy techniki nakładania, pracy z materiałem, zalecenia, spostrzeżenia. Robiłem w tym pierwszy raz i bez doświadczenia budowlanego, więc dużo mnie dziwiło - Was już nie musi :)

• 3 weeks później...

Witam!

Mayland - jak twoja posadzka z otoczakami? Robiłaś? Zapodaj z czego i jak wyszło, proszę!

Mnie również niesamowicie się podobają takie arcydzieła, od momentu jak kilka lat temu w gazecie widziałam zdjęcia surowej, betonowej posadzki w salonie, "wypolerowanej" na wysoki połysk! Cudownie to wyglądało!

Kontaktowałam się z firmami, które zajmują się wykonaniem takich arcydzieł, jednak cena 190 euro :o :( za metr kwadratowy? Tak strasznie mi przykro się zrobiło...

jak wam idzie to "zrób to sam"?

Pozdrawiam

Witam!

Mayland - jak twoja posadzka z otoczakami? Robiłaś? Zapodaj z czego i jak wyszło, proszę!

Mnie również niesamowicie się podobają takie arcydzieła, od momentu jak kilka lat temu w gazecie widziałam zdjęcia surowej, betonowej posadzki w salonie, "wypolerowanej" na wysoki połysk! Cudownie to wyglądało!

Kontaktowałam się z firmami, które zajmują się wykonaniem takich arcydzieł, jednak cena 190 euro :o :( za metr kwadratowy? Tak strasznie mi przykro się zrobiło...

jak wam idzie to "zrób to sam"?

Pozdrawiam

Zaraz, zaraz... to chodzi Ci o otoczaki w zywicy czy o blyszczaca betonowa posadzke?

Podoba mi się wszystko, co nie jest terakotą i drzewem na podłodze :lol: może nie tak do końca - ładna terakota, bądź oryginalnie wykonana posadzka z drzewa nie jest brzydka, jednak...

Moim marzeniem była gładziutka, błyszcząca podłoga. Niestety, przy takim poziomie cenowym, zadowolę się skrawkiem... np otoczakami wokół wanny, albo zamiast listwy pomiędzy salonem a kuchnią :lol:

Podoba mi się wszystko, co nie jest terakotą i drzewem na podłodze :lol: może nie tak do końca - ładna terakota, bądź oryginalnie wykonana posadzka z drzewa jest na pewno nie jest brzydka, jednak...

Moim marzeniem była gładziutka, błyszcząca podłoga. Niestety, przy takim poziomie cenowym, zadowolę się skrawkiem... np otoczakami wokół wanny, albo zamiast listwy pomiędzy salonem a kuchnią :lol:

Ale skad ta cena? :o :o :o Zajrzyj sobie do mojego dziennika. Moja posadzka to ok. 170 zl za m2. :roll: :roll: :roll:

http://www.obrycki.de/showroombusiness,en,7.html Skąd ta cena - od pana Macieja Poprosiłam o info dotyczące tych posadzek i otrzymałam taką odpowiedź:

To są poliuretany. Można zrobić wszystko, dosłownie :-) Ale ceny takich super posadzek też nie są małe, a raczej włąśnie super! Takie, jakie widziała Pani na stronie naszego niemieckiego partnera to koszt rzędu 140 euro za 1 mkw. Ale to przy większych powierzchniach! Przy powierzchniach rzędu 100 mkw cena może być o jakieś 50 euro wyższa! Po prostu koszty stałe rozkładają się na mniejszą powierzchnię i per saldo 1 mkw wychodzi drożej. Najprostsze, tzw. "surowy beton" można zrobić już za jakieś 250 PLNów/1mkw. 2 - 3 mm grubości, półelastyczna posadzka półmat. Zmywa się świetnie, trzeba po prostu o nie dbać! Można wlaminować jakieś zdjęcia na całą powierzchnię, można ręcznie wylać jakieś bohomazy... co kto sobie wymyśli... jeśli ma kasę!

No i mnie pan załamał, ale co nas nie zabije... Dziękuję, chętnie obejrzę twój dziennik :lol:

Poczytaj na forum - poliuretany sa OK, ale sie rysuja. Zreszta... wszystkie zywice sie rysuja. Poliuretan ma na Forum np. robertskitek, zywice epoksydowa editta.

Pan Ci napisal o posadzce pt. "surowy beton", ale... 2-3 mm to na pewno nie jest beton, a zywica wlasnie. Pomysl o zaimpregnowanej wylewce - moja to system maxit. Cena zalezy od jakosci podloza, ale mysle, ze w 300 zl za m2 mozna sie wyrobic spokojnie.

Te zdjecia, brokaty i "bohomazy", jak sie Pan wyrazil zatapia sie w zywicy, ale to nie jest jedyny sposob na posiadanie fajnej posadzki. Na pewno miedzy gresem a zywica za 200 euro za m2 jest jeszcze morze mozliwosci. :wink:

No tak! Dlatego się nie poddaję! :wink: Przejrzałam Twój dziennik, posadzka wyszła u ciebie świetnie. A jak te pęknięcia? Nie powyłaziły ci "z powrotem"? A co z utrzymaniem jej?

Tak sobie ostatnio myślałam, że u moich rodziców na werandzie jest posadzka cementowa z lastrikiem (tak to się chyba w latach 80-tych nazywało :wink: ) cyklinowana, po prawie 30 latach nie widać na niej specjalnie śladów intensywnego używania. :) Może, gdyby jakoś ten pomysł podrasować, dało by się z tego coś oryginalnego wykombinować!

Dziękuję za pomoc i podpowiedzi!

Mam minimalne "pajaczki" ktore widac tylko z bardzo bliska i pod swiatlo. Mysle, ze nie powinno sie z nia nic dziac. Co do utrzymania - jakos sie nie boje. :wink: Podloga nie jest jednolita, ma takie "chmurki" od szlifowania, wiec nie widac na niej specjalnie zabrudzen.

Tez mialam pomysl z lastrykiem, niestety to wymierajaca technologia i uzywaja jej jeszcze tylko kamieniarze od nagrobkow, a ci nie maja odpowiednich maszyn no i nie bardzo kumaja, o co chodzi.

Jesli chcesz podam Ci namiary na kogos, kto Ci moze zrobic cos takiego jak u mnie. :wink: Nie warto poddawac sprawy, nikt tego nie wie lepiej niz ja. 8)

Na razie dziękuję, jeszcze nie zaczęliśmy budować, ale jak widać, ja już nie mogę się doczekać :oops: od 5 lat wszystko planuję, rysuję projektuję...

Od roku mam internet i poszukuję inspiracji, ciekawych technologii, oryginalnych pomysłów :lol:

A co do namiarów na fachowca, to hm... ja z północy jestem, 35 km do Gdańska :roll:

a Twój fachura to Krakus chyba? No, ale nigdy nic nie wiadomo, może jak się wybudujemy, to przyjedzie do nas na urlop? :p Nad morze go zawieziemy, agro-wczasy zapewnimy, a że chłop pewnie bez pracy żyć nie może, to przy okazji posadzki zrobi :wink:

Dziękuje :D