ożarowiak2007 27.04.2007 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 pozdrawiam, staram sie zbudowac cos podobnego, choc jak sadze duzo tanzego. czy tak sie okaze, zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 29.04.2007 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Żywice stosowane do zalepiania dziur w kamieniu maja mała wytrzymałość termiczna dlatego lepiej stosować kamienie o zwięzłej strukturze lub pozostawić "otwory po kornikach " w tym trawertynie. Jeśli dobrze kojarzę projekt z Varią Bh o poziomych podziałach to w oryginale była zabudowana w kaflach wielkogabarytowych . Darek B http://www.kafle-kominki.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 29.04.2007 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Żywice stosowane do zalepiania dziur w kamieniu maja mała wytrzymałość termiczna dlatego lepiej stosować kamienie o zwięzłej strukturze lub pozostawić "otwory po kornikach " w tym trawertynie. Jeśli dobrze kojarzę projekt z Varią Bh o poziomych podziałach to w oryginale była zabudowana w kaflach wielkogabarytowych . Darek B http://www.kafle-kominki.pl co podobnego tez slyszlam poza tym widze ze jestes specjalistą, wiec wiedze i doswiadcenie masz pewnie spore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BKM 29.04.2007 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 dom jest piękny!!!czy to był indywidualny projekt czy z jakiegoś biura? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dżempel 02.05.2007 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Kocham takie domy sama buduje właściwie wykańczam dom "z z płaskim dachem" i takie wątki ogląda się jakoś inaczej-są bliższe sercu Choć przyznam szczerze ,że spodziewałam się wnętrza bardziej nowoczesnego.Ale i tak podoba mi się -gratulacje!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_de 05.05.2007 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 dom jest przepiękny... zastanawiam się, czy są może płytki elewacyjne przypominające tę cegłę betonową... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stomek 07.05.2007 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 przyznam szczerze ,że spodziewałam się wnętrza bardziej nowoczesnego zaintrygowałaś mnie - jak powinno wyglądać takie bardziej nowoczesne wnętrze? czy chodzi o formę, materiały, kolorystykę czy coś jeszcze? czy wg Ciebie w naszym wnętrzu jest coś "nienowoczesnego"? my postawiliśmy na maksymalna prostotę i naturalne kolory czy to był indywidualny projekt czy z jakiegoś biura? Projekt był robiony na zamówienie w ramach "fuchy" przez architekta, który jest znajomym mojego kolegi z pracy. Nie udało mi się znaleźć gotowego projektu, który spełniałby chociażby kryteria wielkości działki i planowanej liczby pomieszczeń, że nie wspomnę już o innych wymaganiach. Moim zdaniem projekt dopasowany do indywidualnych potrzeb jest warty wydania 7500PLN biorąc pod uwagę wartość całej inwestycji. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dżempel 08.05.2007 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Stomku w zaden sposób niechciałam Cię urazić.Aż z wrażenia jeszcze raz obejrzałam wnętrza Twojego domu.Chodzi mi o to ,że z zewnątrz Twój budynek zauracza, hipnotyzuje jest taki futurystyczny i aż zaciekawia co będzie w środku.A tu dla mnie jakby nie ta sama osoba totalny spokój harmonia wyciszenie meble jakby przyciśnięte wielkością powierzchni np .stól wpad tam.Niechce sie wymadrzac poprostu brakło mi tej odwagi w środku.(Sama też jestem na etapie wykańczania wnętrz i boje się że z czymś przesadze ,albo wyjdzie efekt niezamierzony)niezajrzałam tu po to by Cię skrytykować tylko podałam swoje spostrzeżenia chyba też niechciałbyś samych pochwał ,bo to niebyło by szczere.Pozdrawiam i przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stomek 09.05.2007 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Ależ w żaden sposób mnie nie uraziłaś! Zaintrygowało mnie tylko co mogliśmy zrobić nienowocześnie, a Tobie chodziło po prostu o brak odrobiny szaleństwa (np. w stylu domu Lenny Kravitza). Nam nie zabrakło odwagi tylko mieliśmy taki zamiar, aby wnętrze było stonowane i do minimalistyczne aż do bólu. Żadnych zbędnych elementów (podświetlane gzymsiki z GK, itp.). Kierowaliśmy się też względami bezpieczeństwa (małe dzieci) - z tego powodu mamy wysoką murowaną balustradę zamiast lekkiej ażurowej stalowej konstrukcji (która byłaby świetną drabinką). A jeśli chodzi o konsekwencję to zarówno od zewnątrz jak i od środka dom jest duży, prosty i szaro-biało-drewniany pozdrawiam i życzę Ci udanej aranżacji Twojego wnętrza Tomek P.S. Stół jest tymczasowy - docelowy będzie większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 09.05.2007 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Dom z zewnątrz jest "fantastiś". Jestem pod wrażeniem. Zgadzam się jednak z przedmówczynią, że środek rozczarowuje. Sam w sobie jest ok, ale nie dorasta rozmachem, elegancją i pomysłowością elewacjom do pięt. Co do balustrady, to można zrobić z pionowych szczebelków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whitemag 10.05.2007 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Duży, ciężki, groźny..... Podobuje mi sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wielka 27.09.2007 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 Mam pytanie a w jaki sposób masz zrobiony dach tzn papa czy tez EPDM,bede wdzieczny za info - wlasnie jestem sam na etapie krycia płaskiego dachu i zastanawiam sie co jest dobre i sprawdzone. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stomek 27.09.2007 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 Mam pytanie a w jaki sposób masz zrobiony dach tzn papa czy tez EPDM Szczerze mówiąc to nie wiedziałem, że jest coś takiego jak EPDM. Jakbym wiedział to pewnie bym się zastanawiał. Dwie niższe części dachu to dach odwrócony gdzie na dole są dwie warstwy papy klejonej na gorąco i wywiniętej na ścianki attykowe, dalej 20cm styropianu ekstrudowanego, geowłóknina i żwir. Najwyższa część nad to 20cm wełny mineralnej, 2 warstwy "zwykłej" papy i papa wierzchniego krycia . Na razie nic nie przecieka. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grandos 27.09.2007 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 witaj.. a jak jest rozwiazany system rynnowy? czy sa to korytka betonowe? co z dociepleniem pod rynna.. moglbys opisac to szczegolowo? albo wkleic detal rozwiazania dachu wlacznie z rynnami oraz zdjecia? Z gory bardzo dziekuje pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stomek 27.09.2007 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 witaj.. a jak jest rozwiazany system rynnowy? czy sa to korytka betonowe? co z dociepleniem pod rynna.. Chodzi Ci o część dachu odwróconego czy o ten zwykły? Ten odwrócony ma ścianki attykowe, a na stropie pomiędzy tymi ściankami jest warstwa spadkowa wylana z keramzytobetonu (czyli zwykły beton mieszany w betoniarce, ale z granulowanym keramzytem zamiast żwiru). Tam gdzie warstwa spadkowa wychodziła powyżej 5cm na spód były odpowiednio kładzione płyty styropianu FS20 o grubościach 2 i 5 cm. Na jednej części jest wpust rynnowy w bok przez ścianę (widać go na jednym ze zdjęć nad drzwiami wejściowymi). Na drugiej części jest wpust w dół poprzez strop i rura spustowa idzie przez wnękę widoczną po lewej stronie na drugim ze zdjęć. Poszukaj linków do rzutów, które są w tym wątku. Na rzucie poddasza zobaczysz wyrysowane spadki i zaznaczone wpusty na dachu odwróconym. Na tym "zwykłym" są spadki na bok i normalne rynny - widać to na zdjęciach. Te rynny są przymocowane do płyt OSB, które wystają poza betonowy strop, a od spodu do tych płyt dochodzi ocieplenie i drewniana elewacja. Na tych płytach OSB są obróbki blacharskie, a papa z góry jest wywinięta w dół pod rynną na te obróbki. Nie wiem o co Ci chodzi z dociepleniem pod rynną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Morrwa 27.09.2007 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 Bardzo ładny dom.Niestety link do zdjęć wnętrz nie działa. A taka jestem ciekawa jak dom prezentuje się wewnątrz. Stomek wklej wnętrza proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grandos 27.09.2007 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 ok.. rozumiem.u mnie jest nieco inny problem, gdyz rowniez mam scianki attykowe, jednak na zbyt duzej polaci dachu plaskiego musialem zastosowac rynne wewnetrzna i nastepnie odprowadzenie poza mur attyki i w dol rura spustowa..i moje pytanie dotyczylo izolacji termicznej pod rynna na dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grandos 27.09.2007 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 jeszcze jedno.. jestem przed przystapieniem do realizacji dachu plaskiego na moim domu.. moglbys prosze podac jak zaizolowane sa kominy, kominki wentyalcyjne oraz sciany attyki? czy papa ktorej uzywales jest wywinieta na mur jezeli tak to czy do samego konca czy niekoniecznie, bo spotkalem sie z roznymi rozwiazaniami.. jak to wyglada u ciebie od strony technicznej.. jesli masz jakies zdjecia z realizacji twojego dachu to bardzo bym prosil o wklejenie pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stomek 27.09.2007 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 Kominy oraz ścianki attykowe od środka są ocieplone styropianem 5cm.Papa jest wywinięta na ścianki ok 10 cm nad poziom żwiru i dookoła jest zrobiona obróbka blacharska. Blacha jest górą wcięta w styropian, a dołem idzie na papę.Zdjęcie z dachu:http://img257.imageshack.us/img257/5276/dachzz7.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stomek 27.09.2007 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 Bardzo ładny dom. Niestety link do zdjęć wnętrz nie działa. A taka jestem ciekawa jak dom prezentuje się wewnątrz. Stomek wklej wnętrza proszę. Odświeżyłem linki do zdjęć we wcześniejszym poście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts