Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak du?y zasobnik

Recommended Posts

chyba kiedyś już było, ale nie moge znaleźć - zresztą najbardziej cenne będą opinie juz mieszkających. Chodzi mi o zasobnik do kotła jednofunkcyjnego Vaillant AtmoMax 240-5 24kw, mieszkańcy 2+1 + okazjonalnie goście, 3 łazienki (2xprysznic + wanna), kuchnia (zlew i zmywarka nie podgrzewa wody), wszędzie cyrkulacja.

120 czy 160 l ? Jaki będzie najbardziej odpowiedni ? Z wanny korzystac będziemy raczej okazjonalnie. Czy duzy zasobnik na wypadek inwazji rodziny i tak jest zawsze za mały? Jak to jest w praktyce?

I to mnie na tym forum zawsze wkurzało - w pewnym momencie jak przychodzi do konkretów to wymiana infomacji odbywa się "na boku", a ja dalej się nie dowiedziałem jaki zasobnik byłby lepszy.

:) pingo biedaku

wydaje mi sie ze roznica 10..20% roznicy w pojemnosci zasobnika nie jest istotna. Pytanie moze byc takie: czy stosowac 30..50l zasobnik czy 80..100l? albo: czy 100l czy lepiej 200l?

Wiecie, to najbardziej wkurza jak się studiuje archiwum, trafia na interesujący wątek i jak już już przychodzi do konretów kiedy nagle - "wysyłam ci to na maila". No i ścigajcie po roku autora żeby to jeszcze raz wygrzebał.

mironmk - jeśli by ci się udało to wysłać jako "prywatną wiadomość" poprzez forum, byłbym szczerze zobowiązany. Maila niestety nie mogę podać (mam w tej chwili dostęp tylko do skrzynki firmowej).

Wiecie, to najbardziej wkurza jak się studiuje archiwum, trafia na interesujący wątek i jak już już przychodzi do konretów kiedy nagle - "wysyłam ci to na maila". No i ścigajcie po roku autora żeby to jeszcze raz wygrzebał.

Bardzo często nie da się czegoś opisać krótko, dopiero pełny materiał coś daje. A taki nadaje się na maila. VPS ma z pewnością wiele materiałów tego typu z obrazkami, tabelami itp. To się chyba nie da tak w dwóch słowach, nie mówiąc już o konieczności ręcznego przepisywania. Czasem da się link na jakąś stronę, ale to nie zawsze jest możliwe, bo wiele firm w internecie podaje tylko niezbędne minimum. Chyba tego "priva" nie da się uniknąć.

Vaillant Partner Serwis

Jest dokładnie tak jak napisał jprzedworski

Przecież można wysłać na priv chęć otrzymania potrzebnych informacji i w miarę możliwiści i czasu napewno wyślę interesujące informacje.

Zaznaczam, że zajmuję się tylko i wyłącznie urządzeniami firmy Vaillant.

Na stronie Vaillanta jest również dostęp do interesujących informacji.

VPS, w myśl zasady ufaj i sprawdzaj - dostałem w piątek faktuirę pro forma na rzeczony kocioł. Kocioł ma rozszerzenie nazwy "PB" - propan butan, w sklepie twierdzą, że OK, że to oznaczenie producenta (Niemcy?), że to tylko kwestia wymiany dyszy, które zresztą są w komplecie. Jest OK ?

Zdecydowałem się na 120l zasobnik. zainteresowanych po opinie zapraszam za rok, zobaczymy jak sie sprawdzi w praktyce.