Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KRETY, KRET - wątek zbiorczy o skutecznej walce z kretami, jak przepędzić?

Jaki najlepszy sposób na kreta  

30 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki najlepszy sposób na kreta

• siatka pod trawnikiem
    • odstraszacz dżwiękowy
    • odstraszacz chemiczny
    • świece dymne, spaliny
      0
    • wyłapanie i wywiezienie poza ogród
    • mogą sobie u mnie spokojnie żyć i zjadać pędraki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ludowy sposób: lejesz wodę do wejścia i czekasz z łopatą przy wyjściu. Nie pytaj mnie jak rozpoznać wejście od wyjścia.

Muratorowy sposób: dziecięce wiatraczki - krety nie lubieją ich świstu i drgań, które przenoszą się do ziemi po patyku. Jak nie wieje - sam dmuchaj.

Sklepowy sposób: świece dymne na krety. Czy potrzebne pozwolenie na broń chemiczną nie wiem.

Z kretami lub kretem walczę od kilku lat ,stosowałem wszystkie możliwe środki( poza zabijaniem kret jest chroniony prawem, najlepiej złapać takiego typka żywcem i podrzucić uciążliwemu sąsiadowi sam bym tak zrobił ),skutecznym okazał się środek chemiczny w postaci granulatu o nazwie ,,Krecik""-chyba ,jest to czarny strasznie śmierdzący proszek który wsypujemy delikwentowi do dziury w ilośći jedna łyżeczka od cherbaty, oczywiście po odsypaniu kopca a następnie zamykamy ziemią otwór nie zasypując środka chemicznego .Smród rozchodzący sie tunelami na parę miesięcy wypłasza kreta z naszego pięknego trawnika lub warzywnika. A co do butelek, wiatraczków itp.nasz piękny ogód zmienia się w kiczowaty lunapark.Pozdrawiam.

Próbowałam kiedyś sztuczkę z laniem wody. Wypąpowałam pół studni a kret nadal rył.Znajomy dał mi do posadzenia jakieś czerwone zielsko, które ma podobno pomagać.Fakt że miałam spokój dopuki nie przyszła jesień, zielsko zginęło a kret znowu się wprowadził.Zobaczę w tym roku jaki będzie efekt bo to zielsko podobno rozsiewa się samo.

• 4 weeks później...