Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki najlepszy sposób na kreta  

30 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki najlepszy sposób na kreta

• siatka pod trawnikiem
    • odstraszacz dżwiękowy
    • odstraszacz chemiczny
    • świece dymne, spaliny
      0
    • wyłapanie i wywiezienie poza ogród
    • mogą sobie u mnie spokojnie żyć i zjadać pędraki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jesienią przegoniłam krecika ze świeżo założonego trawnika naftalinowymi kulkami na mole.

Do każdego kreciego otworu włożyłam po kilka cuchnących białych kulek i ...póki co, nie mam ani jednego kopczyka.

:D Życzę mu teraz dobrej pamięci ......może wtedy nie wróci!

Mirek,

Ale jak te krety wyjdą od tego subwofera, to przecież korytarze zostaną i zawsze mogą nimi wrócić.

Pozdro

Operację należy powtarzać! A wciornastek mnie pochwali za ekologiczne podejście :D

Chmurko, naftalinę przerabiałam, cuchnące śledzie z głowami też, szmatki z naftą, gaz z butli, topienie,

brzęczyki na baterie, pułapki wszelakiego rodzaju, świece, puszki na prętach metalowych, polowania z łopatą o 5 rano...lubią mnie nieprzytomnie, obsesyjnie???...ja ich nie :evil:

A próbował ktoś środkiem o nazwie POLYTANOL ??

Jakiś związek fosforu, cholerne świństwo, bo sprzedają tylko profesjonalnym firmom. Załatwiłem sobie, ale jak się dowiedziałem, że 10 deko kosztuje 100, a jeszcze dodatkowo opakowanie trzeba oddać do utylizacji, to zwątpiłem.

Dlatego jeszcze raz pytam: czy ktoś trenował ten środek ??

Fosforowodór- bardzo toksyczne, dawniej I kl. Nie dla każdego do kupienia. Ryzykowne, choć skuteczne.
Fosforowodór- bardzo toksyczne, dawniej I kl. Nie dla każdego do kupienia. Ryzykowne, choć skuteczne.

Tak, tylko na jak długo skuteczne, bo może się okazać, że krecie działki po zmarłych zaraz będa na sprzedaż, tylko w związku z ryzykiem, za niższą cenę :) :) :) :wink:

A próbował ktoś środkiem o nazwie POLYTANOL ??

Jakiś związek fosforu, cholerne świństwo, bo sprzedają tylko profesjonalnym firmom. Załatwiłem sobie, ale jak się dowiedziałem, że 10 deko kosztuje 100, a jeszcze dodatkowo opakowanie trzeba oddać do utylizacji, to zwątpiłem.

Dlatego jeszcze raz pytam: czy ktoś trenował ten środek ??

a gdzi to mozna nabyc????

• 2 weeks później...

no i co? zaglądam, mam nadzieję, że macie jakiś absolutnie rewelacyjny sposób, a tu guzik :roll:

oddam za darmo pare rodzin nornic + sliczne krety :lol:

no ja też myślałem, że coś wymyśleliście na te cholerne nornice. :lol:

Kretów nie posiadam. :D

Ale przecież skuteczny sposób został podany wyżej ....

POKOCHAĆ JE :D :wink: :cry: :x :evil:

A ja wczoraj znalazłem kreta przed wejściem na taras mojego domu.

Był bez głowy i rozprutym brzuszkiem :o

O samobójstwo go nie posądzam. A może jednak ?

Poczytał te wszystkie posty o metodach likwidacji jego gatunku i postanowił odciąć sobie głowę ( lżejsza śmierć ).

A tak na poważnie to nie wiem jak to wytłumaczyć !

Jak znajdę w domu rybę bez głowy albo obcięty koński łeb w łóżku to już chyba będę wiedział

:roll:

Pozdrawiam wszystkich pogromców.

Przeczytałem tu mnóstwo recept na krety i ani jednej na nornice.

I to jest mój problem, bo krety miałem a nornice mam.

Na kreta dobra jest maść ze smaru maszynowego.

Krete trzeba złapać, maścia posmarować i wypuścić - wtedy kret sie obrazi i sobie pójdzie.

A poważnie to kupiłem w OBI puszkę takiego proszku (nazwy niestety nie pamietam) i zgodnie z zalaczona receptą wsypywałem im do otworów po łyzcze stołowej tego pachnącego specyfiku.

Przypuszczalnie tak im wypachniłem labirynt że po paru dniach wyniosły sie całkowicie - a było to 2 lata temu.

Natomiast nornice uzyskawszy monopol na mój trawnik zryły go równiutko tuz pod powierzchnia i nadal bardzo je to bawi.

Nie ma na nie sposobu ???

Nie wiem czy to sposób czy przypadek, ale mam na działce dziki czosnek. Wygląda jak szczypiorek, ale jak wjechać w niego kosiarką to nie ma wątpliwości. Zauważyliśmy, że od strony, gdzie rośnie ów czosnek, krety do nas nie przychodzą. Od tego momentu zaczęliśmy rozsadzać go wzdłuż płotów i chwilowo spokój....
  • 1 month później...

Moje dwa ukochane czarne koty w ciągu ostatnich trzech tygodni upolowały już trzy krety, jednego nawet udało im się wnieść rano do domu, żeby pochwalić się zdobyczą. No i jak tu wierzyć, że krety to samotniki, które żerują na dużej powierzchni?

Koty 21 czerwca skończą 2 lata i mimo że wykastrowane, łowne bardzo. Do tej pory jednak nie polowały na krety, tylko na myszki i ptaki ( niestety, dobrze że rzadko udaje im się ułowić ptaszka, a i wtedy jest wyrywany z kocich zębów i udaje mu się przeżyć). Więc może jednak koty? U mnie narazie się sprawdzają, krecik kopczyków coraz mniej.

Przeczytałem tu mnóstwo recept na krety i ani jednej na nornice.

I to jest mój problem, bo krety miałem a nornice mam.

Na kreta dobra jest maść ze smaru maszynowego.

Krete trzeba złapać, maścia posmarować i wypuścić - wtedy kret sie obrazi i sobie pójdzie.

A poważnie to kupiłem w OBI puszkę takiego proszku (nazwy niestety nie pamietam) i zgodnie z zalaczona receptą wsypywałem im do otworów po łyzcze stołowej tego pachnącego specyfiku.

Przypuszczalnie tak im wypachniłem labirynt że po paru dniach wyniosły sie całkowicie - a było to 2 lata temu.

Natomiast nornice uzyskawszy monopol na mój trawnik zryły go równiutko tuz pod powierzchnia i nadal bardzo je to bawi.

Nie ma na nie sposobu ???

ja myslałam ze mam nornice..okazało sie ze cos gorszego...karczownik....jak narazie swiece dymne poszły w ruch....a jak nie kupie w ogrodniczym cukiereczki....czytałam ze zielona takowe nabyła ponoc skuteczne i na nornice

A próbowaliście po prostu co 3 dni kosić trawnik nawiedzany przez krety?

Mam wrażenie (z autopsji), że te wszystkie metody to bardziej na poprawienie sobie nastroju :roll:

:lol: