Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KRETY, KRET - wątek zbiorczy o skutecznej walce z kretami, jak przepędzić?

Jaki najlepszy sposób na kreta  

30 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki najlepszy sposób na kreta

• siatka pod trawnikiem
    • odstraszacz dżwiękowy
    • odstraszacz chemiczny
    • świece dymne, spaliny
      0
    • wyłapanie i wywiezienie poza ogród
    • mogą sobie u mnie spokojnie żyć i zjadać pędraki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Również miałem problem z kretami. Kupiłem odstraszacz, ale krety nic sobie z tego nie robiły. W końcu zakopałem radio włączone na maxa :) z dnia na dzień kopce zniknęły na całej działce. Widocznie nie lubią RMF :) . Działa mi już około miesiąca. W następnym tygodniu wyłączę i zobaczę czy kretowaciny się pojawią.

Nie lubią hałasu, gdy częściej kosisz trawę to i kopców krecich mniej się pojawia. A odstraszacze są różne, jedne lepsze inne gorsze i powinny wydawać różne dźwięki z różną częstotliwością, żeby się krety nie przyzwyczaiły. Ale z tym radiem to dopiero pomysł - tranzystorowe? w jakimś pudełku? :cool:

Nie lubią hałasu, gdy częściej kosisz trawę to i kopców krecich mniej się pojawia. A odstraszacze są różne, jedne lepsze inne gorsze i powinny wydawać różne dźwięki z różną częstotliwością, żeby się krety nie przyzwyczaiły. Ale z tym radiem to dopiero pomysł - tranzystorowe? w jakimś pudełku? :cool:

Kupiłem na Allegro jakiś najtańszy radiobudzik. Wykopałem dziurę, włożyłem radio, zakryłem plastikowym wiaderkiem i zasypałem ziemią :)

• 4 weeks później...
Skuteczny sposób na kreta to zagazować dziada piszczyki czy bryłki karbidu nic tu nie pomogą zalewanie wodą czy petardy to też lipa wziąłem butlę gazową z palnikiem i w świeże kretowisko puściłem delikatnie gaz przez jakieś 3 godziny co ciekawe gaz czułem z kopca oddalonego o jakieś 100 metrów, to już tydzień po tym zabiegu i mam spokój, zagazowałem dziada:) wiem że krety są pod ochroną, ale jeżeli ustawodawca wprowadza takie prawo tu niech bierze odpowiedzialność za to stworzenie

Gość Konto usunięte_12*
w świeże kretowisko puściłem delikatnie gaz przez jakieś 3 godziny co ciekawe gaz czułem z kopca oddalonego o jakieś 100 metrów,

A skąd wiesz, że nie założył maski gazowej :confused:

Trzeba było dla pewności ten gaz ...podpalić ;)

Wtedy nie przeżyłby na pewno!

A tak na poważnie - w ogrodach uprawnych krety ochronie nie podlegają :no:

Nie wiem czy to jest sposób na kreta, ale ja od chwili "ogrodzenia" działki nie mam kreta od 10 lat. Wszyscy sąsiedzi wokół mają. To "ogrodzenie" wykonałem sam. Polegało na wykonaniu głębokich (1,2m - 1,4m) i szer. 0,3m wykopów. Do nich wrzucałem resztki z budowy (gruz, żelastwo, itp.) i sukcesywnie zalewałem rzadkim betonem. Nad powierzchnią wykonałem w szalunku zwykłą podmurówkę wys. 30cm w której zatopiłem siatkę.