Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KRETY, KRET - wątek zbiorczy o skutecznej walce z kretami, jak przepędzić?

Jaki najlepszy sposób na kreta  

30 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki najlepszy sposób na kreta

• siatka pod trawnikiem
    • odstraszacz dżwiękowy
    • odstraszacz chemiczny
    • świece dymne, spaliny
      0
    • wyłapanie i wywiezienie poza ogród
    • mogą sobie u mnie spokojnie żyć i zjadać pędraki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Konto usunięte_12*
A polełeś wodą i potem wrzuciłęś zapałkę ;) ?

Znacznie skuteczniej - wpuścić wężykiem z butli propan/butan i dopiero potem tę ... zapałkę.

Będzie jednak gorzej, gdy po tym "fuknięciu" zamiast krecika z ziemi wyjdą ...górnicy :mad:

Witam

To chyba najbardziej idiotyczne urzadzenie do "odstraszania" "łapania" kretów jakie widziałem ...........bez sensu.

Jedynym w 100% skutecznym sposobem jest położenie siatki - przez lata nie musimy się martwić o swój trawnik. Na drugim miejscu jest łapka z rurki kanalizacyjnej. Inne metody i urządzenia sa zupełnie nieskuteczne i szkoda na nie pieniądzy. Jesli nie mamy siatki pod ziemią musimy się też przygotować na walke do końca zycia (swojego nie kreta) gdyz jesli ktoś myśli że wyłapie krety ze swojego terenu to sie grubo myli. Puste korytarze sa zasiedlane w ciągu kilku tygodni przez nowe krety i walka zaczyna się od poczatku. Walczę z tym juz 4 lata więc wiem co piszę. Tam gdzie mam siatkę nie ma sladu kretowisk tam gdzie jej nie ma krety są i ryja mniej lub bardziej intensywnie w zależnosci od pogody a co za tym idzie wilgotnosci ziemi. Walka sie nigdy nie kończy.

Gość 2mm
Witam

To chyba najbardziej idiotyczne urzadzenie do "odstraszania" "łapania" kretów jakie widziałem ...........bez sensu.

Jedynym w 100% skutecznym sposobem jest położenie siatki - przez lata nie musimy się martwić o swój trawnik. Na drugim miejscu jest łapka z rurki kanalizacyjnej.

Inne metody i urządzenia sa zupełnie nieskuteczne i szkoda na nie pieniądzy. Jesli nie mamy siatki pod ziemią musimy się też przygotować na walke do końca zycia (swojego nie kreta) gdyz jesli ktoś myśli że wyłapie krety ze swojego terenu to sie grubo myli. Puste korytarze sa zasiedlane w ciągu kilku tygodni przez nowe krety i walka zaczyna się od poczatku. Walczę z tym juz 4 lata więc wiem co piszę. Tam gdzie mam siatkę nie ma sladu kretowisk tam gdzie jej nie ma krety są i ryja mniej lub bardziej intensywnie w zależnosci od pogody a co za tym idzie wilgotnosci ziemi. Walka sie nigdy nie kończy.

popieram w pełni

jeżeli nie położy się siatki w odpowiednim momencie przed pracami ogrodowymi to lepiej jest wydać 15-20 PLN na łapkę w castoramie czy innym sklepie - zwykła plastikowa rurka z metalowymi zapadkami na obu końcach.

skuteczność 100% choć oczywiście nic nie zmusi kreta do ponownego poruszania się akurat w tym korytarzu w którym zainstaluje się rurkę.

wspomniany tu wynalazek jest wysoce śmieszny ale z całą pewnością realizowana przez sprzedającego marża jest wysoka....

Napiszę tak:

pewnie siatka jest najlepsza, ale...

mam 3 tysiące metrów działki, w momencie zakładania trawnika (po kawałku zresztą) nie stać mnie było na dodatkowy wydatek na siatkę a teraz "już po ptakach" jak to mówią - przynajmniej na razie. Wszystkie łapki z castoramy, odstraszacze, śledzie, sierści itp. przetestowane bez rezultatu, być może mąż nieumiejętnie zakładał łapki. Jedyny skuteczny sposób do tej pory to moja suka, ale mogła kopać przed założeniem trawnika teraz już nie ;)

Po powrocie z urlopu zastałam widok ucieszny, ponad 40 kretowisk praktycznie na środku trawnika, i jeszcze pewnie drugie tylo "po kątach" Mnie do śmiechu nie było niestety. Od momentu zakupu pułapki trawnik zarasta oczyszczone kopce, pułapka ustawiona jeszcze jest w podejrzanym miejscu i mam spokój. Przy pułapce rurce czekasz aż kret zryje Ci pół działki i może zlituje się na spacer wybranym przez Ciebie tunelem, przy tej łapce wystarczy jeden kopiec.

Cena wysoka, ale jak policzę wszystkie solary, łapki, chwytające grabki itp, to pewnie na jedno wyjdzie. Nie reklamuję przecież, piszę co mi pomogło.

A swoją drogą jak znajdzie się chętny na położenie u mnie siatki i na to trawnika gratis jestem w stanie zrezygnować z używania tego wynalazku, ;)

Gość 2mm

40 kretowisk, no to współczuję..........

kret jest zwykłym szkodnikiem i nalezy robić wszystko, żeby się go pozbyć

jeżeli wspomniany wynalazek jest skuteczny to bardzo dobrze, faktycznie odstraszcze solarne itp. urządzenia to strata pieniędzy.

Krety przyzwyczaiły się do hałasu, drgań ziemi od ruchu samochodów itp. więc raczej odtraszacz nie robi na nich wrażenia.

powodzenia w dalszej "walce"....

a dziękuję, dziękuję, choć od paru dni nie jestem taka pewna, po stwierdzeniu "dalszej" sąsiadki, która twierdzi, że kocha krety, od kiedy trawnik zjadły jej DOSŁOWNIE larwy - o ile mnie pamięć nie myli - majowego chrabąszcza, po usunięciu resztek starego - własnie zakłada nowy.

Napiszę tak:

. Przy pułapce rurce czekasz aż kret zryje Ci pół działki i może zlituje się na spacer wybranym przez Ciebie tunelem,

;)

Witam

Widzisz ,sądzę że masz niewielkie pojecie o krecim życiu . A wystarczy trochę poczytać o tym zwierzątku ,aby wiedzieć że kret potroluje swoje korytarze średnio co 4 godziny chodząc po nich w poszukiwaniu zdobyczy ,a więc robi to wielokrotnie w ciągu dnia , więc nie ma mowy o ,jak napisałaś "czekaniu aż kret sie zlituje"

Łapka z rurki musi być założona perfekcyjnie wtedy jest 80% skutecznośc. Każde niedbalstwo jest niewybaczalne -lepiej wtedy nie zakladać jej wcale bo szkoda czasu i nadziei. Często ludzie piszą tutaj ze kret obchodzi pułapkę i ryje obok .To prawda ,ale to tylko dowód właśnie na niedbałe jej załozenie a nie na inteligencje kreta .

Edytowane przez Darek Rz

Gość Konto usunięte_12*
Zakładając pułapkę na kreta trzeba to robić w rękawicach gumowych. Kret ma dobry węch a zapach człowieka na pułapce i w ziemi utrzymuje się do 24 godzin.

Ale rękawice gumowe też "pachną" dla kreta nienaturalnie, więc lepiej robić to w często używanych rękawicach do prac ogrodniczych (np. tekstylnych) przesiąkniętych zapachami dla niego naturalnymi.

Ale rękawice gumowe też "pachną" dla kreta nienaturalnie, więc lepiej robić to w często używanych rękawicach do prac ogrodniczych (np. tekstylnych) przesiąkniętych zapachami dla niego naturalnymi.

Witam

Nigdy nie zakładałem żadnych rękawic i nie zauważyłem ,aby to miało jakiś wpływ. Czasami po założeniu kret łapał się już po 2-3 godzinach .

• 11 months później...