Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KRETY, KRET - wątek zbiorczy o skutecznej walce z kretami, jak przepędzić?

Jaki najlepszy sposób na kreta  

30 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki najlepszy sposób na kreta

• siatka pod trawnikiem
    • odstraszacz dżwiękowy
    • odstraszacz chemiczny
    • świece dymne, spaliny
      0
    • wyłapanie i wywiezienie poza ogród
    • mogą sobie u mnie spokojnie żyć i zjadać pędraki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 months później...
Ogrodzić działkę ogrodzeniem z podmurówką na 1,20 metra.

Mogę potwierdzić, że to jest jedyna skuteczna w 99% metoda na kreta.

Ogrodziłem w ten sposób działkę z 3 stron. Po jednej stronie było już ogrodzenie sąsiada i właśnie od niego wędrują do mnie kolejne osobniki w miejsce tych, które padną ogłuszonę petardą. Petardy, świece i domestos skutkują tylko na pewien czas. Tej wiosny chciałem wpuścić w ziemię barierę 1.2 metrową z uszkodzonych płyt podłogowych z gresu, ale zabrakło mi silnej woli. No i mam kolejny sezon ratowania przekopanych kwiatków, krzaków i drzewek.

Przede mną więc wykonanie rowu, wyłożenie go folią i wlanie betonu.

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Krety zaczynaja doprowadzać mnie do szału, a jedyną skuteczną metodą jest mój szpadel ale powoli zaczyna mnie nudzić wypatrywanie kiedy ryją, więc stąd moje pytanie.

Czy ma ktoś i może się podzielić opinia na temat siatki poprzecznej/pionowej.

Zastanawiam się nad jej wkopaniem ale koszt nie mały (150 mb) i chciałbym mieć pewność że to rozwiązanie sprawdza się.

• 5 months później...
Na krety działa odstraszająco posadzenie czosnku, aksamitek, korony cesarskie i lawendy. Wielu działkowców twierdzi, że to nie działa. Zdania w tym temacie są podzielone. Tu inne sposoby na kreta http://dzialka.bazafirmy.pl/dzialka/jak-sie-pozbyc-kreta.php Edytowane przez dzialka4

• 5 months później...
Na krety działają tylko środki eliminujące np.

pulapka-na-krety-kretolap-target,main.jpg

Wszystko inne to tylko wyrzucanie pieniędzy.

Zakupiłem tą pułapkę i od razu ZONK, nawet do producenta pisałem i odpisał że z czymś takim się jeszcze nie spotkał ;)

Kto ma ten sprzęt wie jak on działa. A chodzi o to że mam taki przypadek, że tradycyjnie założyłem pułapkę, uzbroiłem, sygnalizator tradycyjnie najpierw na zielono, po około 5 minutach na czerwono miga (czyli pułapka uzbrojona) ale następnego dnia sprawdzam, sygnalizator nadal na czerwono ale o dziwo spust leży w pozycji nieuzbrojonej, ale sygnalizator mruga na czerwono, co mam teraz zrobić? Pułapka uzbrojona czy nie?? Nie mogę tego zdetonować, czujnik patyczkiem odczepiłem i nic.... Ta detonacja to jakas głośna jest, bać się tego?

ja przetestuje , wystarczy tylkow naroznikach ?

kurde ale dzialke mam wieksza 2,5x wiec moze wiecej?

dobra... 300 w plecy najwyzej bedzie :p

zamowilem 8szt : 45mm srednica 15mm grubosc, z racji wiekszej dzialki dam je gesciej w naroznikach plus w polowie kazdej dlugosci mniej wiecej :)

dam znac jak zakopie i po 2 tygodniach.

bo narazie kret jest i to niejeden :)

Update po 1,5roku od zakopania magnesow neodymowych.

Rada nr 1 - jak przyjda magnesy to nie sprawdzajcie z ciekawosci czy da sie je rozlaczyc - powaznie - nie da sie :) ta metoda z 8miu zrobilo mi sie 7 przy czym jeden grubszy :)

Zgodnie z zalozeniami zakopalem w naroznikach dzialki i w polowie dlugosci kazdego z bokow (dzialka ok 50x35m)

Kretow w okresie wiosennym i okresie jesiennym bylo cale multum. kopiec na kopcu.

Przez pierwsze 2 tygodnie nic sie nie zadzialo zupelnie, krety jak byly tak byly. po 2 tygodniach jakby troche ich aktywnosc spadla, ale tez zrobilo sie juz bardziej sucho i cieplo.

Jesien 2018 - raz na 2 tygodnie jakis pojedynczy kopczyk

Wiosna 2019 - podobnie

Jesien 2019 - podobnie

Czyli to dziala !!!:eek: mysle, ze gdyby zwiekszyc ilosc tych magnesow i zakopac jeszcze jakies w 2 linii lub na terenie dzialki zupelnie problem zostalby wyeliminowany. Proste i bezobslugowe, jednorazowy zakup i spokoj z kretami. wiec polecam

Update po 1,5roku od zakopania magnesow neodymowych.

Rada nr 1 - jak przyjda magnesy to nie sprawdzajcie z ciekawosci czy da sie je rozlaczyc - powaznie - nie da sie :) ta metoda z 8miu zrobilo mi sie 7 przy czym jeden grubszy :)

Da się rozłączyć metodą na szufladę.

Przez pierwsze 2 tygodnie nic sie nie zadzialo zupelnie, krety jak byly tak byly. po 2 tygodniach jakby troche ich aktywnosc spadla, ale tez zrobilo sie juz bardziej sucho i cieplo.

Skończyło się jedzenie, to sobie poszły.

• 9 months później...

U mnie pomogły środki chemiczne,kupiłem od znajomego tabletki śmierdzące i gryzące jak cholera,odpowiednio je położyłem w kanał główny w kilku miejscach i przykryłem jak mi kazali ,trzy lata mam już spokój z tym dziadostwem,wydałem na nie chyba ze 20zł ale warto było za tyle spokoju.

Inną znaną mi skuteczną metodą to widły i piąta rano

Edytowane przez miachlbyk