Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki najlepszy sposób na kreta  

30 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki najlepszy sposób na kreta

• siatka pod trawnikiem
    • odstraszacz dżwiękowy
    • odstraszacz chemiczny
    • świece dymne, spaliny
      0
    • wyłapanie i wywiezienie poza ogród
    • mogą sobie u mnie spokojnie żyć i zjadać pędraki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podejżewam, ze nie wszystkim moja podpowiedź sie spodoba. Wierzcie albo nie, ale ja nie mam ani jednego kreta w ogrodzie. Wszelkie próby prowadzenie kreciej roboty kasuje w zarodku.. mój kot. Krety jakoś sie go boją..

Adam Y jak wyglada kot, przeslij innym kilka zdjec oni niech wydrukuja, postawia jego zdjecia w ogrodzie, krety to zobacza i uciekna, wtedy obejdzie sie bez rozlewu krwi

:wink:

pozdrowionka

Gregor.. mój kot wygląda jak uosobienie łagodności.. same zdjecia nic nie dadzą :).

A jeśli chodzi o wibracje.. to prawda, ale krety maja zdolnoś do lokalizowania źródła takich wibracji i potrafią się do nich przyzwyczaić po pewnym czasie, szczególnie jeśli są to wibracje o stałej częstotliwości. Dlatego miedzy innymi wszelkie wtykane w ziemię wibratory antykretowe (secjalnie to zaznaczyłem) przestały cieszyć się powodzeniem. Jednym ze znanych mi sposobów nie wymagajacych zastosowania kota jest wtykanie w odsłoniete wejścia do tuneli obcietych od dołu butelek PET. Warunkiem skuteczności takiej instalacji jest występowanie w miejscu instalacji wiatru, który "gwiżdże" w te obciete butelki wywołując przenoszące się kanałami efekty dźwiękowe. Niestety skuteczności takiego systemu nie mogę potwierdzić z braku kretów w ogrodzie.

ja bym mógł jednego załatwić jest u mne na dzialce i jak złapie to oddam gratis , powiedz gdzie i kiedy dostarczyc :wink:

A tak powanie to mój sasiad stosowal metode na weza , tzn lapal zaskrońca i wpuszczał do dziury kreta, podobno skuteczne bo zaskrońcy dawno juz nie widzialem a kreta mam i już chyba nawet troche polubiłem

• 3 months później...
Witam i proszę o pomoc. Mam piękną działkę, na której niesamowicie ryją krety. Jak z nimi walczyć?. Może ktoś zna sposób skutecznego pozbycia się tego sąsiedztwa?

Skutecznego sposobu nie ma. Wśród nieskutecznych najlepszym sposobem jest zakup psa, trochę w tyle pozostaje konsekwentne i "z głową" stosowanie chemii p/kretowej ;)

J.

Nie ma skutecznych sposobów, przerabiałem chyba wszystkie (swiece dymne, olej napędowy, różne urządzenia wytwarzające dżwięki itp itd) Najskuteczniejszym jak do tej pory sposobem okazało się zakopanie do otworu okolicznościowej kartki grającej z melodią "Happy Birthday to You...". Niestety po 3 tygodniach jak się bateria skończyła, kopce były 2x większe.

Najlepszy sposób; zdjęcie wierzchniej warstwy ziemi, położenie siatki, przysypanie i robienie obsady. Gorzej jak się ma działeczkę zagospodarowaną...

• 3 weeks później...
Witam wszystkich! Wlasnie odkrylam to forum i chcialam sie przywitac. :p Od razu chcialam zapytac czy macie sposob na kreta. Odstraszalam butelkami nalozonymi na patyki wbite w ziemie, podsypywalam karbidem - nic to nie daje. Moze sa jeszcze inne sposoby?

Witam

Trzeba kupić przeźroczystą pułapkę na kreta z klapką otwierającą się w jedną stronę. Zakopuje się kilka sztuk w korytarzach uczęszczanych przez zwierzątko i czekamy. Jak się złapie wywozimy nieboraka na odludzie i wypuszczamy.

Pozdro

J

U moich teściów na działce było sporo kretów. Zastosowali metodę podobną do Twojej: na powbijane w ziemię metalowe pręty (zbrojeniowe) nakładali puste puszki po piwie. Puszki są lżejsze od butelek, więc przy podmuchach wiatru robiły hałas, a do tego uderzały nie w patyki, a w metalowe pręty. Więc może te odgłosy były bardziej dokuczliwe dla kretów, bo już ich nie ma. :)
Zgadzam sie, co do sposobu z puszkami i prętami, stosuję od dawna-działa, tyle, że efekt wizualny do ciekawych nie należy. Można jeszcze spróbować z racami dymnymi, tyle że efekt jest krótkotrwały. Pozdrawiam.