Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KRETY, KRET - wątek zbiorczy o skutecznej walce z kretami, jak przepędzić?

Jaki najlepszy sposób na kreta  

30 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki najlepszy sposób na kreta

• siatka pod trawnikiem
    • odstraszacz dżwiękowy
    • odstraszacz chemiczny
    • świece dymne, spaliny
      0
    • wyłapanie i wywiezienie poza ogród
    • mogą sobie u mnie spokojnie żyć i zjadać pędraki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Fajnie krety poszły a ja czekam na posty co zrobić z turkuciem podjadkiem....

A buteleczki obcieta zakopałas i rozstawilas deseczki pomiedzy nimi zeby sciezki do buteleczek wyznaczyc?

Moi sasiedzi jeszcze na sluch tepili. tzn siadali wieczorem z czajnikiem pelnym wrzatku i jak zaczynał swierszczyć to lecieli w to miejsce szukali dziury i lali wrzatek. Czasem pomagało.

Fajnie krety poszły a ja czekam na posty co zrobić z turkuciem podjadkiem....

A buteleczki obcieta zakopałas i rozstawilas deseczki pomiedzy nimi zeby sciezki do buteleczek wyznaczyc?

Moi sasiedzi jeszcze na sluch tepili. tzn siadali wieczorem z czajnikiem pelnym wrzatku i jak zaczynał swierszczyć to lecieli w to miejsce szukali dziury i lali wrzatek. Czasem pomagało.

Rbit nie walczę z turkuciami ani z kretami, ja jestem "ekologiczna" niech sobie żyją. Ale wiem, że zazwyczaj jest taka kolej rzeczy, na zasadzie, że przyroda nie lubi pustki, że gdy pozbędziesz się jednego to jest drugie.

• 2 weeks później...

Witam!

Dopiero teraz dolaczylam do tego kreciego forum ale z kretami to juz walcze ze dwa lata.U nas byly wyprobowane juz prawie wszystkie motody:(swiece dymne ,nafta,pulapki, woda, male petardy, butelki i puszki na kijkach, jakies plyny majace odstraszyc swoim zapachem) oprocz jaj i sledzi.Musze wyprobowac i podziele sie opinia.Dwa to nawet zostaly zlapane na lopate w momencie robienia kopczyka.Zastanawiam sie ile ich tam jeszcze siedzi a poza tym one sie na pewno rozmnazaja ...a to jest malo pocieszajace.Pozdro Monika

Jest roślina, która skutecznie odstrasza krety. Niestety nie wiem jak się nazywa. Wysoka na ok. metr, ciemno czerwone, prawie bordo łodygi i liście w sumie dość efektowna. Roślina jednoroczna, ale łatwo ją rozmnożyć z zebranych wcześniej nasion. Moim rodzicom krety ruinowały trawnik i warzywnik, dostali nasionka od znajomego i od momentu wysiania parę lat temu problem kretowisk zniknął.

jeżeli widzisz, że kret się wykopuje i wychodzi z ziemi, to nie wolno wtedy się sie poruszyć, bo kret słyszy nasze wszystkie ruchy - zwłaszcza kroki i się spłoszy.

Trzeba cierpliwie czekać najlepiej z łopatą w rękach, aż się "wynurzy".

Oczywiście jest to niepraktyczne, bo nikt nie ma tyle czasu, aby cały dzień siedzieć i sprawdzać, czy przypadkiem kret nie wychodzi z ziemi.

Ale są czasem sytuacje, gdy widzi się, że ziemia się rusza i wychodzi kret.

Właśnie wtedy można go złapać, tylko nie wolno wtedy tupać.

• 1 month później...

podnoszę temat.

Właściwie z kretami, ktore są pozyteczne walczyć nie będę, ale moją obsesją stały sie nornice. całą działkę mam zoraną, drzewka podgryzione /pare szlag trafił i to już takich 5cioletnich :evil: /. Jak jadę kosiarką to koła potrafią się zapaść w korytarze.

Poproszę o rady na nornice, kota mam poluje, ale nie daje rady. :roll:

To ja bardzo prosze o recnezje.

Co prawda moje poszły sobie gdzieś, ale jak jez znam to złosliwie na jesień wróca i trzeba być czujnym i przygotowanym.

Juz widze mine kreta jak wchodzi jak na swoje a tu antykret go dzwiekiem dzwieknie. Juz widze jak pekaja ze smiechu ;)