Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KRETY, KRET - wątek zbiorczy o skutecznej walce z kretami, jak przepędzić?

Jaki najlepszy sposób na kreta  

30 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki najlepszy sposób na kreta

• siatka pod trawnikiem
    • odstraszacz dżwiękowy
    • odstraszacz chemiczny
    • świece dymne, spaliny
      0
    • wyłapanie i wywiezienie poza ogród
    • mogą sobie u mnie spokojnie żyć i zjadać pędraki

Recommended Posts

A próbowaliście po prostu co 3 dni kosić trawnik nawiedzany przez krety?

Mam wrażenie (z autopsji), że te wszystkie metody to bardziej na poprawienie sobie nastroju :roll:

:lol:

ja kosze co dwa dni...podobno hałas go odstarsza....kreta to i moze...ale karzcownik cholera jest :cry: :cry:

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
Tak usiadłem i poczytałem od początku watek o kretach i ... nic pewnego nie ma. Zapewne jest to uwarunkowane od rodzaju "przybysza' który to się zadomowił. No cóż n początek sprubóję humanitarnych metod. Co prawda u mnie ziemia jak wyschnie to ciężko szpadel wbić - więc zapewne beda to nornice - ale u sąsiada szwagra, kreta wyciągnoł za frak mój teść :D - kto chce teścia na tydzień :wink:

Cos w tą metodę „na kota” nie mogę uwierzyć. U mnie po działce przechadza się kilka dzikich kotek, wygłodniałych i dożywianych przez nas całą zimę. Mimo braku pożywienia (a może z powodu dożywiania – tak się psubraty odwdzięczają) kopczyki kretów wyrastają ciągle. Jamnik cięty na wszystko tylko nie na krety też jest. Jeszcze pozostał mi karbid a potem już tylko granaty. Lecz te radykalne środki odkładam jak będzie czas po zakończeniu wykończeniówki. Oj kiedy to będzie.

• 3 weeks później...

Wierzcie albo i nie, ale od przeszło miesiąca bzyczy nam na trawniku bros sonic (mniejszy rozmiar) i kretów niet. A rył bardzo metodycznie: wzdłuż jednego boku garażu, potem drugiego, potem natknął się na chodnik z kostki, więc ruszył w stronę domu wzdłuż chodnika bandyta jeden :evil:. Potem jak zaczęło bzyczeć zniknął z tej strony chodnika, gdzie bzyczy, udał się na drugą stronę. Tam pokazało się dosłownie 3-4 kopczyki i jest spokój. Teraz przerzucił sie na drugą stronę domu, tam gdzie bzyczenie nie dochodzi - zaś wzdłuż domu (z tyłu) są kopczyki. W głębi ogrodu ma jeszcze przynajmniej jednego współpracownika. Zamówiliśmy kolejne brzęczyki - czekamy właśnie na dostawę i mam nadzieję, że pozbędziemy się tego badziewia na zawsze.

PS. Są dwa koty: jeden sprawdzony - łowny jak cholera, ale tylko myszy zawsze znosił; drugi to na razie nowy więc jeszcze z niechęcią wychodzi na świeże powietrze i nie wiem co potrafi; oraz pies, który woli ptaszki obszczekać niż gonić krety. choć z drugiej strony... chyba by mnie ciężka cholera wzięła jakbym codziennie oprócz kopczyków widziała jeszcze dziury pracowicie wykopane przez moją czarnulkę :lol:

• 2 weeks później...

Próbowałem różnych sztuczek i urządzeń - jeżeli kret jest cwany to mu żadne odstraszacze nie będą przeszkadzały w jego życiu. Kret posiadł już dawno zdolność asymilacji do panującego wokół niego środowiska.

Ja zakończyłem walkę z kretem w piękny poranek kiedy to zazwyczaj intensywnie kopie (można zaobserwować jego rytm dnia kopanie - spanie) i wypycha ziemię z tuneli na zewnątrz. Dobra łopata i szybki refleks i można przesiedlić kreta poza swoje ogrodzenie i tak też zrobiłem ze swoim - mieszka po sąsiedzku w pasie drogi i ma się dobrze ;-).

Kret jest inteligentny i dość szybko rozpoznaje zasadzki które zastawił na niego człowiek, tak więc wszelakie odstraszacze i inne przynęty typu karbid itp. oraz prośby przestają działać na krety...

Kiedyś wbiłem toto w trawnik. Rano następnego dnia leżało obalone, w w tym miejscu był kopiec jak stodoła. Nie wyciągał bym z tego przypadku ostatecznych wniosków jednak- może był głuchy albo mocno zdesperowany. Efekt podobny jak puszka po piwie zatknięta na wbity drut- ale piwo taniej wychodzi :D

Niedawno dowiedziałam się,że kret nie znosi zapachu śledzi-takich solonych z beczki lub wiaderka. Mam zamiar kupić trochę tych śledzi,pociąć na kawałki i włożyć w korytarze kreta, bo zauważyłam że znowu jakiś się pojawił. Poza tym znajoma sprzedawczyni ze sklepu ogrodniczego odradziła mi kupno różnych odstraszaczy,gdyż nie są skuteczne. Widzi jak ludzie kupują i za jakis czas przychodzą po jakiś inny wynalazek, bo kret zrył cały trawnik i nic sobie nie robi z tych odstraszaczy.

Może są jakieś skuteczne, ale niech wypowiedzą się ci, którzy mają i są zadowoleni z danego typu.

Ewentualnie zostanie polubić krety,gdyż one lubieją pędraki. A z dwojga złego wolę kreta - bo widziałam co pędraki potrafią zrobić z trawnikiem.

No cóż, to jest jest bodaj siódmy wątek na temat kreta na tym forum, a niektóre mają po kilka stron. Ze wszystkich pomysłów na pozbycie się tego sympatycznego zwierzątka jest jeden naprawdę skuteczny- złapać, posmarować towotem, to się obrazi i sobie pójdzie.

Jest tych wynalazków dużo na Allegro , pytanie czy są skuteczne ?

Może macie jakieś doświadczenia w tym temacie? :(

ja teraz zakupilam 2 sztuki....wbilam w miejsce gdzie dzien w dzien to rylo...i co widze....obok solarnego odstraszacza....kopiec.....wiec zebralam ziemie , przydeptalam...i jak narazie nie ma zadnych...a kopal dzien w dizen...

w instrukcji pisze ze po wetknieciu tego do ziemi kret moze byc pobudzony :o i zwiekszy aktywnosc ktora spowodaowana jest checia ucieczki....nie wiem ile w tym prawdy, ale juz 5 dzien cisza :lol:

ta krety działaja takie wiatraczki zrobione z butelek po napojach [pet] i osadzone na stalowym precie [ drut na piorunochrony ocynk] ...obracajac sie na wietrze stukaja , pukaja ...krety nie lubia chalasu ....MINUSEM jest wyglad takiego trawnika z wiatraczkami :lol: i nie zawsze wieje ten wiatr....

moge polecic moj sposob na krety : METODA NIE JEST RADYKALNA I POLEGA NA STALYM WPROWADZANIU ZAPACHU KTOREGO KRET NIE LUBI , EFEKTY WIDOCZNE PO MIN 10 DNIACH W ZALEZNOSCI OD ILOSCI UZYTEJ MIXTURY

azotan potasu [saletra] 40%....cukier 40%[ moze byc puder lub zwykly ] ......trociny 15% [ jak najdrobniejsze ] [ robi szary dym - spalenizna drewna ] .....odrobina jakiegos preparatu zawierajacego Siarke [ w proszku ] 5% [ tutaj raczej dosypujemy go po trochu niz wsypujac cale 5% od razu ....chodzi o to zeby nie podsycalo palenia ale dawalo woń siarowodoru]......

MOJA METODA NIE POLEGA NA ZAGAZOWANIU NA AMEN KRETA .... ale na wprowadzeniu do korytarzy zapachu spalanych srodkow ktrore kret nie lubi ......NIE ROBIMY MEGA MIESZANKI NP 1KG .....TYLKO wsypujemy do kopczykow ilosć odpowiadającą mniej wiecej objetosci pudelka zapalek i podpalamy i zasypujemy kopczyki.......robimy to do jak najwiekszej ilosci kopcow .... robimy to tez do nowo pojawiajacych sie kopcow

.....zadne odstraszacze , zadne pseudo-swiece ze sklepu

znam jescze jeden absolutny HARDCORE-OWY sposob na krety [pozdrawiam :lol: znajomego :evil: ] .....wynik zawsze 1-0 dla czlowieka, metoda szybka skuteczna , bolesna :evil:

potrzebne rzeczy to:

BUTLA PROPAN-BUTAN , REDUKTOR, WĄŻ GUMOWY ......

nie bede rozpisywal sie nad wykonaniem tego ....ale zapewniam 100% skutecznosci

WERSJA 2.0 .......MEGA300%HARDCORE ZAWIERA JESCZE ELEMENT :MALA POCHODNIA NA DLUGIM KIJU I ZAPAŁKI .......[dawki nie zaduze bo rozkopiecie migiem caly trawnik] :lol: