Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KRETY, KRET - wątek zbiorczy o skutecznej walce z kretami, jak przepędzić?

Jaki najlepszy sposób na kreta  

30 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki najlepszy sposób na kreta

• siatka pod trawnikiem
    • odstraszacz dżwiękowy
    • odstraszacz chemiczny
    • świece dymne, spaliny
      0
    • wyłapanie i wywiezienie poza ogród
    • mogą sobie u mnie spokojnie żyć i zjadać pędraki

Recommended Posts

Kiedyś niezłym urządzeniem do tępienia kretów była stara poczciwa Syrenka 105, a jeszcze lepiej 104 lub 103.

Odpowiednim wężem doprowadzało sie wyziewy z Syrenki do labiryntu korzytarzy kreta i ten (jeśli akurat nie miał maski przeciwgazowej) - nie miał szans.

Tylko że krety to ogólnie sympatyczne i pożyteczne zwierzątka.

A pozatym skąd teraz wziąć Syrenkę?

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I nawet mnie nie pytajcie czy rada która podam podziała w rzeczywistości, czy dla kreta po prostu okolica sie nie spodobała.

Sposób zasłyszany, okazał się być skuteczny, bo kret się wyniósł.

2-3 zabki czosnku pociąć i umieścić w świeżych kretowiskach.

Współczuje jak kretowisk jest dużo, bo sklep warzywniczy zarobi. :D

Czy to blef, czy to prawda??

Jak na razie zanotowane 100% skuteczności (100%, bo sposób użyty raz i podziałał).

Witam.

Stare wydawnictwa głosiły, że najlepszy jest łeb œledzia (mocno nieœwieży), który należy zakopać tak, aby przy zakopywaniu nie "przerwać" (zasypać?) otworu z kretowiska do dalszej częœci korytarzy. jak to działa nie wiem, nie próbowałem, bo u nas ciężko o œledzie.

• 3 weeks później...
brutalna i skuteczna metoda, ale mająca sens tylko wtedy gdy nasza działka jest wyspą wśród bezkrecia ;) - "kretox", w OBI kilka zł i po kreciku :(

Zastosowalem. Faktycznie w miejscy gdzie rył jakoś spokój. Ale nie jestem pewein czy przed końcem nie wyslal jakiejś informacji do kolegów ( one musza być zrazeszone , taki miedzynarodowy spisek ;-) ) bo kopce pojawily sie w dugiej czesci dzialki no i rowniez w ogrodzie przy moim domu tzn 20 km dalej. Przypadkowa zbieznosć? ;-)

Witam serdecznie. Jestem tu nowa. Nie wiele wam pomogę w spraiwe kretów. Mogę tylko powiedzieć, że jakieś 10 lat temu pyłam w Karpaczu. Gospodyni u której mieszkałam w swoim ogródku miała roślinki ( wygląd mało atrakcyjny) których zadaniem było przepędzanie kretów. Pozwoliła mi wziąć sobie parę i tak posadziłam je w swoim ogródku. I tak do tej pory nie mam ini jednego kreta, a kiedyś często mnie odwiedzały. Roślinki są jednoroczne, ale same łatwo się rozsiewają. Niestety nie mam aparatu cyfrowego więc ich nie pokażę.Pozdrawiam.

• 4 weeks później...