Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KRETY, KRET - wątek zbiorczy o skutecznej walce z kretami, jak przepędzić?

Jaki najlepszy sposób na kreta  

30 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki najlepszy sposób na kreta

• siatka pod trawnikiem
    • odstraszacz dżwiękowy
    • odstraszacz chemiczny
    • świece dymne, spaliny
      0
    • wyłapanie i wywiezienie poza ogród
    • mogą sobie u mnie spokojnie żyć i zjadać pędraki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...

Te wszystkie plyny, przynajmniej na nornice niezabardzo dzialaja, przynajmniej po kilku dniach nie odstraszaja juz gryzoni.

W ciepla, wczorajsza niedziele jeden z nich kilka metrow ode mnie spokojnie sobie kopal norki i nawet moja obecnosc nie przeszkadzalu mu w tym. Tylko pies, z nudow chcial mu sie dostac do futerka, bo szczekl i kopal, ale on podziemnymi korytarzami uciekl poza siatke/ogrodzenie i tam sie ukryl.

Moze zakopac sledzia, bo wlewalem/zakopywalem prawie wszystko, lacznie z wlosami.

Jedyny sukces to odstraszenie do sasiadow kreta ktory mi juz nie robi kopcow na trawniku, a moze to nornice go wystraszyly,

Oddam karczowniki ziemno wodne w dobre rece.

Jesli ktoś nie wie co to takiego, to mniej wiecej to samo co kret tyle, ze kopce robi mniejsze, ryje zaraz pod darnią tak, ze ja wywala na wierzch( widać dokladnie cały korytarz) i podgryza korzenie wszystkiego co jest w stanie włozyć do swej wstretnej mordy. z dodatkowcy zalet to wygryzł krety z dzialki.

Mirkowi się udało , motorkiem....

Mnie - nie.Ale chyba jeden karczownik został , bo poszła 4letnia magnolia..

Płyny śmierdzące, granulaty, śledzie, świece dymne, siśki, psie włosy, NIC nie pomogło! Aż ze strachem myśle co jeszcze wyciągnę bez korzeni wiosną.. :-?

cześc.ja mam wulkany stozkowe,kret gigant chyba...latem gniotlam liście orzecha włoskiego i wciskalam do dziur..pomagalo,emigrowały.ale wrociły.jajka ze sledziem im!(ale sympatyczne są,naprawdę!jeden ,mlody chyba- wylazł i nie potrafił sie wkopac spowrotem.wlozyliśmy go do wiadra z ziemią i - banicja!ale co się naprzygladałam futrzakowi - to moje,naprawde śliczny jest...)pozdrowienia!

2 krety w tydzień - dzięki pułapce z sygnalizatorem. Dymienie i brzęczki nie działały. Ale nornic to za diabła nie mogę wypędzić.Już je nawet gazowałem - skuter stał przez cały dzień i pyrkał do norki przez wąż. I nic.

I tydzień by nie pomógł. Trzeba się przyłożyć i zasypywać po kolei wyloty nor, gdy pokażą się spaliny. Tak to jedną dziurą wdmuchałeś, najbliższą się ulotniły, a dalej?

Ja mam niezawodny sposób na krety. Podczas wizyty u fryzjera zabierzcie swoje obcięte włosy i powsadzajcie do norek kretów. Wyniosą się jak nic i nie wrócą. Są ślepe ale węch mają jak cholera, jak wyczują zapach człowieka w swojej norce to będą zwiewać aż będzie się kurzyło. Proste , ale skuteczne jak nic.

Polecam!!!!!!! 8) 8)

,,... Jedynym sposobem pozbycia się kreta jest napuszczenie na niego drugiego kreta. Krety są tak zajadłe w walce, iż takie spotkanie kończy się z reguły śmiercią obu osobników.''

Widocznie na mojej dużej działce krety przezornie nie wchodzą sobie w drogę, bo przecież niemożliwe, żeby jeden wykonał taką tytaniczną pracę... :roll: :p

A ja mam ze 30 kopców na nowym równym trawniku i to na około 30 m2. Na całej działce około 100, nie wiem co mam zrobić, bo teraz wyrównanie tego i posianie trawy to krecia robota, mam pręty metalowe gdzieś co 10 m i nie działają. Jestem załamana po co robić trawnik, kosić jak teraz to wygląda jak wykopaliska :cry:

U mnie też wylazł jakiś nowy osobnik (poprzedniego przyniosły mi koty latem)

U sąsiada pies często w ogrodzie biega i wystraszył krety. Mój pies nie chce wychodzić na dwór, koty na noc też wracają więc chyba zostanie czekanie na cieplejsze noce. Może wtedy złapią delikwenta. Na razie zbieram kopczyki z trawy i rozstawiam pręty z puszkami dla ozdoby.

Ale nie rozumiem tej aktywności kreta ostatnio. Nigdy nie miałam tylu kopców i tak daleko. A wogóle czy krety nie powinny spać zimą?

Mój ogródek wygląda jak raj piwosza - same puszki na prętach :) Tylko muszę je codziennie przestawiać bo gnojek się przyzwyczaja.

Czy zamiast własnych włosów można w kopczyk włożyć wyczesaną sierść psa?

Szkoda chodzić do fryzjera tylko po to, zeby się pozbyć kreta. Poza tym musiałabym się chyba zgolić na łyso :)

A ja mam ze 30 kopców na nowym równym trawniku i to na około 30 m2. Na całej działce około 100, nie wiem co mam zrobić, bo teraz wyrównanie tego i posianie trawy to krecia robota, mam pręty metalowe gdzieś co 10 m i nie działają. Jestem załamana po co robić trawnik, kosić jak teraz to wygląda jak wykopaliska :cry:

Moim sposobem na to, zeby nie niszczała trawa jest zbieranie kopców raz w tygodniu. Jak nie zbierałam to po zimie miałam gołe place bo trawa ginęła. Teraz mam tylko co kawałek otwór tunelowy. Jest trochę roboty ale przynajmniej nie naprawiam trawy. Ciekawe tylko kiedy mi się wszystko zapadnie? :)