Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki najlepszy sposób na kreta  

30 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki najlepszy sposób na kreta

• siatka pod trawnikiem
    • odstraszacz dżwiękowy
    • odstraszacz chemiczny
    • świece dymne, spaliny
      0
    • wyłapanie i wywiezienie poza ogród
    • mogą sobie u mnie spokojnie żyć i zjadać pędraki

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dostałam ostatnio od mojego taty łapkę na krety, jest to kawałek plastikowej rurki ok. 30cm z ruchomymi blaszkami we wlotach, zakopuje się ją w korytarzu uczęszczanym przez krecika czeka np. 1 dzień i jeśli tam przechodził to go mamy, potem trzeba tylko daleko go wynieść np tak jak u mnie za strumyk i niech sobie ryje na łace. Zlapałam tak już 2 sztuki, rurka kosztowała 15zł w sklepie ogrodniczym

Dla utalentowanych i cierpliwych podaje stronke:

http://www.ogrod.pct.pl/str2_pomysly_kret_05.html

Ktos wczesniej reklamowal swoja suke do zwalczania kretow.

Ja tez moge sie pochwalic swoja,ktora jest wprawdzie wyrosnietym szczeniakiem,ale kopie szybciej niz koparka i dlatego jej talet wykorzystam do kopania dolow przy sadzeniu drzewek.

Ekologiczna ,cicha koparka,marki- wyzel ,dokopie sie nawet do wody:smile::smile:

Skorpionka! ale nie chcesz jej oddać tylko co najwyżej pożyczyć -prawda? Albo pochwalić się - niech zazdroszczą.

Mika ! Brawo za bezkrwawość! Robiliśmy podobnie, tylko że u nas wracały wraz z "rodziną i kuzynami" zdaje się.

Wiosennie pozdrawiam.

Olinko,powialo groza kiedy przeczytalam ze moge oddac moja sunie,pozyczac tez nie bede:smile::smile:: Bedzie kopac doly pod moje drzewka.Myslalam ze mam arystokratke ,a okazalo sie ze odezwala sie w niej wiesniaczka:smile:

Pozdrawiam

• 1 month później...

Może macie jakieś sprawdzone sposoby.

Wiatraczki, butelki , czy puste puszki odpadają (raz estetyka, dwa małe dzieci za długo się nie ostaną). Może jest jakiś praktyczny i skuteczny sposób przegonienia krecików.

Czytałam o takim sposobie:Krety nie lubią zapachu karbidu, należy włożyc do dołków po bryłce i polać wodą ,dołki zasypać. Na drugi dzień zabieg powtórzyć. Krety uciekną na zawsze do sąsiada. Podobno ten sposób skutkuje. Tylko skąd wziąć karbid? :)

Rzeczywiście, biedny kret. Wygania się go do sąsiada. Sąsiad też forumowicz, przeczyta to i wygoni go do sąsiada i tak dalej....... :p

Przypomnieć należy, że kret podlega ochronie.

Tępić (w pełnym słowa tego znaczeniu) można go tylko na wałach przeciwpowodziowych i na obiektach sportowych.

jeszcze raz powtarzam niestety na tego szkodnika jedynym skutecznym sposobem jest usmiercenie.

Co do ochrony prawnej gatunku nie obowiazuje ona na terenach prywatnych.

Proponuje kupic kilka lapek kosztuja ok.7 PLN zamontowac w korytarzach kreta po zlapaniu topimy.

powodzenia

najlepszy sposob to mowie za fraki dziada.

wlasnie kupilem dzwiekowy odstraszacz i moj kolezka zasypal go kretowiskiem.

Mysle ze albo go dobije albo sie z nim zaprzyjaznie hihi

Czytałam o takim sposobie:Krety nie lubią zapachu karbidu, należy włożyc do dołków po bryłce i polać wodą ,dołki zasypać. Na drugi dzień zabieg powtórzyć. Krety uciekną na zawsze do sąsiada. Podobno ten sposób skutkuje. Tylko skąd wziąć karbid? :)

Szybciej mozna ten problem zalatwic, nie czekajac na przeprowadzke kretow, podpalajac wydzielajacy sie gaz (acetylen) i kreciki zostana natychmiast przerzucone do sasiada lacznie z kawalkiem naszej dzialki.

Mój znajomy wlał kilkanaście litrów benzyny do kreciej nory i podpalił. Jego dom z kawałkiem dziełki wyleciał w powietrze z wielkim hukiem
Mój znajomy wlał kilkanaście litrów benzyny do kreciej nory i podpalił. Jego dom z kawałkiem dziełki wyleciał w powietrze z wielkim hukiem

Coś nie bardzo mi się chce w to wierzyć. :wink: