Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KRETY, KRET - wątek zbiorczy o skutecznej walce z kretami, jak przepędzić?

Jaki najlepszy sposób na kreta  

30 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki najlepszy sposób na kreta

• siatka pod trawnikiem
    • odstraszacz dżwiękowy
    • odstraszacz chemiczny
    • świece dymne, spaliny
      0
    • wyłapanie i wywiezienie poza ogród
    • mogą sobie u mnie spokojnie żyć i zjadać pędraki

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...

u nas nornice i krety , rozgarniamy kopce (puszki na na drutach w ziemi ,odstraszacze itp.i nic)

ostatnio słyszałem od sasiada dośc specjalna metodę, :wink: troche smieszna ale podobno skuteczna

połozył radio na ziemie tam gdzie kopce, odwrócone głosnikiem do ziemi

nastawił tak żeby było słychac tylko trzaski , piski itp. i przykrył to papą na jeden dzień i noc . podobno nornice i krety sie wyniosły

ciekawe moze warto spróbowac .

• 1 month później...

Godzinę temu łaziłem po ogrodzie, akurat świeżo wyrył, wetknąłem drut i nadziałem puszkę po piwie...dobre było.. zimne. Wieje, to brzęczy. Akurat wyjrzałem, leży drut, osobno puszka, a kopiec taki, że chyba po taczkę pójdę :D

Może lepiej było mu to piwo wlać do chałupy?

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

Widziałem te odstraszacze na allegro, jednak nie przekonują mnie.

Co to niby ma dac? Przegoni krety w inny koniec ogrodu, o ile je przegoni, i jakie to wyjście?

Ja miałem problem z kretami w jednym miejscu na ogrodzie kopców że nie było dosłownie jak przejśc nie pomagały zadne butelki na pretach, puszki.

Postanowiłem wyłapać je to jest lepsze wyjście. Kupiłem na allegro 2 pułaki i efekty są. Nie widze jak narazie kopców.

Zakładasz pułapkę i cierpliwośc.i Pułapka kosztuje 12zł

Kret jest bardzo wrażliwy na drgania, boi one są dla niego podziemnym drogowskazem.

To najdelikatniejszy organ tego ssaka.

I jeśli jest o atakowany drganiami o różnych częstotliwościach,

zaczyna się bać, bo dźwięk jest wybitnie nieprzyjemny.

I ucieka tam, gdzie ma święty spokój.

Szczęściem tylko niektórzy uważają, że zabicie ssaka jest chwalebne i rozwiązuje problem.

Ja uważam, że warto wydać 30zł na wibrator, żeby uratować czyjeś życie.

Od roku, mam 2 wibratory i ani kretaów, ani nornic, ani karczowników.

Miałem i mam na swoim ogródku/trawniku krety, ale to chyba nieuniknione.

Dotychczas przetestowałem wiele metod, nawet te mniej humanitarne (i niestety najbardziej skuteczne).

- pułapki, dają efekt o ile sie do nich przyłożyć i naprawdę dobrze wybrać miejsce i założyć ja zachowując oczywiści maksymalne środki ostrożności czyli rękawiczki.

- karbid, wykładać regularnie w używanych korytarzach, bez wlewnica wody, tak aby utylizacja karbidu odbywała sie powoli z wykorzystaniem naturalnej wilgoci będącej w glebie.

- kulki na mole, dokładnie tak jak powyżej najważniejsza jest regularność wykładania.

- puszki na patykach/.drutach nie zdały egzaminu, przyjemniej u mnie.

- ludzie włosy z zakładu fryzjerskiego, można się w to bawić, ale najlepiej wcześniej przed wyłożeniem, pomoczyć je dłuższy czas w wodzie, tak aby wykładać już śmierdzącą (uwaga tylko dla wytrwałych, takie włoscy śmierdzą bardzo brzydko) papkę do korytarzy.

- odstraszacze, działają w 100% tam gdzie są nie ma nieproszonych kopaczy, ale nie bardzo wiem jak tanim kosztem zaopatrzyć 25 arowy trawnik w odpowiednią ilość urządzeń :)