Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KRETY, KRET - wątek zbiorczy o skutecznej walce z kretami, jak przepędzić?

Jaki najlepszy sposób na kreta  

30 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki najlepszy sposób na kreta

• siatka pod trawnikiem
    • odstraszacz dżwiękowy
    • odstraszacz chemiczny
    • świece dymne, spaliny
      0
    • wyłapanie i wywiezienie poza ogród
    • mogą sobie u mnie spokojnie żyć i zjadać pędraki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
Gość Ryszard G. z Tarnowa
środki chemiczne - o ile zrobi się to zgodnie z instrukcją i systematycznie są najbardziej wiarygodne. Mechaniczne pułapki, dzwiękowe odstraszacze raczej nieskutkują. Największą skuteczność miała moja babcia z motyką, która wcześnie z rana siadała sobie cichutko na krzesełku w miejscu potencjalnego buszowania kreta i zawsze coś upolowała....Mi się udało tylko raz, ale trzeba mieć ...nerwy i dużo czasu.

Czy ktoś z was ma doświadczenie z walką z kretami. Co zrobic żeby nie ryły na tarawniku tylko wyniosły się 100 m dalej gdzie jest wielki nieużytek :-?

Zajrzyj do:"Pamiętajcie o ogrodach"

Mam ponad 4000m2 trawnika, próbowałem już różnych sposobów - jakieś świece dymne, środki o odrażającym zapachu itp. Najskuteczniejszy sposób to według mnie zastawianie pułapek. Kupiłem proste pułapki - rurka PCV dł. ok. 25cm z zapadkami na końcach. Trzeba znaleźć kanał, wstawić w niego pułapkę i zakopać. Po 1-2 dniach odkopać.

Piotr

Najlepszy ze znanych mi sposobów to kartonowe pudło ;-)

Rano dajesz krecikowi sobie pokopać, potem jak juz sobie pokopie tżeba mu podeptać kopce, a wieczorem koło 18 zaczynają ryć- przecież muszą odnowić to co zniszczyłeś, więc musisz stać obok miejsca które wcześniej przydeptałeś ze szpadlem (i książką -polecam :-)) jak ziemia zacznie się ruszać koniecznie sprawdź w którym kierunku kret idzie -będzie to wyraźnie widać, po czym wbij szpadel w ziemię za kretem szybko podważ i do pudełka.

Pudełko z kretem należy wywieść jakieś min 5 km od działki a kreta wypuścić.

Jeśli wypuścisz go za blisko (nawet za rzeką) wróci to mądre stworzenia zawsze wracają, nawet jak użyjesz chemii - kiedyś przestanie działać i kret się pojawi.

Ewentualnie (czego nie polecam bo niehumanitarne i kret pod ochroną) możesz pozbawić kreta życia

Mam ponad 4000m2 trawnika, próbowałem już różnych sposobów - jakieś świece dymne, środki o odrażającym zapachu itp. Najskuteczniejszy sposób to według mnie zastawianie pułapek. Kupiłem proste pułapki - rurka PCV dł. ok. 25cm z zapadkami na końcach. Trzeba znaleźć kanał, wstawić w niego pułapkę i zakopać. Po 1-2 dniach odkopać.

Piotr

Chyba tak zrobię, bo z tego co wiem wszystkie te inne rozwiązania są skuteczne w teorii w praktyce kret jest chytrzejszy.

mój ojciec przez 3 lata walczył z kretami .

Najlepszy jest dziagan (3 szpikulce w miejscu gdzie jest metalowa część motyki)i jak ryje o 5 tej rano lub o 17 po południu to wbija się go za kopcem i dzwiga do górybo w tedy ziemia swobodnie przelatuje między szpikulce, trzeba dobrze celowac bo niechcący można trafić zwierzątko. :lol:

2. sposób to w środku kretowiska wstawia się butelkę z wina o długiej szyjce jak wiatr wieje to krecikowi w uszach piszczy , a słuch to one mają znakomity.

3 zposób znakomity to :bierzesz sobie rurę o średnicy rury do odkurzacza podpinasz do rury wydechowej motorynki(koniecznie do motorynki bo sama benzyna nie daje takiego efektu)i gazu mu do dziury.

Super widok będziesz miał tak po 15 minutach na działce ponieważ zobaczysz widok jak na Marsie gdy z ziemi tu i ówdzie zaczną ci dymić wulkany z ziemi o których nie śniłeś

Pozdrawiam