cactus 04.09.2020 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2020 Moj dziad przed chwilą sobie wylazl na zewnątrz, no prawie, na moich oczach powiększał kopczyk - także działa nie tylko nocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nass 07.09.2020 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2020 U mnie pomogły środki chemiczne,kupiłem od znajomego tabletki śmierdzące i gryzące jak cholera,odpowiednio je położyłem w kanał główny w kilku miejscach i przykryłem jak mi kazali ,trzy lata mam już spokój z tym dziadostwem,wydałem na nie chyba ze 20zł ale warto było za tyle spokoju. Inną znaną mi skuteczną metodą to widły i piąta rano Podzielisz się nazwą tego lekarstwa dla kreta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Mi 07.09.2020 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2020 Za miedzą mojej działki jest kilka hektarów łąk i pastwisk i bardzo dużo kopców i przez 15 lat nie było u mnie żadnego kreta, choć mojego sąsiada 2 lata nękał.Sąsiad kupił kilka pułapek, lał wodę, polował, wypróbował kilka środków chemicznych, odstraszaczy i nic nie pomogło. Pomogła dopiero zgniła cebula, którą powtykał do wszystkich widocznych korytarzy i po kilku tygodniach intruz się wyniósł. Cebula działa i na kreta i odstrasza jego pokarm. Aby odetkać zapchany kanał kret musi rozgrzebać zgniłą cebulę i nie ma szans, aby sie przy tym cały nie upaprał, a w takim stanie raczej nie ma co liczyć na udane polowanie. Częściej jednak robi sobie obejścia i wówczas trzeba mu w takie obejście również wetknąć cebulę. No i po piętnastu latach także mój trawnik zasiedlił kret. Już zaczęłam przygotowywać cebulę, ale zanim cebula zgnije to minie kilka tygodni a on w ciągu tygodnia zdążył zniszczyć kilkanaście metrów trawnika i dzienni robił po 2 - 3 kopce. Postanowiłem zapolować. Działkę mam z lekkim spadem i rozgrzebałem jeden z najnowszych kopców który był najwyżej i zacząłem lać wodę. Dosłownie po 5 minutach złapałem żywego kreta. Woda jest dobra na kreta który dopiero zaczął kopanie swoich tuneli, bo kiedyś próbowałem złapać starą sieć i po kilku godzinach lania wody nie było żadnego efektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 18.09.2020 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 (edytowane) Probowalem przez ostatnie 2 tyg :-zel do kibla (chlor mial odstraszyć) - nie działa-woda - wypełniłem wodą chyba wszystkie jego korytarze- po takiej akcji jest dzien lub dwa przerwy a potem krecik wraca- pewnie czekał az przeschną korytarze.-karbid - 10 dni z rzędu wypelniał nim korytarze pod kopcami i nic - kopię sobie obok, raz czy dwa nawet wypchał karbin razem z ziemią.Więc zostaje pirotechnika?Ewentualnie jeszcze kupie te smieszne tunelowe pułapki. Edytowane 18 Września 2020 przez cactus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jockey 18.09.2020 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Ewentualnie jeszcze kupie te smieszne tunelowe pułapki. Kup sobie takie, gdzie wystaje ta rączka sygnalizacyjna, dzięki temu będziesz wiedział kiedy kret w to wlezie i nie będzie konieczności codziennego odkopywania i sprawdzania, czy jest. To jest skuteczna pułapka, ale... musisz znaleźć kanał, którym kret się dość często porusza i żeby nie był zaraz przy kopcu, bo kret może zwyczajnie zapchać rurkę, to musi być kanał "komunikacyjny" Do poszukiwań kanału przydaje się zaostrzony drut np. elektroda Gdy taki kanał znajdziesz, to rozkop go na długość krótszą niż pułapka, tak, aby włożyć i wsunąć rurkę w jedną stronę kanału, a potem cofnąć i żeby końcówka rurki weszła również w drugą stronę kanału, czyli musi być dość ciasno. Gdy kopałem dziurę na długość rurki, to kret omijał pułapkę bokiem W odstępie 2 tygodni złapały się 2 krety w tym samym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miachlbyk 19.09.2020 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2020 Podzielisz się nazwą tego lekarstwa dla kreta? Nazwy nie znam ale nabyłem je w sklepie ze środkami do oprysków i innymi dla ogrodnictwa,ja akurat dostałem "spod lady" ale może coś jest w normalnej sprzedaży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 19.09.2020 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2020 To idź do garażu /komórki czy gdzie tam trzymasz ten środek, przeczytaj nazwę lub sobie zapisz w razie gdybyś miał zapomnieć w drodze do kompa i napisz na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 19.09.2020 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2020 Chodzi pewnie o Quickphos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nass 21.09.2020 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2020 Niestety przeciętny Kowalski musi to kupić spod lady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miachlbyk 16.10.2020 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 Chodzi pewnie o Quickphos? O właśnie o to chodzi,dowiedziałem się ale widać że temat już jest znany,mi pomogło a czy innym tak samo? zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts