Dex 15.11.2013 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Witam. wszystkich. No ja mam jesienno - zimowego lenia. Czekam na obudowe kominka w przyszlym tygodniu beda zakladac. Jak sie zmobilizuje to cos jeszcze do konca roku moze zrobie A jak zrobie to pokaze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalo-okowawy 17.11.2013 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Widząc ile już masz zrobione wcale się nie dziwię Twoim leniem. Czy ktoś buduje apsika z podwójnym garażem? Czy możecie napisać w jakich regionach Polski budujecie? Wydaje mi się, że coś "obszerne" okolice Warszawy są zdecydowanie nie 161 apsikowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dex 20.11.2013 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 lubuskie ok. nowej soli (kozuchow) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalo-okowawy 27.11.2013 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 (edytowane) trochę daleko, z mapy googla wychodzi mi 505 km, nawet gdyby w Twojej głowie znalazła się miła uprzejmość do zaproszenia i odwiedzenia Co do instalacji odgromowej zapatruję się, że trzeba ją wykonać, nie wiem zupełnie jaki koszt ale wolę wykonać to i np. kupić czujki bezwonnego i bezbarwnego zabójcy niż np. zrobić kominek czy wykończyć strych nad garażem. Wychodzę z założenia, że robię to dla siebie i rodziny czyli bezpieczeństwo a nie na pokaz. Edytowane 27 Listopada 2013 przez michalo-okowawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dex 29.11.2013 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 koszty piorunochrona u mnie wyniosly 2,2 tys. a czujka gazu ziemnego 100pln. inne czujki dobrej firmy sa w podobnych cenach. koszt tych instalacji to ulamek w porownaniu z caloscia a i na kominek wystarczy dobrze podchodzisz do sprawy - przede wszystkim bezpieczenstwo. co do piorunochrona aby byl w ponad 95% skuteczy (zawsze moze sie cos zdarzyc to natura) wazna jest rowniez sprawa jak wykonana jest instalacja el. w domku, chodzi o szyny wyrownawcze przewody ochronne uziom fundamentowy. znajdz sobie w sieci elaboraty prof. sowy i musiala, oni sa ekspertami w tej dziedzine i tworza prawo w zakresie ochrony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalo-okowawy 31.08.2014 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Dzień dobry, widzę że temat z apsikiem 161 umarł śmiercią naturalną, a szkoda bo fajny domek z tego apsika jest. Czy ktoś z Was wykonywał rekuperację w APS161 2G, jaka może być rozsądna cena wykonania całej instalacji plus cena rekuperatora? W ilu pomieszczeniach ona powinna być? Czy strych i garaż też powinien mieć nawiew lub wywiew? W jednej ofercie rekuperator jest w kotłowni za garażem, 3 nawiewy w: pokoiku między salonem a kotłownią, dwa kolejne w salonie jeden przy drzwiach na taras, drugi przy kominku. Wyciągi też trzy: w kuchni nad stołem, w łazience i wiatrołapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dex 13.10.2014 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Witam. No fakt domy pobudowane to i temt umarl. Ja mam jednostanowiskowy garaz. Rekuperator Renovent blink 350 m szesc. nawiewy: salon - 2 szt., gabinet-1, sypialnie po 1 szt, garderoba 1szt wiatrolap 1szt. Wyciagi: kuchnia 1szt, czopuch kominka 1 szt, lazienki po 1 szt, pomieszczenie gospodarcze 1 szt. W garazu i kotlowni grawitacyjna gdyz na etapie budowy dopiero zaisniala mozliwosc podlaczenia gazu. Mnie instalacja reku wyniosla ok 7 tys. Rekuperator 5,6 tys i rury z ksztaltkami ok 1500pln, Cala instalacje polozylem sam zachowujac juz na etapie murowania kanaly w scianach na polozenie rur.pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalo-okowawy 30.05.2015 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 W projekcie APS161 2G (odbicie lewe - choć to nie ma znaczenia) jest błąd konstrukcyjny, drzwi między wiatrołapem a garażem będą miały około 1,8 m wysokości po położeniu podłogi, jak sobie z tym poradziliście? Wiem, że można by było zrobić drzwi pod schodami a w wiatrołapie zamurować ścianę ale z tej wersji nie skorzystam, nie mogę też już przesunąć bramy w kierunku ściany zewnętrznej budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dex 11.08.2015 01:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 Rzeczywiscie te drzwi do garazu to byl dylemat. Moi budowlancy doradzili aby nie robic tradycyjnego nadproza tylko plyte zeranska oprzec tak aby byla oparta na scianie po jednej i drugiej stronie a czesc nad drzwiami wisiala w powietrzu. Nastepnie wylali wieniec odpowiednio zbrojac ktory to zatopil sie razem z plyta i powstala taka belka nad drzwiami i zrobilo sie z tego juz 2 metry wysokosci. Drzwi od strony garazu dotykaja sufitu z niewielka przestrzenia na wykonczenie oscierznica tez odpowiednia przycieta. U mnie jeszcze tyle dobrze ze wylewki betonowej nie kladlem tylko anhydrytowa wiec dodatkowe 5 cm zyskalem.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek06 08.01.2018 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 WitamBuduje bardzo podobny dom do aps161, mam pytanie:Jak rozwiazaloscie Państwo sprawę pomieszczenia/strychu nas garażem? W projekcie ze spocznika ze schodów jest zrobiony dodatkowy stopien/próg nas garaż. Przyznam że przegapiłem sprawę i w tym momencie mam strop nam garażem i spocznik schodów na jednakowym poziomie, w momencie kiedy w pomieszczeniu nad garażem dojdzie styropian i wylewka powstanie ok 15cm stopień- Nie umiem sobie tego wyobrazić, czy może ktoś z Państwa ma zdjęcie takiego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts